شکلات چیست؟
به گزارش سرویس خبری بهداشتنیوز بر اساس مقالات منتشر شده در حالی که ممکن است دنیای آب نبات های تولیدی که در حوالی تعطیلات می بینید نسبتاً جدید به نظر برسد،اما گفته می شود که خود شکلات حدوداً ۴۰۰۰ سال قدمت دارد.منشا دانه کاکائو که از آن شکلات درست میشود در آمریکای مرکزی است،جایی که درختان کاکائو در آب و هوای گرمسیری رشد میکردند.قرنها بعد،استعمارگران اسپانیایی از این محصول ارزشمند مطلع شدند و غلاف های کاکائو را با خود به اروپا بردند.این درمان در نهایت در اسپانیا،فرانسه و سپس بریتانیا مطرح شد.موسسه ملی بهداشت خاطرنشان می کند که دانه کاکائو به لطف آزمایشات انجام شده بر روی افراد بومی که مقادیر زیادی از آن را مصرف می کردند،به سالم بودن شهرت پیدا کرد و مشخص شد که مصرف این دانه خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش میدهد.گفته می شود که تمدن های باستانی آمریکای مرکزی،مانند قوم آزتک و مایا،اهمیت زیادی به شکلات می دادند.محققان گزارش میدهند که تمدنهای آمریکای مرکزی از دانههای کاکائو برای تهیه نوشیدنی شکلاتی با استفاده از ترکیبی از آب،وانیل و ادویهها استفاده میکردند تا قرن نوزدهم که اولین نوار شکلات در بریتانیا ساخته شد.صنعت شکلات رونق گرفت و مصرف آن در آغاز قرن بیستم افزایش یافت.لازم به ذکر است که شکلات یکی از اصلیترین خوراکیها برای تعطیلات و مناسبتهای خاص است و طبق گفته محققان،یک نفر بهطور متوسط در طول زندگی خود معادل ۱۰۰۰۰ تخته شکلات میخورد.
انواع شکلات
شکلات و محصولات کاکائو همگی از دانههای کاکائو به دست میآیند که روی درختان کاکائو رشد میکنند.لوبیاها در داخل غلافهای مستطیلی بزرگی یافت می شوند که رنگشان قهوه ای مایل به قرمز و دارای برآمدگی هستند.سازندگان شکلات غلاف های کاکائو را برداشت می کنند و دانه های کاکائو را از پالپ سفید داخل آن جدا می کنند.دانه های کاکائو تخمیر و خشک شده،سپس برشته و آسیاب می شوند.به گفته محققان،خمیر به دست آمده را درون مایعی غیر الکلی که به عنوان مایع شکلاتی شناخته می شود،ذوب میکنند.مایع شکلاتی این مزیت را دارد که میتواند شیرین شود و از طریق آن دوباره شکلات خوراکی درست شود،یا به جامدات کاکائو و کره کاکائو تقسیم شود.بسته به اینکه در حال تهیه شکلات شیری یا شکلات تیره هستید،فرآیند در مرحله ساخت شکلات کمی متفاوت است.کارخانههایی که بهطور انبوه شکلات تولید میکنند،مایل هستند مواد دیگری مانند شکر،کره کاکائو،سویا و سایر مواد حجیم را به شکلات مایع اضافه کنند که باعث کاهش هزینهها میشود.شکلات شیری با ترکیبی از شکلات مایع،شیرخشک و شکر تهیه میشود.میانگین مقدار کاکائو در شکلات شیری ۱۰٪ است.این در حالی است که شکلات تیره از برخی مواد اصلی یکسان اما در مقادیر متفاوت تشکیل شده است.برخلاف شکلات شیری،از شیر خشک برای تهیه شکلات تلخ استفاده نمیشود.به گفته محققان،بیشتر شکلات های تیره بین ۳۵ تا ۸۵ درصد کاکائو دارند.هر چه درصد کاکائو بیشتر باشد،طعم آن قویتر است.برخی از افراد تیره ترین شکلات را همان شکلات تلخ می دانند، در حالی که برخی دیگر از محتوای قند کمتر آن استقبال می کنند.شکلات سفید فقط از چربی موجود در دانه کاکائو ساخته می شود که به آن کره کاکائو می گویند.کره کاکائو با جدا کردن مایع شکلات از مواد جامد کاکائو ساخته می شود و در این فرایند فقط کره یا چربی باقی می ماند.بنابراین علیرغم اینکه شکلات سفید از بخشی از دانه کاکائو میآید اما محصولی بسیار متفاوت از سایر شکلاتها است.تحقیقات نشان میدهد که شکلات سفید علاوهبر کره کاکائو،حاوی شکر و مقداری طعم دهنده است.
حقایق تغذیه ای شکلات شیری،تیره و سفید
شکلات می تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل باشد.یک متخصص میگوید:«به طور کلی، شکلات دارای آهن، مس، منیزیم، منگنز و فیبر به عنوان مواد مغذی اصلی است اما میزان آنها در همه شکلات ها برابر نیست.»
نحوه مقایسه انواع شکلات از لحاظ حقایق تغذیهای
۱ اونس شکلات شیری حاوی:
۱۵۱.۶۱ کالری،۲.۱۷ گرم پروتئین،۸.۴۵ گرم چربی(۵.۲۵ گرم چربی اشباع شده)،۱۶.۸۴ گرم کربوهیدرات،۹۷ گرم فیبر،۱۴.۶۵ گرم قند،۵۳.۶۸ میلی گرم کلسیم،۶۶ میلی گرم آهن،۱۰۵.۸۱ میلی گرم پتاسیم،۲۲.۴۵ میلی گرم سدیم
۱ اونس از ۷۰ تا ۸۵ درصد شکلات تلخ حاوی:
۱۷۰ کالری ۲.۲۱ گرم پروتئین ۱۲.۱ گرم چربی (۶.۹۵ گرم چربی اشباع شده) ۱۳ گرم کربوهیدرات ۳.۰۹ گرم فیبر ۶.۸ گرم قند،۲۰.۷ میلی گرم کلسیم،۳.۳۷ میلی گرم آهن،۲۰۳ میلی گرم پتاسیم،۵.۶۷ میلی گرم سدیم
۱ اونس شکلات سفید حاوی:
۱۵۲.۶۷ کالری،۱.۶۶ گرم پروتئین،۹.۱ گرم چربی(۵.۵ گرم چربی اشباع)،۱۶.۷۷ گرم کربوهیدرات،۰.۶ گرم فیبر،۱۶.۷۳ گرم قند،۵۶.۳۳ میلی گرم کلسیم،۰.۰۷ میلی گرم آهن،۸۱ میلی گرم پتاسیم،۲۵.۵ میلی گرم سدیم
فواید بالقوه شکلات برای سلامتی
شکلات تلخ بهترین انتخاب برای شما است زیرا دارای کمترین شکر افزوده شده و بیشترین میزان کاکائو است و بنابراین فلاونول بیشتری نسبت به سایر انواع شکلات دارد.یک متخصص خاطرنشان میکند شکلات ممکن است به دلایلی فراتر از طعم لذت بخش آن،احساس خوبی در شما ایجاد کند.تحقیقات نشان میدهد شکلات باعث تحریک ترشح هورمون تقویتکننده خلقوخو مانند اندورفین در بدن شما میشود.شکلات همچنین حاوی سروتونین است،یک ماده شیمیایی که به تنظیم خلق و خو کمک می کند.همان مطالعه بیان کرد جواب این سوال که آیا سروتونین موجود در شکلات به طور خاص بر خلق و خوی تأثیر می گذارد، پیچیده است.هنگامی که به طور منظم شکلات می خورید، ممکن است مزایای ماندگارتری را تجربه کنید.برخی از مواردی که دانشمندان مطالعه کرده اند به شرح زیر است:
سلامت قلبی عروقی
تحقیقات انجام شده فواید قلبی عروقی بالقوه شکلات،به ویژه انواع تیره آن که مقادیر بیشتری کاکائو نسبت به شکلات شیری دارند را بیان میکند.یک متخصص میگوید:«نتایج تحقیقات نشان میدهد که فلاونولهای موجود در شکلات احتمالاً به کاهش سطح کلسترول ال.دی.ال و بهبود فشار خون کمک میکنند.»در واقع،برخی از مطالعات به نقش بالقوه شکلات تلخ در کاهش فشار خون بالا اشاره میکنند،در حالی که تحقیقات دیگر پتانسیل آن را برای کاهش کلسترول نشان دادهاند.در دانه کاکائو مقدار زیادی فلاونول موجود است که ترکیبات آنتی اکسیدانی دارند و ممکن است به بهبود سلامت کلی قلب عروق کمک کنند.
سلامت مغز
تحقیقات قطعی نیست،اما شکلات تلخ ممکن است سلامت مغز را تقویت کند.یک مطالعه روی افراد میانسال نشان داد کسانی که به مدت ۲۸ روز پنج تکه شکلات تلخ ۷۲ درصدی خوردند نسبت به افراد دیگر،خستگی ذهنی و فیزیکی کمتری داشتند.آنها همچنین بهدلیل افزایش انرژی،بازده کاری بالاتری داشتند.تحقیقات دیگر روی جوانان نشان داد که کمی بیشتر از ۱ اونس شکلات تلخ ۷۰ درصد عملکرد حافظه کلامی را دو ساعت پس از مصرف در مقایسه با گروهی که شکلات سفید کم فلاونوئید مصرف میکردند،بهبود میبخشد.محققان معتقدند فلاونوئیدها ممکن است جریان خون مغز را افزایش دهند.اما ممکن است شکلات در کل یک غذای تقویت کننده مغز نباشد چون تحقیقات کوتاهمدت نشان داد افراد مسنتری که ۵۰ گرم شکلات تلخ (۱.۷ اونس) در روز مصرف میکردند،در شناسایی افراد و اشیا پیشرفتی نکردند
کنترل بهتر گلوکز خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲
تحقیقاتی در مورد نقش شکلات تلخ در پیشگیری و مدیریت احتمالی دیابت نوع ۲ در حال انجام است،اگرچه مطالعات بیشتری مورد نیاز است.به عنوان مثال، یک مرور مطالعات نشان داد که کاکائو ممکن است تأثیر مفیدی بر حساسیت به انسولین داشته باشد و ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و دیابت بارداری را کاهش دهد.با این حال، این بررسی خاطرنشان کرد که خوردن شکلات تیره دارونما با سطح پلی فنل بسیار پایین، تأثیر منفی بر سطح مقاومت به انسولین دارد اما این عوارض در افرادی که شکلات تلخ غنی از پلی فنل مصرف می کردند،مشاهده نشد.یک آنالیز انجام شده در این بررسی نشان داد که مصرف دو وعده ۳۰ گرمی شکلات در هفته موجب پیشگیری از دیابت میشود ولی مصرف بیش از ۶ وعده شکلات در هفته خطر ابتلا به دیابت را کاهش نمیدهد،اما این آنالیز محتوای کاکائوی موجود در شکلات مورد مطالعه را مشخص نکرد.
کاهش خطر ابتلا به برخی سرطان ها
بر اساس یک آنالیز،شکلات حاوی فلاونول های مبارزه کننده با بیماری است، که ممکن است توضیح دهد که چرا کسانی که بیشترین شکلات را می خورند،۱۲ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از سرطان قرار دارند. با این حال،تحقیقات دیگر هیچ ارتباطی بین مصرف شکلات و سرطان کولورکتال یا مرگ و میر کلی سرطان پیدا نکرده است.
کاهش درد ناشی از قاعدگی
برخی تحقیقات نشان داده اند که مصرف شکلات در حوالی قاعدگی ممکن است مفید باشد. در یک مطالعه کوچک که روی زنان ۱۸ تا ۲۵ ساله انجام شد، کسانی که سه روز قبل از قاعدگی و اولین روز دوران قاعدگی شکلات تلخ خوردند، درد و اضطراب کمتری داشتند.تحقیقات دیگر روی زنان جوان نشان داد که مصرف ۱.۵ اونس شکلات تلخ در روز برای سه روز اول پس از شروع قاعدگی باعث کاهش درد ناشی از این دوران میشود.
آیا شکلات می تواند به کاهش وزن کمک کند؟
شکلات تلخ ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشد اما تنها در صورتی که به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل مصرف شود.یک متخصص خاطرنشان میکند که علیرغم فوایدی که شکلات تلخ دارد،اما مثل بقیه شکلاتها یک خوراکی پرکالری با چربی و احتمالاً قندهای اضافه شده است.چنین افزودنی هایی بسته به رژیم غذایی و اهداف فردی شما می توانند تلاش های کاهش وزن شما را از بین ببرد.یک مطالعه کوچک روی ۱۹ زن یائسه نشان داد که کسانی که ۳.۵ اونس شکلات میخوردند،در طول روز ۳۰۰ کالری کمتر دریافت کردند.این در حالی بود که کسانی که در شب شکلات خوردند ۱۵۰ کالری کمتر دریافت کردند ولی این میزان برای جبران کالری دریافتی از خود شکلات (۵۴۲ کالری)کافی نبود.تحقیقات دیگر در مورد اثرات مصرف پلیفنولهای شکلات بر افراد چاق منجر به نتایج متناقضی شده است و طبق بررسیهای انجام شده در مورد این موضوع،به طور کلی تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.مانند هر خوراکی دیگری، اگر میخواهید وزن کم کنید،بهتر است در حد اعتدال شکلات مصرف کنید.اگر رژیم کاهش وزن دارید،بعید است که بیش از ۵۰۰ کالری در روز شکلات به کالری روزانه شما برسد.یک متخصص میگوید برخی تحقیقات نشان میدهد که فقط مصرف ۱.۵ اونس شکلات در هفته خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد که قطعاً در رژیم کاهش وزن قابل انجام است.به گفته محققان،مصرف بیش از ۱۰۰ گرم (۳.۵ اونس) از هر شکلات در هفته ممکن است باعث ایجاد قند اضافی در بدنتان شود.اگر شکلات یکی از خوراکیهای مورد علاقه شماست،پرهیز کامل از آن میتواند باعث افراط در مصرف آن در هنگام تسلیم شدن به هوسهای خود شود. درعوض،یک کیسه شکلات تلخ بسته بندی شده جداگانه یا یک تخته در دست داشته باشید که هوس بعدی شما شروع شود.
نحوه انتخاب و نگهداری شکلات
با گزینه های بسیار زیاد شکلات،فروشگاه مواد غذایی ممکن است یک بخش کامل از تخته های شکلات و سایر غذاهای شکلاتی داشته باشد. انتخاب دقیق و نگهداری شکلات به شما این امکان را میدهد که از تازه ماندن آن اطمینان حاصل کنید.
نحوه انتخاب شکلات
به طور کلی، به نظر می رسد شکلات با درصد کاکائو بالاتر،بزرگترین مزیت را برای سلامتی شما فراهم می کند.یادداشتهای تحقیقاتی نشان میدهد که کاکائو وقتی در مرحله تولید قرار میگیرد، برخی از فلاونولهای مفید خود را از دست میدهد.شکلات با درصد کاکائو بیشتر حاوی قند کمتر و فیبر بیشتری است.به عنوان مثال، شکلات تلخ با ۷۰ تا ۸۵ درصد کاکائو دارای ۷ گرم شکر و ۳ گرم فیبر در هر اونس است.از سوی دیگر، شکلات با ۴۵ تا ۵۹ درصد کاکائو،۱۴ گرم شکر و ۲ گرم فیبر در هر اونس دارد.به عنوان یک قاعده کلی، هر چه طعم شکلات تلختر باشد،محتوای کاکائو بیشتری دارد.
نحوه نگهداری شکلات
شکلات باید در جای تاریک و خنک نگهداری شود تا از ذوب شدن آن جلوگیری شود.از نگهداری در یخچال خودداری کنید، زیرا باعث سفت شدن شکلات می شود و بر طعم آن تأثیر می گذارد.در عوض شکلات خود را در مکانی خشک و خنک بین ۶۵ تا ۶۸ درجه فارنهایت، در حالت ایدهآل با رطوبت کمتر از ۵۵ درصد نگه دارید. از آنجایی که شکلات تمایل دارد بوها و طعم های اطراف را جذب کند،آن را در یک ظرف در بسته نگهداری کنید. اگر بیرون داغ است و شکلات شما در حال آب شدن است،میتوانید آن را محکم بپیچید و در یخچال بگذارید، اما برای بهترین طعم،اجازه دهید قبل از خوردن در دمای اتاق بماند.بر اساس تحقیقات منتشر شده،اگر شکلات شما تغییر رنگ سفید روی سطح داشته باشد،شکوفه داده است.این همان اتفاقی است که وقتی شکلات در یک منطقه گرم یا مرطوب نگهداری می شود،برای قند یا چربی اتفاق می افتد.شکلات شکوفهدار بیخطر است،اما توصیه میشود که از آن به صورت ذوب شده یا خرد شده در دستور غذاها استفاده کنید.
نحوه خوردن (یا نوشیدن) شکلات
با اشکال مختلف شکلات، راه های زیادی برای لذت بردن از آن وجود دارد.یک متخصص پیشنهاد میکند سادهترین کار این است که مقداری میوه تازه مانند توت فرنگی را در شکلات آغشته کنید.همچنین میتوانید پودر کاکائو را به غذاهای خود مانند پودینگ چیا، بلغور جو دوسر یا اسموتی ها اضافه کنید.علاوه بر این میتوانید با انواع شکلات، از جمله پودر کاکائو،چیپس شکلات،دیسک شکلات، یا شکلات ذوب شده،کیک بپزید یا به شکل هات چاکلت مصرف کنید.فقط وقتی در دستور غذا نیاز به پودر کاکائو است،احتیاط کنید، زیرا دو نوع وجود دارد:پودر کاکائوی طبیعی و فرآوری شده هلندی،که گاهی اوقات قلیایی نامیده می شود.تحقیقات نشان داده است که پودر کاکائو فرآوری شده هلندی به گونهای تولید شده تا اسید کمتری داشته باشد، که بر طعم و استفاده از آن در دستور غذاها تأثیر گذاشته و میزان فلاونولهای تقویتکننده سلامتی را کاهش میدهد.در حالی که شکلات نقش مهمی در بسیاری از دسرها دارد، از کیک شکلاتی آلمانی گرفته تا کوکیهای شکلاتی، میتوان آن را در غذاهای خوش طعم نیز استفاده کرد که معروفترین آن سس مول مکزیکی است.
دستور العمل های زیر را برای الهام بیشتر بررسی کنید.
خطرات سلامتی شکلات
به گفته محققان بیشترین خطر سلامتی شکلات لزوماً محتوای دانه کاکائو نیست،بلکه افزودنیهای موجود در شکلاتهای تجاری یعنی شکر و چربی است. اینها به طور بالقوه می توانند رژیم غذایی یا تلاش های کاهش وزن شما را از بین ببرند.کالری بیش از حد خالی از قندها و چربی های اضافه شده، انرژی مورد نیاز بدن شما نیست.وقتی شیرینی ها با یک سبک زندگی بی تحرک ترکیب شوند،میتوانند به سرعت منجر به ذخیره چربی بدن شوند.اما نگرانی های جدی دیگری در مورد شکلات در چند سال گذشته مطرح شده است.
کافئین موجود در شکلات
شکلات به لطف کافئینی که به طور طبیعی در دانه های کاکائو وجود دارد، حاوی کافئین است. در حالی که میزان کافئین شکلات بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیگرم است اما با این وجود خوردن شکلات مصرف کافئین روزانه شما را افزایش می دهد.به گفته محققان،یک تکه ۱.۵ اونسی شکلات شیری ممکن است حدود ۱۰ میلی گرم کافئین داشته باشد.شکلات تلخ، به دلیل محتوای دانه کاکائو بیشتر، دارای کافئین بیشتری است و ۲۵ میلی گرم در یک بخش ۱.۴ اونسی دارد.برخی از داروهای مسکن بدون نسخه،حاوی کافئین اضافی هستند.سازمان غذا و دارو خاطرنشان می کند که مصرف بیش از حد کافئین می تواند عوارض جانبی نامطلوبی مانند تحریک پذیری،بیقراری و بیخوابی ایجاد کند. در حالی که دریافت بیش از حد کافئین از خوردن شکلات به تنهایی معمول نیست،اما اگر قهوه،چای،نوشابه و سایر اقلام کافئین دار در طول روز مصرف می کنید، مهم است که میزان مصرف کافئین خود را در نظر داشته باشید.
آیا ممکن است به شکلات حساسیت داشته باشیم؟
طبق تحقیقات،در حالی که ممکن است به هر چیزی حساسیت داشته باشید، گزارشهای تایید شده بسیار کمی از حساسیت به کاکائو وجود دارد.محققان میگویند که بیشتر این آلرژیها ناشی از مصرف سایر آلرژنها مانند بادام زمینی،آجیل درختی یا شیر است.اما این تحقیق به گزارشهای موردی از سه نفر پرداخته است که آلرژی به کاکائو خود را از طریق چالشهای غذایی تأیید کردهاند که در واقع ممکن است به کاکائو حساسیت داشته باشند.
سایر اثرات شکلات
شکلات یکی از آن خوراکی هایی است که ممکن است برای پوست مفید باشد یا اثرات نامطلوبی بر روی آن بگذارد.همچنین این تصور که مصرف شکلات می تواند باعث آکنه شود،نسبتاً رایج است چون تحقیقات نشان میدهد که شکر و سایر کربوهیدراتهای تصفیهشده موجود در شکلات،به رژیم غذایی با شاخص گلیسمی بالا کمک میکنند که به نوبه خود ممکن است باعث آکنه شود.
منبع everyday health
تاریخ ۱۷ فوریه ۲۰۲۳