شماری ازآثار باستانی ایران ازانگلیس به میهن بازگردانده می شود

صدا و سیما یکشنبه 13 فروردین 1402 - 21:03
کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در انگلستان اعلام کرد:  شماری از آثار باستانی ایران از انگلیس به میهن بازگردانده می شود .

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛  کاردار سفارت جمهوری اسلامی ایران در انگلستان اعلام کرد: با پیگیری های مستمر و طولانی مدت حقوقی و قضایی سفارت جمهوری اسلامی ایران در انگلستان با همکاری نهادهای کشورمان ، شماری از آثار باستانی به سرقت رفته و قاچاق شده ی ایران به زودی به میهن بازگردانده می شود.

سید مهدی حسینی متین در مصاحبه با خبرنگاران در لندن با اشاره به وجود هزاران قطعه از آثار باستانی و اشیای عقیقه کشورمان در انگلیس گفت: سرقت اشیای تاریخی و آثار باستانی کشورمان و قاچاق آن به خارج به خصوص به کشورهای اروپایی دارای پیشینه ای طولانی و غم انگیز است و شبکه های گسترده داخلی وخارجی در این باره فعالند اما پییگیری های حقوقی گسترده و مستمری دراین کشور با همکاری نهادهای مربوط داخلی هم در دست اجراست که دستاورد آن بصورت بازگرداندن بخشی از این آثار بسیار ارزشمند به کشورمان نمایان شد و به زودی اثر بسیار ارزشمند دیگری به کشور بازگردانده خواهد شد.

وی افزود: در تازه ترین مورد سفارت جمهوری اسلامی ایران پس از حدود هفت سال پیگیری توانست ضن اثبات مالکیت و تعلق یک اثر باستانی بسیار ارزشمند که مجسمه سنگی یک سرباز مربوط به دوران ساسانی است ،مقدمات بازگشت آن را به کشورمان فراهم کند.
کاردار سفارت ایران در انگلستان تصریح کرد : به محض اطلاع از وجود این اثر باستانی در انگلیس، بخش حقوقی سفارت با جدیت این موضوع را پیگیری کرد تا این ثروت و آثار ملی متعلق به ایران به کشورمان بازگردانده شود.

وی درباره چگونگی کشف و انتقال این اثر و افرادی که در آن نقش داشتند افزود: پیگیری ها نشان داد این اثر باستانی که مجسمه سنگی یک سرباز مشابه نقش رستم و تخت جمشید است، به صورت غیرقانونی از مناطقی از استان فارس در حفاری های غیر مجاز به دست قاچاقچیان افتاد زیرا در موزه ملی کشورمان به ثبت نرسیده بود.

حسینی متین گفت: این اثر باستانی به دست ماموران مرزی فرودگاه استنستد انگلیس کشف و ضبط شد که پس از توقیف این محموله، فردی ادعای مالکیت ان را کرد اما با پیگیری های حقوقی و قضایی مستمر سفارت و ارائه استدلال و اسناد و مدارک که با همکاری مقامات کشورمان انجام شد، این فرد ادعای خود را پس گرفت. ( پلیس انگلیس هویت و ملیت این فرد را فاش نکرد) .
پلیس مبارزه با جرایم و قاچاق و اداره مرزبانی انگلیس براساس ضوابط حاکم در این کشور، این مجسمه را به موزه ملی بریتانیا تحویل داد و باز با پیگیری های سفارت تعلق غیر قابل انکار آن به ایران دوران ساسانی به اثبات رسید و مالکیت کشورمان بر آن محرز شد.
وی با گلایه از اینکه پلیس مبارزه با جرایم سازمان یافته انگلیس ، وزارت کشور و موزه ملی بریتانیا اطلاعات اندکی درباره عوامل قاچاق این اثر باستانی و چگونگی انتقال ان در اختیار سفارت قرار داده اند گفت: به علت وجود حراجی های معتبر اثار باستانی و اشیای عقیقه در انگلستان، همواره این کشور یکی از مقاصد اصلی انتقال اینگونه آثار بوده است.
 
 

کاردار سفارت کشورمان افزود: متاسفانه پلیس انگلیس کسی را در این باره بازداشت نکرد و پیگیری های سفارت هم درباره عامل یا عاملان قاچاق این اثر باستانی به انگلیس هنوز به نتیجه نرسیده است و پلیس جرایم سازمان یافته انگلیس هم گفته فردی که ادعا کرد مالک این مجسمه است در قاچاق ان نقش نداشته است به همین علت او حتی بازداشت نشد تا اطلاعات بیشتری از وی بدست اید.
وی با تاکید بر اینکه انتظار ما از مقامات مربوط در انگلیس درباره روند مبارزه با قاچاق اشیای عقیقه و اثار باستانی کشورمان براورده نشده است گفت: به همین علت اطلاعات زیادی درباره ابعاد این قاچاق در اختیار نداریم.
حسینی متین با اشاره به تمدن کهن و آثار باستانی و اشیای ارزشمند باستانی در ایران گفت: با همین شیوه ها آثار باستانی و اشیای عقیقه زیادی از داخل ایران به انگلیس آورده شده است حتی گاهی در برخی حراجی ها هم به صورت رسمی فروخته می‌شود و گاهی هم به صورت غیررسمی و پنهانی دست به دست می‌شود که در برخی موارد پلیس متوجه می شود آنها را توقیف می کند و در اختیار موزه ملی ایتالیا قرار می‌دهد. 
وی افزود: اینکه این اثار به موزه ملی بریتانیا سپرده می شود کار ما را از جهت پیگیری راحت‌ تر می‌کند اما قطعا انتظارات ما بیشتر از اینهاست و همه کشورها باید کمک کنند تا مبارزه با قاچاقچیان و شبکه های قاچاق اثار باستانی و اشیای فرهنگی موثرترشکل گیرد و به ثمر بنشیند.
 

کاردار سفارت کشورمان با بیان اینکه این اثر باستانی بسیار ارزشمند پس از پیگیری های طولانی مدت هم اکنون در مالکیت جمهوری اسلامی ایران است درباه زمان بازگرداندن ان به کشورمان گفت: در جریان قاچاق و انتقال این اثر باستانی منحصر به فرد به انگلستان برخی شکستگی ها و اسیب دیدگی هایی در ان ایجاد شد که متخصصان و باستان‌شناسان مستقر در موزه ملی بریتانیا می توانستند آن را ترمیم کنند که کار ترمیم با موفقیت انجام شد و ازای این اقدام از ما درخواست کردند برای مدتی این اثر در موزه ملی بریتانیا به نمایش عمومی گذاشته شود و ما هم با توجه به حسن نیت موزه ملی بریتانیا و پس از دریافت مجوز از مقامات مسئول در کشورمان، با نمایش موقت و سه ماهه آن موافقت کردیم که از اردیبهشت ماه آغاز می شود و بر اساس توافق انجام شده پس از ان به سفارت جمهوری اسلامی ایران برای انتقال به کشورمان تحویل داده خواهد شد .
وی با بیان اینکه هزاران قطعه آثار باستانی ایران در انگلیس وجود دارد افزود: سفارت جمهوری اسلامی ایران با کمک نهاد های فرهنگی مربوط در کشورمان در حال پیگیری برای بازگرداندن این اثار ارزشمند است و بخش اعظم کار پیش رفته است اما از آنجا که پیگیری پرونده های حقوقی زمان ‌بر است و باید قبل از هرچیز اسناد و مدارک لازم در خصوص تملک این آثار به نهادهای ذیربط ارائه شود در سال جاری بخش مهمی از آثار به کشورمان بازگردانده خواهد شد .
رسانه ها در انگلیس نیز با درج خبر نمایش این اثر باستانی و منحصر به فرد ایران در موزه ملی بریتانیا، به نقل از کارشناسان و باستان شناسان انگلیسی افزودند: عمرسرباز سنگی که به صورت نقش برجسته برروی سنگی به طول بیش از یک متر است و با تراش از صخره ای کنده شده ، بخشی از یک ترکیب بزرگتر بوده است که مربوط به دو هزار سال پیش است.
انان براورد و پیش بینی کردند اگر هم اکنون در بازار جهانی هنر عرضه و ارزش گذاری شود بالغ بر سی میلیون پوند قیمت خواهد داشت زیرا این اثر خیره کننده و جذاب هرگز در بازار وجود نداشت.
اینکه در ارتباط با قاچاق چنین اثر ارزشمند و منحصر به فردی ، کسی دستگیر نشده ، برای رسانه های این کشور هم عجیب بوده است بطوریکه نوشتند: این پرونده توسط اینترپل و آژانس ملی جرایم جنایی پیگیری شده اما تاکنون هیچ بازداشتی صورت نگرفته است ، اگرچه در بسته بندی فرستنده، گیرنده و مقصد مشخص است.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.