بهگزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، طیب میرزایی عصر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به تاسیس شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی اظهار داشت: شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی در سال 68 تاسیس شد و درحال حاضر 38 شهرک و ناحیه صنعتی در استان داریم که 35 شهرک دارای زمین بوده و 32 شهرک دارای قابلیت واگذاری است.
وی افزود: میزان اراضی دراختیار شرکت شهرکهای صنعتی استان 12 هزار و 518 هکتار زمین است که جزو شرکتهای گروه یک کشور با بیشترین میزان اراضی تحت اختیار هستیم.
272 واحد صنعتی غیرفعال در شهرکهای صنعتی استان مرکزی
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی تصریح کرد: 5 هزار و 768 هکتار از این اراضی در فاز عملیاتی قرار گرفته و تاکنون 2 هزار و 469 هکتار از این اراضی واگذار شده است، هزار و 981 واحد درحال حاضر به بهرهبرداری رسیده و از این میزان 272 واحد غیرفعال و هزار و 709 واحد هم فعال هستند.
میرزایی با اشاره به مشکلات شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی بیان کرد: یکی از موضوعات، کمبود اراضی صنعتی بوده که برنامههای توسعهای برای سال 1400 در دستور کار قرار گرفته است و از جمله آنها میتوان به توسعه هزار هکتار اراضی در ناحیه شهید سعیدی اشاره کرد که فاز به فاز اجرا میشود و 200 هکتار از آن در سال 1400 در دستور کار است.
وی ادامه داد: توسعه 80 هکتاری شهرک صنعتی محلات، 10 هکتار از ناحیه صنعتی نهرمیان، ایجاد شهرک تخصصی سمقاور(بحث منبت) به مساحت 49 هکتار، 30 هکتار در ناحیه صنعتی خنجین و 150 هکتار هم از اراضی شهرک شهید حبیبی هم از دیگر مواردی به شمار میروند که در دستور کار هستند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی عنوان کرد: برای دو تا سه شهرک هم مصوبه هیئت وزیران را داریم که متاسفانه تا این لحظه امکان شناسایی اراضی برای این شهرکها میسر نشده است، یکی از آنها شهرک صنعتی امیرکبیر است که اگر بتوانیم اراضی مناسبی را برای آن پیشبینی کنیم در دستور کار قرار دارد، شهرک صنعتی شازند و ناحیه صنعتی نیمور هم جزو برنامههای توسعهای شرکت در سال 1400 هستند.
عدم انجام وظایف شرکتهای خدماترسان سبب افزایش هزینههای شرکت شهرکهای صنعتی شده است
میرزایی افزود: از جمله مشکلات میتوان به کمبود آب، برق و گاز اشاره کرد، دستگاههای خدماترسان مطابق ماده 81 قانون الحاق برخی مواد قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و همچنین ماده 54 قانون احکام دائمی مکلف هستند که زیرساختهای لازم را تا درب واحدهای صنعتی تامین کنند اما بنا به دلایلی اعم از عدم پیشبینی اعتبارات لازم در بودجههای سنواتی خود، شرکت شهرکها مجبور میشود خود این زیرساختها را تامین کند و از جمله مواردی که سبب میشود هزینههای حق انتفاء در شرکت شهرکها افزایش یابد همین موضوع است چون شرکت نمیتواند سرمایهگذار را سرگردان بگذارد.
وی تصریح کرد: از زمان تاسیس شرکت شهرکها، 334 کیلومتر شبکه توزیع برق 20 کیلو ولت، 128 کیلومتر خط انتقال برق، 193 کیلومتر شبکه روشنایی، 287 کیلومتر شبکه توزیع آب، 158 کیلومتر خط انتقال آب، 360 کیلومتر گازرسانی، 4 میلیون متر مکعب عملیات خاکبرداری، 3 میلیون و 755 هزار متر مربع قیرپاشی و آسفالت، هزار و 179 کیلومتر جدولگذاری و دفع آبهای سطحی، 227 کیلومتر شبکه جمعآوری فاضلاب و 157 کیلومتر شبکه مخابرات اتفاق افتاده است.
احداث شهرکی برای استقرار صنایع بزرگ در دستور کار قرار دارد
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی بیان کرد: رسالت سازمان صنلیع کوچک و شهرکهای صنعتی، صنایع کوچک است که تعریف مشخصی دارد، یکی از مشکلات همین بحث صنایع بزرگ است و متقاضیان بسیاری را داریم، اما با توجه به طراحی شهرکهای صنعتی امکان واگذاری زمین به صنایع بزرگ وجود ندارد ولی با این وجود و علیرغم رسالت خود، در شورای راهبردی شرکت این موضوع در دستور کار قرار گرفته تا بتوان شهرکی را در استان برای استقرار صنایع بزرگ طراحی کنیم که اگر محقق شود نخستین استان هستیم.
71 واحد صنعتی به چرخه تولید برگشتهاند
میرزایی ادامه داد: در ارتباط با واحدهای مجدد راهاندازی شده، در برش استانی 85 واحد صنعتی برای ما مشخص شده بود که طبق گزارشات دریافتشده 71 واحد صنعتی به چرخه تولید برگشتهاند.
وی عنوان کرد: 301 قرارداد واگذاری در دستور کار شرکت قرار داشت که تا پایان 10 ماهه امسال 289 قرارداد معادل 96 درصد از برنامه ما محقق شد، از نظر مساحت هم 155 هکتار را در برنامه داشتیم که تا پایان 10 ماهه امسال 141 هکتار معادل 91 درصد برنامه واگذاری اتفاق افتاده است البته ناگفته نماند که از 31 اردیبهشتماه تا 30 شهریورماه امسال به دلیل عدم قیمتگذاری و مشکلات مدیریتی موجود عملا واگذاری نداشتهایم و این میزان در مدت اخیر اتفاق افتاده است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی افزود: در حوزه زمینهای کارگاهی هم 14 قرارداد داشتیم که در یکی از قراردادها 24 واحد کارگاهی واگذار شده است و آمار خوبی بود اگرچه برنامه ما 5 واحد کارگاهی بوده است.
میرزایی تصریح کرد: در حوزه زمین صنفی هم یک قرارداد واگذاری زمین خدماتی صنفی داشتیم که 57 درصد تحقق برنامه اتفاق افتاده است.
وی بیان کرد: واحدهای صنعتی که به شرکت شهرکها مراجعه میکنند اراضی را به صورت نقد و اقساط دریافت میکنند، 30 درصد نقد و مابقی طی 10 قسط سه ماهه که این موضوع بخشی از حمایتهای شرکت به شمار میرود.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که اکثر شرکتهای استانی کشور با آن گریبانگیر هستند بحث واگذاری اراضی در سنوات گذشته به افراد فاقد اهلیت بوده که به سبب مناسب بودن قیمت اراضی در شهرکهای صنعتی اتفاق افتاده است و مباحث دلالی را به دنبال داشته و افرادی وارد گود میشوند که اهلیت این کار را ندارند، اهلیتسنجی با مجموعه شرکت نبوده و جواز تاسیس را سازمان صمت صادر میکند و ما براساس آن جواز، مکلف به واگذاری زمین هستیم، البته همه فاقد اهلیت نیستند و باید مشاوره دریافت کنند، به همین منظور در شورای راهبردی مقرر شد حمایتهایی در زمینههای مشاورهای ارائه شود.
میرزایی عنوان کرد: اما اکثر متقاضیان رغبتی به دریافت مشاوره ندارند، 160 هکتار از اراضی شرکت هیچ ساخت و سازی ندارد و در یَد افرادی است که این اراضی را محبوس کردهاند، در این راستا نشستهایی با صاحبان اراضی برگزار میشود و کارگروهی هم تشکیل شده که از این اراضی بازدید میکند و توانمندی افراد را مجدد بررسی میکنند و این طور نیست که با یک نسخه به فسخ قرارداد بپردازیم، در ستاد تسهیل هم برخی موارد مورد بررسی قرار میگیرد و مجوزی برای اعطای مهلت داده میشود، امسال 169 قرارداد را در جلسات داوری مطرح کردهایم و به 36 قرارداد اعطای مهلت شده است.
آزادسازی 22.3 هکتار از اراضی محبوسشده
وی افزود: امسال 22.3 هکتار از اراضی صنعتی که محبوس شده بود و هیچ اقدامی در آنها حتی در حد دیوارکشی انجام نشده بود آزادسازی شد و در برنامه داریم تمام اراضی را شناسایی کنیم و با بررسی کارشناسی در کارگروه نسبت به فعالسازی این اراضی، ساخت و ساز و ایجاد اشتغال در آنها اقدام میکنیم.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی تصریح کرد: بعد از حضور کمیسیون صنایع مجلس و آشنایی با مشکلات واحدها از نزدیک، کارگروهی با مشارکت استانداری تشکیل و قرار شد موضوعات را با جلساتی که با اعضای کمیسیون دارند پیگیری کنند.
7 درصد از عرصه فاز عملیاتی شهرکها و نواحی صنعتی استان را به فضای سبز اختصاص دادهایم
میرزایی بیان کرد: احداث شهرکها فینفسه یک اقدام زیست محیطی بوده و تکالیفی را قانونگذار برای شهرکها مشخص کرده است، ماده 15 قانون هوای پاک، شهرکها و نواحی را ملزم میکند که 10 درصد از عرصه هر شهرک را به فضای سبز اختصاص دهند، به طور میانگین سالانه 10 هکتار به عرصه فضای سبز شهرکها اضافه میکنیم که در سنوات قبل سالانه 20 هکتار بود و در 3 سال اخیر با توجه به محدودیت منابع آب، این میزان را محدود کردیم و به فضای سبز مشجع و تودهای روی آوردیم، اکنون به طور میانگین 7 درصد از عرصه فاز عملیاتی شهرکها و نواحی صنعتی استان را به فضای سبز اختصاص دادهایم.
وی ادامه داد: در حوزه تصفیهخانههای فاضلاب هم تکالیفی برای شهرکها مشخص شده، چنانچه شهرک صنعتی احداث و 50 درصد اراضی آن واگذار و 30 درصد از این 50 درصد به بهرهبرداری رسید و همزمان 100 مترمکعب پساب در آن شهرک وجود داشت، احداث تصفیهخانه فاضلاب توجیه پیدا میکند، در 10 شهرک از 38 شهرک و نواحی صنعتی استان تصفیهخانه احداث شده است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی عنوان کرد: 80 درصد واحدهای صنعتی تحت پوشش شبکه فاضلاب مرکزی شهرکهای صنعتی قرار دارند، ناظر بحث پیشتصفیه در واحدهای صنعتی محیط زیست است و واحدهایی که نسبت به راهاندازی پیشتصفیه اقدام نکنند به محیط زیست معرفی میشوند.
میرزایی افزود: هدف از راهاندازی تصفیهخانهها جلوگیری از ورود پساب به محیط زیست و همچنین استحصال و بازچرخانی پساب برای استفاده در راستای آبیاری فضای سبز است.
وی با اشاره به خوشههای صنعتی تصریح کرد: 5 خوشه صنعتی در استان شکل گرفته که 4 خوشه شامل خوشههای ریلی، عایق و سنگ خاتمه یافته و خوشه گل و گیاه هم درحال انجام است.
وی تصریح کرد: از حدود 93 شرکت دانشبنیان شده 58 شرکت دانشبنیانشده در داخل شهرکها و نواحی صنعتی قرار دارند.
استان مرکزی به عنوان استان پایلوت در حوزه پیادهسازی مدل عارضهیابی از کشور کره جنوبی است
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مر کزی بیان کرد: سال گذشته 450 میلیون تومان یارانه برای حضور واحدهای صنعتی در نمایشگاهها هزینه شده و راهاندازی کلینیکهای صنعت از دیگر اقدامات است، حدود 40 متخصص مشاور در حوزههای مختلف داریم که برای بحث عارضهیابی واحدهای صنعتی شکل گرفتهاند و استان مرکزی به عنوان استان پایلوت در حوزه پیادهسازی مدل عارضهیابی از کشور کره جنوبی است.
میرزایی ادامه داد: با دو کشور کره جنوبی و آلمان بحث انتقال دانش را داریم، بحث توسعه بازار واحدهای صنعتی از دیگر موارد است که حمایت میکنیم، نزدیک به 4 واحد صنعتی استان شرایط پذیرش در فرابورس را دارند.
وی عنوان کرد: فن بازار منطقهای استان هم در شناسایی نیازهای فناورانه واحدهای صنعتی فعالیت دارد.
واحدهای استخراج رمزارز در شهرکهای صنعتی استان مستقر میشوند
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی افزود: در خصوص واحدهای استخراج رمزارز و استقرار این واحدها در شهرکها و نواحی صنعتی و با توجه به دستورالعمل ابلاغی از سوی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی به شرکتهای استانی مقرر شد اراضی به مساحت حداقل 300 تا نهایت 500 متر مربع با میزان ظرفیت برق 250 کیلووات تا نهایتا 750 کیلووات در شهرکها و نواحی مستعد طراحی و برای واگذاری اطلاعرسانی شود.
میرزایی تصریح کرد: 4 شهرک صنعتی دلیجان، محلات، خمین و آشتیان شهرکهایی بودند که به صورت محدود با ظرفیتهای حدود یک مگاوات در محلات و خمین و دو مگاوات در دلیجان و آشتیان برای استقرار صنایع مصوب و اطلاعرسانی شدند و متقاضیانی را در خمین و آشتیان داشتیم که درحال اخذ تاییدیه زیستمحیطی هستند.
وی بیان کرد: ما به عنوان شرکت شهرکها به دنبال واحدهایی هستیم که ارزش افزوده و اشتغال بالا به همراه داشته باشند، بنابراین خیلی در راهاندازی واحدهای استخراج رمزارز موافق نیستیم اما به سبب اینکه یکی از اولویتهای دولت بوده این موضوع را در دستور کار داریم، در خمین 4 متقاضی و در آشتیان تاکنون یک متقاضی داشتهایم و اکثر متقاضیان بومی استان هستند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی ادامه داد: نسبت به سال 98 میزان پروژههای شرکت 4 برابر شده است، درحال حاضر قرارداد 135 پروژه در قالبهای مختلف زیرساختی منعقد شده و علیرغم وضعیت دستگاههای اجرایی حجم بالایی از پروژهها در شرکت شهرکها درحال انجام است و نزدیک به 60 پروژه را هم در بُرد مناقصه داریم که در صورت تحقق 195 پروژه تا پایان سال میشود.
275 میلیارد تومان پروژه در شرکت شهرکها در حال شکلگیری است
میرزایی عنوان کرد: در مجموع 275 میلیارد تومان پروژه در شرکت شهرکها در حال شکلگیری است که نسبت به سال گذشته تعداد پروژهها 4 برابر شده است.
وی افزود: با کمبود آب در برخی نواحی مواجه هستیم و نیازها را از استانهای دیگر تامین میکنیم، دستگاههای خدماترسان نسبت به تکالیف خود در خدماترسانی به شهرکها باید بیشتر توجه کنند و لازمه جهش تولید همکاری و همدلی همهجانبه است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی تصریح کرد: مجموعه اعتباراتی که برای بسترسازی و زیرساختها اعمال میشود دو بخش دارد، اعتبارات ملی و استانی و اعتبارات داخلی خود شرکت، در سال گذشته 17 تا 18 میلیارد تومان از محل اعتبارات دولتی اختصاص یافت و تنها نزدیک به 5 میلیارد تومان تخصیص داشتیم که بسیار اندک و ناچیز است.
میرزایی بیان کرد: در استان مرکزی اعتبار مکفی از سوی دولت وجود ندارد که دست ما هم بسته است و تخفیف به صاحبان صنعت را ناممکن میکند.
وی ادامه داد: تفاهمنامههایی را با برق باختر منعقد میکنیم که بتوانیم برق برخی از مناطق و شهرکهایی که با مشکل کمبود برق مواجه هستند را تامین کنیم.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی عنوان کرد: در سال گذشته 6 میلیارد و 400 میلیون تومان اعتبار مصوب داشتیم که میزان تخصیص یک میلیارد و 772 میلیون تومان بوده و کل آن جذب شده است، امسال هم در مهرماه 5 میلیارد موافقتنامه با سازمان مدیریت مبادله کردهایم و امروز هم 12 میلیارد تومان اتفاق افتاده که تاکنون 2 میلیارد تومان بودجه تخصیصی داشتیم و جذب آن درحال انجام است، 12 میلیارد تومان از این 17 میلیارد هم مربوط به پروژههای جهش تولید میشود.
امسال هیچ سرمایهگذار خارجی جذب نشده است
میرزایی افزود: به سبب تحریمها سال گذشته تنها یک متقاضی سرمایهگذاری خارجی داشتیم و امسال هم هیچ سرمایهگذار خارجی نداشتهایم و تمام واگذاریها به سرمایهگذاران داخلی بوده اما نکته مثبتی که وجود دارد اینکه 69 قرارداد ما در مناطق کمترتوسعهیافته اتفاق افتاده است و 45 درصد رشد واگذاری را امسال نسبت به سال گذشته داشتهایم.
انتهای پیام/712/ ز