خبرگزاری فارس -بوشهر، فاطمه مظفری پور، مردم به دل خیابانها ریختند، سیاهی ازدحام جمعیت، خیابانها را گرفته بود، پیرها و جوانها، هرکدام گوشهای از یک شعار که بیان آزادیخواهی بود را در دست داشتند و اما روحانیها، در صف اول و در تیررس اصلی این تجمعات بودند.
ایستادگی مردم بوشهر در برابر حکومت نظامی
روی بنری که جلوتر از همه نگاهداشته شده بود، نوشته بود: «ما خواستار حکومت جمهوری اسلامی هستیم.»
اوضاع طوری بود که حتی وقتی رژیم دستور به حکومت نظامی داده بود هم مردم در تجمعات خود با جسارت تمام روی دستنوشتههایشان نوشته بودند لغو حکومت نظامی!
استان بوشهر در جایگاه استراتژیکی مهمی قرار داشت و از سوی دیگر ذخایر طلای سیاه و خط ساحلی طولانی خلیح فارس، این خطه را برای رژیم پهلوی بسیار پر اهمیت جلوه داده بود و این خود بهانهای برای تاختن بر این خاک شد.
سال ۵۷ بود و مردم برای استقلال خواهی خود در خیابان امام خمینی(ره) یا همان محله سنگی جمع شدهبودند. در آن لحظات، شهر زیر مشتهای گره کرده جوانان بوشهری بود و صدای شعارهایشان در خیابانها میپیچید.
کودکان با لقمههایشان به تظاهرات آمدند
کودکان و نوجوانان نیز بخش دیگری از حماسه سال ۵۷ را در دست داشتند؛ آنطور که به نظر میرسید آنها صبح زود لقمهای از مادر خود گرفته و اکنون آن را در دست داشته و به دل تظاهرات زدهبودند و در این میان نوجوانی زخمی نیز، خود را به جمع دوستانش رسانده بود تا او هم در خلق آن حماسه، تاثیرگذار باشد.
کار به همینجا ختم نشده بود و مردم بنری بزرگ را در میدان فرودگاه بوشهر نصب کرده و روی آن نوشته بودند: «این میدان به نام امام خمینی نامیده میشود.» مردم با لباسهای محلی خود، به دل خیابانها زده بودند تا به رژیم پهلوی بگویند که فرهنگشان برای آنها غنیتر از آن است که به بهانه مدرن شدن، هویتشان از آنها گرفته شود.
شکار لحظه توسط عکاس در میانه تظاهرات
در این بین، تنها مرکز استان بوشهر نبود که در شور تظاهرات قرار داشت و شهرهایی مثل گناوه هم به میدان آمده بودند؛ کارکنان گمرک گناوه شور اصلی این تجمعات را برپا کرده بودند در همان حوالی، کودکی که در حال دویدن به سمت جمعیت بود، وقتی با نگاه دوربین عکاس روبه رو میشود، لحظهای در بین پیوستن به جمعیت یا ایستادن برای عکس گرفتن میماند و این حیرت زدگی لحظهای بود که به شکار عکاس درآمد.
تاریخ هیچگاه از خاطر نمیبرد که در اولین راهپیمایی مردم گناوه، این کودکان و نوجوانان حماسه ساز تاریخ ایران بودند که هر کدام عکسی از امام خمینی(ره) را در دست گرفته و در صف دوم تظاهرات ایستاده بودند.
بانوان بوشهری هم میداندار شدند
زنان بوشهری هم خود خالق تجمعاتی دیگر در روزهای خرماپزان بوشهر بودند، بانوان بوشهری، هر کدام با چادر مشکی و یا با لباس ساده محلی خود و حتی گاهی دست در دست دخترکانشان بنرهایی را با عنوان آزادیخواهی در دست گرفته و به دل خیابانها زدند تا شجاعانه در مقابل رژیم ستمشاهی پهلوی بایستند.
پهلوی دستور تیرانداری به دانشآموزان «دیری» داد
طبق آنچه که از اسناد تاریخی وجود دارد، دانشآموزان و دانشجویان استان بوشهر، همواره پیشقراولان جبهه آزادی خواهی مملکت خود از دست رژیم پهلوی و خواستار تشکیل حکومت اسلامی بودند به طوری که در کتاب همان جلد دوم سندی آمده که بهطور واضح در آن دستور شلیک به تظاهرکنندگان محصل اعلام شده است: «در تظاهرات اخیر شهر دیر مردم عادی شرکت ندارند و فقط محصلان هستند و متاسفانه از جانب معلمان و دبیران آنان نیز هیچگونه کنترل یا مانعی به وجود نمیآید. باتوجه به دستور تیراندازی و پراکنده نمودن آنها نیز هیچگونه کنترل یا ممانعتی به عمل نمیآید.»
جوانان بوشهری به مناطق حساس امنیتی هم نفوذ کردند
پخش اعلامیه برخی دیگر از شگرد جوانان بوشهری برای مبارزه با طاغوت بود، آنها دستنویسهایی با عنوان «تو ای برادر و خواهر مسئول و تو ای انسان» و امضای «جبهه مبارزین خمینی بوشهر» در شهر پخش کرده بودند، حرکات مجاهدان دلیر زنان و مردان خطه جنوب به گونهای بود که این اعلامیهها علاوه بر مدرسهها و مسجدها به مناطق حساس امینتی آن زمان که تحت مراقبت شدید اطلاعاتی بود نیز فرستاده میشد.
به گزارش فارس، آنچه که روایت شد تنها گوشهای از حماسههای آشکار مردم استان بوشهر در پیروزی انقلاب اسلامی بود، مردمی که با مجاهدتهای شجاعانه خود رژیم شاهنشاهی را در ایران به زمین کوبیدند و عصر جدیدی از نهضت افتخار آفرینی و پیشرفت را رقم زدند. امید است این نام و نشان و تاثیرهای مجاهدان در پیروزی انقلاب اسلامی، در نقاط دور دست کشور، در اوراق تاریخ خاک نخورد.
پایان پیام/