به گزارش خبرگزاری فارس از ایلام، استفاده از گیاهان در درمان بیماریها با تاریخ زندگی بشر همزمان بوده و قدیمی ترین گیاه دارویی در ایران «هوم» گیاه مقدس آیین زرتشت بوده و در کتاب اوستا از آن نام برده شده است.
استان ایلام به دلیل تنوع داشتن شکل زمین، اقلیم و موقعیت جغرافیایی از تنوع بالای پوشش گیاهی مختص به دو منطقه رویشگاهی ایران تورانی و عمانی بهرهمند بوده همچنین دارای ظرفیت بالایی در زمینه گیاهان دارویی و خوراکی باشد.
زادگاه طبیعت آویشن محلی مناطق گرمسیر و سردسیر استان ایلام بوده و در ارکوازی، بولی، صالح آباد و اطراف سومار به وفور یافت شده همچنین در قلارنگ، مانشت به سمت کبیرکوه وجود دارد.
در این گزارش سعی شده گیاه دارویی و خوراکی آویشن (هَزوِه) استان ایلام که بخشی از فلور غنی ایران میباشد را معرفی کنیم.
خواص بارز آویشن
عبدالسلام پیری کارشناس منابع طبیعی استان درباره آویشن محلی(هَزوِه) میگوید: سر شاخه گلدار گیاه از نظر دارویی مورد استفاده قرار میگیرد و مواد رنگی، منگنز، تانن، مواد چرب از ترکیبات گیاه به شمار میروند و اسانس آن بویی مطبوع دارد.
وی افزود: از گذشتههای دور در طب انسانی و حیوانی از این گیاه در درمان بسیاری از بیماریها استفاده میکردند از جمله؛ درمان سرفه، ضد نفخ، ضد سیاتیک، ضد روماتیسم، ضد عفونی کننده قوی و دهان شویه و ضد قارچ بوده است.
این کارشناس منابع طبیعی ادامه داد: محلهای عمده رویش این گیاه در استان ایلام؛ صالح آباد، ریکا، منطقه کولگ در مهران، بولی و ارکوازی، منطقه کبیرکوه، گردنه کلک نقی و ملکشاهی و... است.
از بین بردن آفات با آویشن
روغن آویشن، یک عنصر در بسیاری از آفت کش ها - هم در فضای باز و هم در داخل خانه - است و معمولاً برای هدف قرار دادن موارد زیر استفاده می شود:
پشه های بالغ و لارو آنها موثر است.می توانید با مخلوط کردن 4 قطره روغن آویشن به ازای هر قاشق چای خوری روغن زیتون یا مخلوط کردن 5 قطره به ازای هر 2 اونس آب، یک ماده دافع خانگی درست کنید.
مورد استفاده در آشپزی
آویشن یک ماده فوقالعاده است که در غذاهای سراسر جهان، بهویژه در فرانسه، ایتالیا و در سراسر دریای مدیترانه استفاده میشودآویشن یک ماده اصلی در این سس پستو است که می توانید از آن به عنوان چاشنی استفاده کنید یا به پاستا یا برنج اضافه کنید.هنگام تهیه گوشت یا مرغ می توان از برگ های تازه یا شاخه های کامل استفاده کرد. آویشن همچنین یک ماده عالی برای استفاده با ماهی است، مانند این دستور غذای ماهی سفید سالم برای قلب.
این ماکارونی و پنیر سبوس دار با قارچ و آویشن یکی از غذاهای مورد علاقه بزرگسالان است و راهی عالی برای افزودن مقداری آویشن به رژیم غذایی شماست.آویشن همچنین ممکن است تأثیر مثبتی بر ایمنی و ماندگاری روغن های پخت و پز داشته باشد. عصاره آویشن ممکن است پایداری روغن آفتابگردان را در دماهای مختلف افزایش دهد و همچنین اثرات آنتی اکسیدانی را ارائه دهد. با پیروی از این دستور العمل می توانید روغن آویشن با خواص اویشن دم کرده خود را درست کنید. با این حال، هیچ تضمینی وجود ندارد که این نسخه خانگی بر پایداری روغن شما تأثیر بگذارد.
آرش مزبانی مؤلف کتاب گیاهان دارویی استان ایلام نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ایلام میگوید: آویشن گیاهی دارای ریشههای چوبی و منشعب با ظاهر ناهموار که به سهولت در زمینهای سخت، در دل سنگها نفوذ کرده همچنین ساقههای چوبی و پر شاخه آن به ارتفاع ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتر است.
وی افزود: این گیاه دارای طبیعتی گرم و خشک است که از آن بعنوان ادویه برای طعم دار کردن انواع غذاها استفاده میشود، برای تقویت اعصاب، درمان افسردگی، خستگی و بی خوابی، نشاط آور است.
مزبانی توضیح داد: آویشن در درمان عفونتهای ریوی، زکام، سیاه سرفه، دردهای معده، درد مفاصل، رقیق کردن خون بسیار مفید بوده همچنین نوشیدن شربت آن بطور روزانه در درمان ناراحتیهای قاعدگی و ترشحات سفید خانمها موثر است.
کپک یک آلاینده رایج و بالقوه خطرناک هوا است که می تواند در خانه شما کمین کند. هنگامی که آن را شناسایی کردید، میخواهید اقدامات لازم را برای خلاص شدن از شر آن یک بار برای همیشه انجام دهید. در برخی موارد، روغن آویشن ممکن است پاسخگو باشد. فواید آویشن ممکن است در کنترل پوسیدگی کپک خاکستری در میوه گواوا موثر باشد. این اثرات ممکن است به قالب در خانه نیز تبدیل شود. فواید آویشن میتواند به عنوان یک ضدعفونیکننده در خانههایی که غلظت کم کپک وجود دارد استفاده شود.
پیمان نوریان کارشناس طب سنتی نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ایلام گفت: درجه گرمی و خشکی این گیاه درمان کننده سرماخوردگی، آنفلوانزا، کرونا، اختلالات ناشی از سردی و رطوبت معده، نفخ و ضد یبوست است.
وی افزود: بارزترین نوع مصرف به صورت دَم کردن بوده همچنین دمنوش آویشن را روزی ۲ تا ۳ بار استفاده کرد.
کارشناس طب سنتی ادامه داد: آویشن علاوه بر دارا بودن خواص فراوان، برای کسانی که اگزما، حرارت کبد، عصبانیت، جوش های بدن، مشکلات ناشی از زخم معده و روده دارد باید به صورت احتیاط و زیر نظر پزشک مصرف شود.
خواص آویشن برای بدن
از خواص آویشن میتوان به خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی آن اشاره کرد. آویشن تا حد زیادی چرک و عفونت گلو را از بین میبرد. از دیگر خواص آویشن میتوان به خاصیت خلطآور بودن آن اشاره کرد که در درمان سرفه مفید است.
از دیگر خواص آویشن که برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است، سرشار بودن آویشن از ویتامینهای A و C ، مواد معدنی، روغن تیمول و آنتی اکسیدانها است. استفاده روزانه از عرق آویشن و دمنوش لاغری آویشن میتواند سیستم ایمنی را تقویت کند.
آویشن از سطح بالای پتاسیم برخوردار است. پتاسیم میتواند فشار خون و ضربان قلب را کنترل کند، درنتیجه مصرف آویشن و فشار خون با یکدیگر ارتباط داشته و میتواند برای کنترل فشار خون موثر باشد. خوردن دمنوش آویشن و چای آویشن برای کنترل فشار خون موثر است.
تمدن های چینی، مصری و رومی از خواص سیر برای سلامتی استفاده می کردند برای اطلاعات بیشتر درباره خواص سیر به مقاله نوشته شده غفاری مراجعه کنید.
انتهای پیام/