ركورد صادرات غیرنفتی علیرغم تحریم شكسته شد/ یك كشور اروپایی، پنجمین شریك تجاری ایران

خبرگزاری میزان جمعه 07 بهمن 1401 - 11:42
وزیر اقتصاد تاکید کرد: آمارها بیانگر جابجایی رکوردهای کشور در حوزه تجارت‌ آسیایی و غیرآسیایی در شرایط تحریم‌ها و فشار خارجی است.

خبرگزاری میزان – به گزارش شادا، سید احسان خاندوزی در مراسم رونمایی از برنامه راهبردی گمرک جمهوری اسلامی ایران در روز جهانی گمرک گفت: آمار ۱۰ ماهه اقتصادی حکایت از این دارد که ما توانسته‌ایم رکورد صادرات غیرنفتی خود را در طول تمام سنوات گذشته پشت سر بگذارد، این تجارت رو به رشد که علیرغم تمام تحریم‌ها، محدودیت‌ها و مضایقه‌ها به دست آمده، نیازمند پشتیبانی کردن است.

وی ادامه داد: این پیشرفت‌ها در شرایطی رخ داده که برخی به گونه‌ای القا می‌کنند که در شرایط فشارهای خارجی و تحریم امکان پیشرفت نیست و کشورها باید در حد بخور و نمیر خودشان سر کنند، اما آمارها بیانگر این است که در همین شرایط کشور در حال جابجا کردن رکوردهای خودش در حوزه تجارت‌های آسیایی و غیرآسیایی است.

دامنه تعامل ما محدود به کشورهای منطقه و همسایه نیست خاندوزی تصریح کرد: پنجمین شریک تجاری کشورمان یک کشور اروپایی است و دامنه تعامل و تبادل تجاری ما محدود به کشورهای منطقه و همسایه نیست.

برای پشتیبانی از این مسیر رو به رشد نیازمند سازوکار تحولی در گمرک جمهوری اسلامی ایران هستیم که لازمه این تحول همراهی سایر دستگاه‌ها در حوزه تجارت خارجی در کشور است.

وزیر اقتصاد همچنین با تاکید بر نقش گمرک در تجارت خارجی خاطرنشان کرد: برنامه راهبردی گمرک جمهوری اسلامی ایران در این بستر تعریف می‌شود که ما این برنامه را می‌خواهیم نه تنها به این معنا که گمرک باید به اهداف سازمانی خود به مثابه یک سازمان دانش‌بنیان، قانونمدار، چابک، پیراسته از فساد، دارای رویه‌های تصحیح کننده و مشوق تولیدکنندگان و تجار برسد بلکه گمرک بتواند نقش خودش را در چشم‌انداز پیشرفت تجارت خارجی کشور ایفا کند و امیدوار هستم که در این دوره شاهد یک پوست‌اندازی و دگردیسی به سمت رشد و شکوفایی باشیم.

خاندوزی اظهار کرد: تطبیق دادن خودمان با شرایط و امکانات و ظرفیت‌های فناوری‌های جدید در کنار سرمایه انسانی دو پایه مهم و برجسته برای تحول‌آفرینی در حوزه گمرک هستند. 

وی ادامه داد: متاسفانه همچنان بسیاری از رویه‌های بیست و چند دستگاه شریک که در امر تجارت کشور با یکدیگر فعالیت می‌کنند، متناسب با توانمندی‌ها و فرصت‌هایی که فناوری‌ برایمان فراهم کرده نیست؛ اگرچه که امروز نسبت به زمانی که سامانه جامع تجارت وجود نداشت، وضعیت بهتری داریم.

گمرک هوشمند، نیازمند نگاه ویژه وزیر اقتصاد تاکید کرد: باید نگاه ویژه‌ای به عبارت گمرگ هوشمند داشته باشیم تا در عمل هم به رویه جاری مبدل شود و ما بتوانیم سایر دستگاه‌های همکار در عرصه تجارت را با همان سرعت و نحوه اتصال سامانه‌ها هموار کنیم و برای تحقق این مساله باید زمینه‌ها را هموار کنیم.

وی خاطرنشان کرد: شاید یکی از مهمترین احکامی که در برنامه هفتم توسعه تجارت کشور به آن نیاز داریم، احکام حوزه گمرک است و از دوستان می‌خواهم که از امروز به این مساله توجه کنند تا بتوانیم احکام خوبی را در قانون هفتم توسعه متناسب با نیازهای حقوقی داشته باشیم.وزیر امور اقتصاد و امور دارایی خاطرنشان کرد: سرمایه انسانی گمرک از جمله سرمایه‌های گرانقدری هستند که تجارب بسیاری دارند و در عین حال باید ظرفیت‌های نویی به این سازمان اضافه شود.

وی افزود؛ در دو دهه اخیر ما از ۵۰ یا ۶۰ گمرک اجرایی  به ۱۶۰ گمرک اجرایی رسیده‌ایم و بسیاری از نقاط مرزی و حتی غیرمرزی کشور به جهت پتانسیل‌های صادراتی خواستار استفاده از ظرفیت‌های گمرک هستند.

ما بی شک با ظرفیت فعلی سرمایه انسانی نمی‌توانیم از حجم مطالبات برآییم. وی ادامه داد: در این زمینه، هم پیش از این مکاتبه‌ای را دوستان گمرک انجام دادند و هم ما در وزارت اقتصاد و امور دارایی جلسه‌ای را مستقلا با رئیس اداره استخدامی داشتیم تا به این مساله رسیدگی کنیم و در طی‌ ماه‌های اخیر با جدیت به دنبال این هستیم که ظرف‌ ماه‌های آینده یک هوای تازه و انرژی جدید به این مجموعه دانشی و تجربی انباشته شده در گمرک اضافه شود و ما بتوانیم بر شعار «پرورش نسل آینده » که جز شعارهای امسال گمرک هم هست با نوسازی سرمایه انسانی گمرک جمهوری اسلامی برسیم.

خاندوزی تصریح کرد: هدفگذاری که در سند راهبردی گمرک تعیین شده، ارزشمند و بنیادین است و ما تمام ظرفیت وزارت امور اقتصاد و دارایی را به معنای عام یعنی نظام تامین مالی، نظام مقررات و قانونگذاری و شأنی که وزارتخانه به عنوان رئیس کمیسیون اقتصادی دولت دارد، کمک‌کار و اهرم پیشبرد این سند قرار خواهیم داد.

نصب بیش از ۲ دستگاه ایکس ری در هر ماه

وی ادامه داد: در ۱۸ سال گذشته به طور متوسط تنها یک دستگاه ایکس‌ری در گمرکات فعال شده و امروز هدفگذاری برای فعالسازی دو یا سه دستگاه ایکس‌ری در هر ماه به طور متوسط انجام شده است، این نیازمند کمک‌ها و پیشتیبانی‌های ویژه‌ای است که این موضوع را به قدر وسع وزارتخانه و تعاملاتی که می‌توانیم داشته باشیم، پیگیری خواهم کرد.

خاندوزی تصریح کرد: در برنامه راهبردی گمرک جمهوری اسلامی ایران آن چیزی که بیش از همه می‌تواند عامل موفقیت باشد، به همراه کردن جامعه نخبگانی و افکار عمومی کشور است که از این مساله نباید غفلت کرد. 

پمپاژ یاس به جامعه علی‌رغم رکوردشکنی در رویه‌های اقتصادیوی تاکید کرد: متاسفانه علیرغم تلاش‌های ویژه‌ای که در عرصه تجارت صورت گرفته و رکوردزنی‌های که در یکسال و نیم اخیر در ده‌ها موضوع صورت گرفته است، همچنان جامعه حس رضایت و موفقیت از پیشرفت اقتصادی ندارد.

بخشی از این مساله به این موضوع برمی‌گردد که دستگاه تبلیغاتی عریض و طویلی در خارج از کشور و در گاهی از اوقات در داخل کشور مشغول کوچک‌نمایی و نادیده گرفتن دستاوردها ست که در نهایت به پمپاژ مجموعه وسیعی از اخبارهای غلط و نادرست ناامیدکننده منجر می‌شود. البته کار دشمنان همین است و انتظار دیگری در این خصوص نمی‌توان داشت اما بخش دیگر این مساله به ادراک اجتماعی جامعه برمی‌گردد.

ارتباط با جامعه نخبگانی تقویت شودوزیر امور اقتصاد و امور دارایی خاطرنشان کرد: آمارهای کشور بیانگر این است که اکنون در حوزه نیروگاهی مانند تولید برق در کشور یا افزایش صادرات نفت در کشور یا در حوزه مبارزه با فرارهای مالیاتی و امثالهم بسیار موفق‌تر از چندسال گذشته عمل شده است اما متاسفانه دستگاه‌های اجرایی ما در دولت برنامه ارتباطی ویژه و اثرگذار در جامعه نخبگانی را به عنوان جزء لاینفک و اساسی کار خودمان تعریف نمی‌کنند.

متاسفانه به این مقوله به عنوان کار تشریفاتی نگاه می‌شود که خوب است در هر کاری چند خبر هم منتشر شود که در نهایت به پخش در یکی از شبکه‌های تلویزیونی و چند خبرگزاری ختم می‌شود.

وی ادامه داد: نباید به اهرم افکار عمومی به چشم تهدید نگاه کنیم و باید از آن به مقوله فرصتی نگاه شود که بتوانیم مطالبه اجتماعی ایجاد کنیم تا سایر دستگاه‌ها در مسیر تسهیل تولید و تجارت همراهی کنند. اگر این مساله به عنوان جزء ضروری تعریف نشود و ما نتوانیم آن قدر که لازم است از صاحبان اندیشه و نظر استفاده کنیم، علیرغم همه تلاش‌ها ممکن است به همه اهداف دست پیدا نکنیم. 

خاندوزی با تاکید بر ضرورت پیوست رسانه‌ای اقدامات انجام شده در حوزه اقتصادی خاطرنشان کرد: باید بتوانیم در مسیر جامعه را با خود همراه کنیم و از طرفی باید به جامعه محلی در استان‌ها توجه کنیم و این مساله باید مورد توجه رییس کل گمرک هم قرار گیرد.

اگر این مساله محقق شود، استانداران هم به دنبال تسریع در اجرایی شدن برنامه‌ها خواهند بود چرا که جامعه فعالان اقتصادی، اعضای اتاق بازرگانی، اعضای فدراسیون صادراتی ایران و سایر کشورها منفعتشان در این است که به گمرک در جهت تسهیل و تسریع امور کمک کنند.

وی تصریح کرد: باید از همه ظرفیت‌های موجود در این زمینه بهره برد و به نظر می‌رسد با یارگیری مسیر اجتماعی می‌توام به اجرایی شدن این برنامه راهبردی در حوزه گمرک امیدوار بود.

بر اساس این گزارش مراسم رونمایی از برنامه راهبردی گمرک جمهوری اسلامی ایران در روز جهانی گمرک با حضور سیداحسان خاندوزی وزیر اقتصاد، سیدمحسن دهنوی عضو هیات رییسه مجلس، محمد رضوانی فر رییس کل گمرک ، شهباز حسن پور بگلری نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس و برخی از معاونان گمرک ایران  برگزار شد.

در این مراسم پیام دبیرکل  سازمان جهانی گمرک کونیا میکوریا خطاب به رییس کل گمرک ایران قرائت شد. در مراسم رونمایی از برنامه راهبردی گمرک از پیشکسوتان گمرک و بازنشستگان نیز قدردانی به عمل آمد.

انتهای پیام/

منبع خبر "خبرگزاری میزان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.