پیام های زیادی آمریکا برای ازسرگیری مذاکرات برجام ارسال شده است

صدا و سیما یکشنبه 20 فروردین 1402 - 22:11
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: پیام هایی که مقامات آمریکایی فرستادند بحث از سرگیری گفتگو‌های برجامی هست منتها درخواست آمریکا این است که به صورت مستقیم با جمهوری اسلامی ایران مذاکره بکند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رادیو تهران در برنامه سعادت آباد میزبان آقای شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بود تا در خصوص اولویت کمیسیون امنیت ملی گفتگو بفرمایند.پیام های زیادی از سوی آمریکا برای ازسرگیری مذاکرات برجام ارسال شده است


سوال: سال جدید آغاز شده، فکر می‌کنم که امروز هم جلسه علنی مجلس شورای اسلامی هست، هفته گذشته هم صحن علنی برگزار شد، خدمت شما بودم و در مورد مهم‌ترین اولویت‌های کمیسیون امنیت ملی از شما پرسیده بودم، می‌خواهم در رابطه با اولویت کمیسیون امنیت ملی کمیسیونی که شما در آن عضو هستید و ماجرای هسته‌ای بدانم، این که فکر می‌کنید که امسال ماجرای فناوری هسته‌ای و ماجرای برجام و فناوری هسته‌ای که امروز با آن سالهاست عجین هستیم به کجا خواهد رسید؟
حیدری: واقعیت این است که بعد از مصوبه مجلس در قالب آن طرح راهبردی خوشبختانه سازمان انرژی اتمی کشور برنامه‌های بسیار خوبی در چارچوب قانون انجام داد که خوشبختانه در آینده نزدیک بعد از ماه مبارک رمضان ده مورد از دستاورد‌های بسیار مهم رونمایی خواهد شد در حوزه‌ی پزشکی هسته‌ای، رادیودارویی، تشخیص و همچنین ۱۵۹ دستاورد انشاالله در سال جاری.
یکی از اقدامات خوب کمیسیون امنیت ملی در ارتباط با برنامه‌های هسته‌ای همان تهیه طرح اقدام راهبردی بود که در مجلس به اتفاق آرا رای آورد و همواره از سوی کمیسیون این طرح رصد می‌شود و گزارشاتی از سازمان و وزارت خارجه در این ارتباط دریافت می‌کند، دریافتی‌های ما حکایت از اقدام جدی و عملی سازمان نسبت به طرح اقدام راهبردی هست و به نظرم دستاورد‌های بسیار خوبی بود الحمدالله امروز سازمان انرژی اتمی علاوه بر آن مواردی که عرض کردم که مورد نیاز جامعه هست به سمت و سویی دارد حرکت می‌کند، به سمت ساخت نیروگاه هست که ما را از نیاز به کشور‌های خارجی بی نیاز می‌کند.


سوال: البته نیروگاه‌های کوچک مقیاس هسته‌ای؟
حیدری: بله، این یک ضرورت است و خوشبختانه قدم‌های بسیار خوبی برداشته غنای ۶۰ درصد دارد انجام می‌دهد و هر زمانی نیاز به غنای بیشتر باشد تکنولوژی وجود دارد، آمادگی هم هست و قطع به یقین این دستاورد‌ها یک دستاورد بسیار ویژه و ضرورت برای کشور و پیشرفت جامعه در همه‌ی زمینه هاست.


سوال: چند روز پیش یک روزنامه آمریکایی یک گزارشی داده بود در رابطه با این که گویا طرف آمریکایی متن توافق اولیه‌ای را با جمهوری اسلامی به رژیم صهیونیستی، اتحادیه اروپا و انگلستان ارائه کرده و این که اعلام بکند که به یک توافق موقتی دست پیدا کرده و این که جلوگیری بکند از افزایش غنی سازی مواد هسته‌ای در ایران. آیا یک همچنین توافقی اصولا وجو دداشته یا خیر؟ اصلا چنین چیزی را تایید می‌کنید و اگر هست در جریان مفادش هستید؟
حیدری: پیام‌های مختلفی از سوی آمریکا به صورت مستقیم و غیر مستقیم برای کشورمان در این ارتباط ارسال شده، پیشنهادات مختلف، ولی بحث موقت اصلا به هیچ وجه قابل قبول برای ما نبوده و این موضوع رد شده، منتها سیاسیون و مقامات آمریکایی آنچه که در قالب پیام رسمی می‌فرستند با آنچه که در فضای مطبوعاتی و سیاسی مطرح می‌کنند کاملا تناقض دارد، آنچه که فرستادند بحث از سرگیری گفتگو‌های برجامی هست منتها درخواست آمریکا این است که به صورت مستقیم با جمهوری اسلامی ایران مذاکره بکند.
ما با توجه به تجارب گذشته در طول این ۴۰ سال واقعا اعتمادی به مذاکره مستقیم با آمریکا نیست، از این جهت جمهوری اسلامی مذاکره مستقیم را رد کرده، پیشنهاد موقت را هم رد کرده و ما خواستار گفت و گوی برجام در قالب برجام و با حضور خود آمریکا هستیم؛ بنابراین این موضوع پیشنهاد‌هایی که از سوی آمریکا شده یکی از همین موضوع بود که از طرف جمهوری اسلامی رد شد.

 

سوال: نکته دیگری که وجود دارد این است که بالاخره جمهوری اسلامی ایران یک دکترین را دارد در بحث هسته‌ای خودش و خیلی‌ها در کشور‌های خارجی به این امید بودند که اغتشاشاتی که در شش ماهه گذشته یا در هفته‌های گذشته شاهد آن بودیم باعث بشود که جمهوری اسلامی در این حوزه مقدار عقب نشینی کند آیا چنین گمانه زنی‌هایی وجود دارد که آیا جمهوری اسلامی درحال تعدیل مواضع خودش در مباحث هسته‌ای هست و می‌خواهد یک مقداری شاید برگردد به محور‌های قبلی که در مورد آن توافق کرده بوده است؟
حیدری: واقعیتش این اغتشاشاتش تاثیر گذاشت بر توقف مذاکرات، کشور‌های غربی و آمریکایی منتظر بودند که ببینند اغتشاش سرانجامش چیست و بعد مذاکره کنند، الان که کاملا ناامید شدند مجددا از سوی کشور‌های غربی به ویژه طرف‌های برجامی پیام‌های مختلفی ارسال شده که مجدد بحث مذاکرات ادامه پیدا کند، ما حالا منتظر زمان و مکان هستیم؛ وزارت خارجه هم بالاخره اعلام کرده که ما آماده مذاکرات هستیم؛ بنابراین مواضع جمهوری اسلامی به هیچ وجه تعدیل نشده دو تا محور درگفت و گو‌های برجامی وجود دارد یکی بحث شفاف سازی از سوی جمهوری اسلامی ایران، بحث دوم رفع تحریم‌ها هست. این دو تا موضوع کماکان در دستور کار و راهبرد جمهوری اسلامی ایران است، طرفین هم توافق کردند بر سر همین موضوعات مذاکره کنند، ولی حاشیه‌های برجام متاسفانه باعث شده که بعضی موارد را هم اضافه بکنند و همین حاشیه‌ها باعث شده که یک مقداری مذاکرات طولانی بشود. ولی مذاکرات در آینده عملیاتی‌تر خواهد بود، چون بالاخره تمام راهبرد‌هایی که از سوی غرب در ارتباط با امتیازگیری وجود داشت امروز به انتها رسیده و امتیاز خاصی داده نمی‌شود مگر بحث لغو و رفع تحریم‌ها و همچنین شفاف سازی از سوی جمهوری اسلامی ایران کما این که آژانس تا این لحظه تمام برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را به صورت مستقیم و شفاف تایید کرده و در چارچوب آژانس دارد انجام می‌گیرد، بنابراین بهانه‌ای برای موارد حاشیه‌ای وجود ندارد.


سوال: چند وقتی هست که خیلی شدید تبلیغ می‌شود که جمهوری اسلامی تا رسیدن به بمب ادعایی اتمی طرف‌های غربی شاید فاصله چند هفته‌ای و چند روزه بیشتر ندارد؛ آیا واقعا چنین ادعایی درست است؟ دقیق است؟ آیا اصلا به این سطح رسیدیم که آمریکایی‌ها بتوانند چنین ادعایی را مطرح کنند که ما به دنبال بمب اتمی هستیم؟
حیدری: ادعا‌ها تکراری و بیشتر جنبه عملیات...


سوال: این تاریخ تعیین کردنش خیلی جدید است یعنی می‌گویند دو هفته یا سه هفته بیشتر نمانده است
حیدری: این‌ها حاشیه‌هایی است که رژیم صهیونیستی برای آمریکا و همچنین طرف‌های برجامی ما جوسازی کرد و خود این‌ها بهتر از همه می‌دانند کاملا جمهوری اسلامی به سمت و سوی ساخت سلاح هسته‌ای نیست، چون هم فتوای شرعی دارد که تاکید مقام معظم رهبری است و هم ما امروز واقعیتش نیاز به بمب هسته‌ای نداریم، دنیایی که امروز بالاخره هم رژیم صهیونیستی بسیار از کشور‌های اروپایی، غربی، چین، روسیه، آمریکا به اندازه‌ای که کره زمین را صد بار نابود کنند، سلاح هسته‌ای در اختیار دارند دیگر نیازی نیست که کشور دیگر به این سمت حرکت کند، ولی دانش هسته‌ای یک ضرورت است این‌ها نگران دانش هسته‌ای و بومی سازی این دانش هستند، به همین خاطر دنبال این هستند که توقفی در توسعه و تحول و روند تکنولوژی‌های جدید جمهوری اسلامی ایران و تنها بهانه شان هم این است که این موضوع را مطرح کنند که ایران دنبال ساخت سلاح هسته‌ای است که چنین برنامه‌ای نه در دستور کار است و بهتر و بیشتر از همه این‌ها می‌دانند که جمهوری اسلامی چنین برنامه‌ای ندارد.


سوال: همانطور که شما اشاره کردید ما در سال گذشته فقط ۱۵۹ دستاورد فناورانه و صنعتی را در حوزه انرژی اتمی ثبت کردیم که پیام واضحی است از این که در حوزه تولید دانش هست فناوری هسته‌ای داریم کار می‌کنیم ۲۰ پروژه رادیو دارو را شما به آن اشاره کردید که ما اجرایی کردیم و به پویایی در این زمینه دست پیدا کردیم و در حوزه توسعه دانش فناوری هم ما از ۱۰ تا ۱۲ هزار سو ظرفیت غنی سازی که یک سال و نیم پیش داشتیم امروز به ۳۲ هزار سو ظرفیت غنی سازی با ماشین‌های پیشرفته دست پیدا کردیم که این‌ها همه مرهون تلاش همه دانشمندان ایرانی است که در این عرصه فناوری هسته‌ای را بومی کردند و ما را به مراحلی رساندند که می‌توانیم خیلی از نیاز‌های هسته‌ای خودمان را در داخل تهیه کنیم و یا همانطور که اقای حیدری اشاره کردند بحث ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای برای تولید برق را داریم که آغاز شده است.


سوال: آقای دکتر این نیروگاه‌های هسته‌ای که برای تولید برق داریم استفاده می‌کنیم الان در چه وضعیتی هستند؟
حیدری: الان سازمان انرژی اتمی اعلام آمادگی کرده مشروط بر این که اعتبارش تامین شود بتوانند انجام بدهند؛ الان تکنولوژی آماده هست یک موردش هم خوشبختانه در حال انجام است، برای موارد دیگر هم اعلام آمادگی کردند؛ مهم این است که این تکنولوژی امروز دیگر در اختیار سازمان انرژی اتمی کشور هست ما را بی نیاز می‌کند از کشور‌های دیگر.
همین موضوع خودش اهمیت بسیار زیادی در بحث کاهش آلایندگی‌ها، کاهش هزینه‌ها و بسیاری از امتیازاتی که این تکنولوژی دارد به دنبال خواهد داشت امیدوارم که در بودجه سال جاری دولت و همچنین مجلس شورای اسلامی حمایت کنند برنامه‌های سازمان در بحث نیروگاه‌ها، خوشبختانه این نوید بسیار خوب و بسیار بزرگی برای ملت بزرگ ایران اسلامی است که سازمان انرژی اتمی در همه حوزه‌ها رو بشود و ساخت نیروگاه هسته‌ای کاملا تکنولوژی بومی است و ساخت کشور هست که ما را بی نیاز می‌کند از کشور‌های دیگر که نمونه اش همین بوشهر بود که ما سالهاست از قبل از انقلاب در طول انقلاب برای همین تکنولوژی ما نیازمند به کشور‌های دیگر بودیم که این دستاورد باعث میشود که ما بی نیاز باشیم و نیاز کشور هم انشاالله در تولید برق مرتفع شود.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.