خواب خوب؛ باعث افزایش اثربخشی واکسن‌ها

صدا و سیما یکشنبه 28 اسفند 1401 - 21:42
بر اساس تحقیقات جدید خواب خوب اثربخشی واکسن‌ها را افزایش می‌دهد.

خواب خوب؛ افزایش اثربخشی واکسن‌ها  به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، پیش از این تحقیقات مختلف در زمینه ایمونولوژی (مطالعه سیستم ایمنی بدن) نشان داده است که اثربخشی واکسن‌ها ممکن است تا حدی تحت تأثیر سن، چاقی یا مصرف برخی دارو‌ها قرار گیرد. اما نتایج تازه‌ترین مطالعات نشان می‌دهد که کیفیت خواب نیز می‌تواند در اثربخشی واکسن‌ها موثر باشد.
بر اساس مطالعه‌ای جدید که نتایج آن در نشریه علمی آمریکایی Current biology منتشر شده است، ظاهرا کیفیت خواب در هنگام تزریق واکسن نیز اهمیت دارد. پژوهشگران در این مطالعه توانستند یک ارتباط آماری بین میزان خواب کمتر از شش ساعت در شب قبل و شب بعد از تزریق واکسن و تولید کمتر آنتی‌بادی در بیماران واکسینه شده ایجاد کنند.
بنا بر اعلام پایگاه اینترنتی شبکه رادیویی «فرانس انفو»، در این مطالعه، واکسن آنفلوانزا و هپاتیت A و B مورد بررسی قرار گرفتند. هنوز همه مکانیسم‌ها شناخته نشده است، اما ارتباطی وجود دارد که در مرحله خواب بین تولید و فعال شدن دوباره برخی از سلول‌های دفاعی بدن (مانند گلبول‌های سفید، لنفوسیت‌ها یا برخی پروتئین ها) ایجاد می‌شود. به همین دلیل است که اختلال در چرخه خواب و بیداری می‌تواند بر ایمنی ما تأثیر بگذارد.
علاوه بر این، در گذشته، مطالعات دیگری وجود ارتباط آماری بین کمبود خواب و احتمال سرماخوردگی را تائید کرده بودند: چند سال پیش در یک مطالعه، ۱۶۰ داوطلب آمریکایی پذیرفتند که از طریق بینی در معرض ویروس سرماخوردگی قرار بگیرند. نتایج این مطالعه نشان داد کسانی که طی هفته قبل از قرار گرفتن در معرض ویروس کمتر از شش ساعت در شب خوابیده بودند، چهار برابر بقیه بیشتر در معرض علائم سرماخوردگی بودند، اما کسانی که بیش از هفت ساعت خوابیده بودند، مقاومت بسیار بهتری در برابر این ویروس داشتند.
اخیراً، مطالعه دیگری که در دوره بحران همه گیری ویروس کرونا انجام شد، نشان داد که افراد زیر ۵۰ سال سالم با الگوی خواب بسیار متفاوت در طول هفته و آخر هفته، بیشتر به کووید-۱۹ مبتلا می‌شوند.
اما فقط کم یا زیاد بودن ساعات خواب مهم نیست، بلکه منظم بودن آن نیز موثر است. پروفسور پییر فیلیپ، متخصص خواب در مرکز آموزشی درمانی بوردو، یادآور شد که زمان خواب ایده آل برای سلامتی هفت ساعت، ۷ روز در هفته است که در صورت امکان هر روز یک ساعت زنگ دار در همان زمان زنگ بزند و فرد از خواب بیدار شود. در حالت ایده‌آل، نباید در روز‌های آخر هفته، بیش از یک ساعت بیشتر بیدار بمانید. این توصیه برای کسانی است که در طول هفته خواب منظم و کافی دارند. اجرای این توصیه برای ۲۵ درصد از افراد بزرگسال فرانسوی که ساعات کاری شیفتی یا غیر معمول دارند، پیچیده‌تر است.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.