از راس امور خارج شدن مجلس را در «تذکرات رفع تکلیفی» ، «امضاهای پس گرفته شده» و «تحقیق و تفحص های بی حاصل» جستجو کنید!

تابناک چهارشنبه 10 اسفند 1401 - 07:05
رییس مجلس و نمایندگان مجلس از افتحاری سخن می‌گوید که این افتخار نفعی برای مردم نداشته است! مجلس وظیفه نظارتی بر عهده دارد، بیشترین نظارت را هم می‌تواند بر روی دولت داشته باشد و همه وزرا زیر تیغ استیضاخ مجلس هستند

تابناک _ رئیس مجلس شورای اسلامی در یکی از جلسه های علنی اخیر مجلس که پس از چند جلسه غیر علنی با برخی اعضای دولت بر سر نابسامانی‌ بازار ارز و مشکلات اقتصادی برگزار شد، در پاسخ به تذکر یکی از نمایندگان گفت: افتخار مجلس این است که یک ماه و نیم قبل، این شرایط را پیش‌بینی کرده بود و در نشست نظارتی مجلس، بسته پیشنهادی کمیسیون اقتصادی ۴۰ روز قبل به دولت و رئیس جمهور منتقل شد و ما کارمان را انجام دادیم و الآن هم کارمان را انجام خواهیم داد.

سید ناصر موسوی لارگانی نماینده فلاورجان بود که نسبت به وضعیت بازار ارز به رئیس مجلس تذکر داد و با اشاره به این که وظیفه اصلی مجلس قانونگذاری و نظارت است، خاطرنشان کرد: شما گفتید که دولت باید کارگروهی برای بحث ارز تشکیل دهد، حال این دولت کجاست؟ وقتی امام(ره) می‌گوید مجلس در رأس امور است چرا نباید حرمت خودمان را نگه داریم، مردم امروز نمی‌توانند حتی نان بخرند و همه قیمت‌ها لحظه‌ای افزایش پیدا می‌کند، خواهش من این است که شما ورود پیدا کنید.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در پاسخ به این تذکر آیین‌نامه‌ای نماینده فلاورجان در مجلس گفت: مگر کسی مانع نظارت مجلس بر دولت در بحث مربوط به ارز است؟ افتخار مجلس این است که یک ماه و نیم قبل، این شرایط را پیش‌بینی کرده بود و در نشست نظارتی مجلس، بسته پیشنهادی کمیسیون اقتصادی ۴۰ روز قبل به دولت و رئیس جمهور منتقل شد و ما کارمان را انجام دادیم و الآن هم کارمان را انجام خواهیم داد.

رئیس مجلس خاطرنشان کرد: در جلسه غیرعلنی این‌گونه بحث شد که یک گروه مشترک و کمیته در این خصوص با هم همفکری کنند و من عنوان کردم که اگر دولت هر همفکری از مجلس می‌خواهد ایرادی ندارد و ما کمک می‌کنیم اما ما اقدامات نظارتی را از ۴۰ روز قبل انجام دادیم، اشکالات را گفتیم و مسائل را منعکس کردیم و حتماً این موضوع را پیگیری می‌کنیم.قالیباف اظهار داشت: در جلسه روز یکشنبه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی نیز آقای پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی همین موضوعات را مجدداً متذکر شد و پیگیر مسائل است.

در مورد اظهارات بیان شده در این  جلسه مجلس چند نکته قابل تذکر وجود دارد که بهتر است ریاست محترم مجلس و همه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به آن توجه داشته باشند و این وکلای ملت آن را نصب العین خود نمایند.

نخست اینکه نظارت مجلس از نوع نظارت گزارشی و غیر مسئولانه نیست بلکه نمایندگان مجلس اگر موضوعی را قابل تذکر می دانند تا حصول نتیجه و به دست آوردن هدف تعیین شده باید پیگیری نمایند و نمی توان بگویند که  مجلس تذکر داده است و پس دیگر وظیفه ای ندارد؟در اینجا وظایف قانونی و دینی و همچنین وعده های رنگارنگ آنان چه می شود؟

همچنین نمایندگان باید دوباره متون قانون اساسی و اصول حاکم بر آن را مطالعه نمایند زیرا بر اساس اصول حقوقی حاکم بر قانون اساسی وصف نمایندگی و وکالت برای یک نماینده از نوع تعهد به وسیله نیست بلکه از نوع تعهد به نتیجه است و اصلا قابل پذیرش نیست که نمایندگان محترم تصور کنند با صرف تذکر دادن به وظیفه قانونی خود عمل کرده اند و بر این عقیده باشند که انجام وظیفه نمایندگی یعنی چند کلام تذکر شفاهی و چند سطر توییت انتقادی .

مطلب دیگر این است که قانون ، وظایف و ابزارهای متعددی را برای نمایندگان محترم مجلس در نظر گرفته است.از سوال و استیضاح گرفته تا تحقیق و تفحص و ارجاع پرونده به مراجع قضایی همگی ابزارهایی هستند که یک نماینده می تواند برای پیگیری امور نظارتی خود از آن استفاده نمایند.شاید در پاسخ به این تذکر گفته شود که این ابزارها کارایی لازم را دیگر ندارد که باید در پاسخ گفت وقتی امضا کردن استیضاح یا پس گرفتن امضا به عنوان حربه ای برای فشار بر یک وزیر جهت انجام دادن برخی از توصیه ها و سفارشات تبدیل می شود یا درخواست برای تحقیق و تفحص و گزارشات آن بی سرانجام می ماند کاملا مشخص است که لاجرم این ابزارها هم کارایی موثر خود را از دست می دهند.

در آخر به همه نمایندگان توصیه می شود قبل از اینکه از عوامل بیرون مجلس گلایه کنند که چرا مجلس از در راس قرار گرفتن امور خارج شده است ابتدا به واکاوی و بررسی عملکرد خود از ابتدای این مجلس تاکنون بپردازند که چگونه و در چه مواقعی از ابزارهای نظارتی خود استفاده نموده اند؟و از همه مهمتر اینکه سخنان یک نماینده از تریبون مجلس فقط برای ثبت در تاریخ نیست تا او بگوید «ما گفته بودیم» بلکه تعهد به نتیجه بودن وصف نماندگی مجلس اقتضا می کند که این تذکر باید تا حصول نتیجه پیگیری شود و اگر بدون نتیجه بماند نه تنها جهتی برای افتخار کردن به آن وجود ندارد بلکه باید از راس امور خارج شدن مجلس را در چنین رفتارهایی جستجو کرد.

منبع خبر "تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.