به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ آقای قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه و نایب رئیس کمیسیون جهش تولید مجلس شورای اسلامی میهمان برنامه بهارستان شبکه رادیویی اقتصاد بود و درباره ترغیب مردم به سرمایه گذاری مولد و افزایش سود سپردههای بانکی گفتگو کرد.
مشروح گفتگو را در ادامه میبینید:
سؤال: در مورد هدایت نقدینگی به سمت بانکها و در نهایت جهت گیری این سرمایهها به سمت تولید بارها صحبت کردیم در برنامههای مختلف بفرمایید با توجه به بودجه سال آینده چه الزامات و مشوقهایی برای هدایت سرمایهها به سمت بخش تولید انجام شده است؟
قادری: ما به شکلهای مختلفی سعی کرده ایم که منابع در وهله اول وارد سیستم بانکی شود طبیعی است که وقتی نرخ تورم بالا میرود و ریسک بازار سرمایه هم زیاد باشد یکی از کانالهای مطمئنی که میتواند نقدینگیها را جمع آوری کند سیستم بانکی است. اگر سود سپردهها پایین باشد یا ابزارهای متنوعی دراختیار سیستم بانکی نباشد بانکها نمیتوانند این منابع را جمع آوری کنند در عین حال باید در شکلها و شیوههای مختلفی که منطبق با احکام اسلامی باشد اجازه دهیم که سیستم بانکی بتواند نقدینگیها را جمع آوری کند و از طرف دیگر باید بتواند نقدینگیها را به سمت بخشهای تولیدی هدایت کنیم یکی از راههایی که وجود دارد این است که دقیقاً دولت بیاید و به گونهای عمل کند که بانکها اجازه داشته باشند خودشان سرمایه گذاری کنند.
زمانی که مواد ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید را مصوب کردیم و محدودیتهایی را برای سرمایه گذاری بانکها ایجاد کردیم متأسفانه بخشی از منابع بانکها نتوانسته در بخشهای تولیدی و در بخشهای زیربنایی ورود پیدا کند و مورد استفاده قرار بگیرد. در هر صورت یکی از راهها این است که اجازه دهیم خود بانکها اقدام کنند، راه دیگری که وجود دارد و میتواند منابع دولتی را بیاورد در سرمایه گذاری بخشهای غیردولتی، در افزایش سرمایه بانکها توسط دولت است. دولت بعضی از بانکهای کوچک و بانکهای غیردولتی سهامی دارد که سهام آن سهام مدیریتی نیست. میتواند آن سهام را واگذار کند و به سهام شرکتها و بانکهای دولتی اضافه کند یا بخشی از دارایی هایش در بانکها و شرکتهای دولتی را واگذار کند سرمایه بانکها را اضافه کند این کار دو مزیت دارد یکی اینکه قدرت بانکی بانکها را اضافه میکند و دیگر اینکه کمک میکند که بانکها بتوانند در بحث عاملیت بر مشکل کفایت سرمایه غلبه کنند و مشکلی که الان وجود دارد در خیلی از جهات میخواهیم از عاملیت بانکها استفاده کنیم، چون سرمایه شان کافی نیست، اینها نمیتوانند به تنهایی عاملیت فاینانس خارجی یا جمع آوری وجوه و تحرکاتی که بانکها در بازار سرمایه نداشته باشند به دلیل نداشتن سرمایه و کفایت سرمایه شاید چنین امکانی را نداشته باشند، ولی وقتی دولت میآید سهام اش را در بانکها اضافه میکند این امکان فراهم میشود که بانکها با مشکل کفایت سرمایه مواجه نشوند و بتوانند راحتتر عاملیت سرمایه گذار را چه در تأمین مالی داخلی یا خارجی را بپذیرند.
سؤال: وقتی از سرمایه گذاری مثبت بانکها در اقتصاد صحبت میشود به هر حال منظور مشارکت سرمایه گذاری آنها در تولید است در حالی که در سنوات گذشته بانکها بیشتر تمرکزشان بر سرمایه گذاری در بخش خدمات یا به عبارت سادهتر بحث بنگاه داری بوده است و به این سمت حرکت کردند شما هم در خلال فرمایشات تان اشاره ضمنی به این ماجرا داشتید به هر حال آمار دارد به ما این علائم را میدهد ازجمله بحث وام دهی بانکها ما یک فاصله بسیار بسیار معناداری در سال گذشته بین میزان جذب سرمایه و میزان وامی که بانکها داده بودند در نظام بانکی کشور داشتیم که این خیلی سیگنال بسیار هشداردهندهای است بفرمایید برای بازگرداندن بانکها برای مشارکت و سرمایه گذاری در تولید چه باید کرد و مجلس اصولاً چه برنامهای برای این ماجرا دارد؟
قادری: بخشهای دولتی زیرساختی بانکها اگر بیایند یک مقدار مشارکت کنند یا بتوانند تسهیلاتی را برای سرمایه گذار فراهم کنند این طرح پروژه اجرا شدنی است و بخشهایی را هم میشود از طریق بازار سرمایه تأمین کرد. ما سعی کرده ایم که این موانع را برداریم یک طرحی هم که در مجلس در کمیسیون جهش تولید داریم طرح «تأمین مالی تولیدات ساختار»، در این طرح هم سعی کرده ایم که این موانع را بتوانیم برطرف کنیم و مشکلات را حل کنیم.
سؤال: میتوانیم امیدوار باشیم با توجه به اینکه یک طرح دیگر هم به شکل همزمان بحث نظام بانکداری دارد در مجلس مطرح میشود و درحال چکش کاری است میتوانیم امیدواریم باشیم که در سنوات آتی بیشتر شاهد حضور مؤثر بانکها در بحث تولید باشیم؟
قادری: قطعاً به همین شکل است و در این طرح نظام بانکداری هم سعی بر این است که گیرها و موانعی که برای مشارکت مؤثرتر بانکها در بخش زیربنایی وجود دارد این موانع را از بین ببرند و تلاش کنند که حضور بانکها در بخشهای مختلف تولیدی و زیربنایی حضور مؤثرتری باشد.