یادگار امام افزود: در رابطه با اینکه عدالت چیست، خیلی بین عارفان اختلاف است. یک تعریف معروف ارسطویی است که می گوید، «به هر صاحب حقی حقش را بدهید و هر چیزی را جای خودش بگذارید». اما این عدالت در حوزه اجرا است که قانونی مشخص است تا مطابق آن عمل کنیم. این تعریف مخالفینی هم دارد ولی می توان گفت که قابل عمل است.
او ادامه داد: تعریفی بعدها وارد شده که بر مبنای آن، «عدالت به مثابه انصاف است». رد پای این تعریف در همه متون انسانی هست. یعنی از آراء بودا تا کلمات مسیح(ع) و بیانات امیرالمؤمنین(ع) وجود دارد و کسانی که دین ندارند نیز بر اساس فطرت به این قاعده باور دارند.
سید حسن خمینی تأکید کرد: کسانی که به تقنین می رسند باید بتوانند این مسأله را رعایت کنند که بگویند از این قانونی که تصویب می کنند اگر نفع نمی بردند و یا ضرر می کردند، چگونه در خصوص آن رأی می دادند. ما بعضا از خداوند می خواهیم که با «ما» به فضل برخورد کند؛ اما باید از او بخواهیم که با «همه ما» چنین کند.
او افزود: اگر عدالت را عادلانه اجرا نکنید، نه تنها رضایت به ارمغان نمی آورد، بلکه به شدت نارضایتی به همراه می آورد. این طور نباشد که اگر کسی با ما است با او با فضل برخورد کنیم؛ اگر قانون هست باید برای همه باشد. عدالت را باید عادلانه اجرا کرد. نمی شود با دیدن یک پرونده جیغ زد و با پرونده ای دیگر از روی تفضّل برخورد کرد!
یادگار امام اظهار داشت: اگر نمی توانید عدالت را عادلانه اجرا کنید اصلا آن را اجرا نکنید. اگر جلوی «زید» را می گیرند که تخلف کرده باید جلوی «عمر» را هم بگیرند. عدالتی که بر اساس آن یک قانون فقط وقتی به کسی می رسد که با من بد است اجرا شود یا برای کسی اجرا می شود که می خواهم از او نقطه ضعف بگیرم، از هر ظلمی بدتر است.
او تأکید کرد: مبداء بی اخلاقی توهم است. یعنی فکر کنم که نزدیکان من مهم هستند و هرکس به من نزدیک نیست، مهم نیست. در دوره حاصر علت اهمیت کرونا این است که بی عدالت، غنی و فقیر را یکسان زمین می زند. اگر کرونا درمان گرانی داشت و پولدارها می توانستند آن را تهیه کنند، هیچ جایی تعطیل نمی شد.
سید حسن خمینی با تأکید بر اینکه توهم منشأ بی اخلاقی و خیال منشأ اخلاق است، تصریح کرد: وجود رمان، کارتون و فیلم به شما اجازه می دهد قوه تخیل را قوی کنید و جای فرد دیگری بنشینید. هرچه یک جامعه خیال انگیزتر باشد اخلاقی تر زندگی می کند. عدالت به مثابه انصاف، یعنی بتوانیم جای دیگران بنشینیم.
او با بیان اینکه انصاف در حوزه سیاست هم می آید، اظهار داشت: یکی از عیب های تاریخ این است که در تاریخ قهرمان کسی است که فاجعه ها را پایان می دهد، اما کسانی که نمی گذارند فاجعه اتفاق بیفتد قهرمان نیستند. اگر به اندازه کسانی که فاجعه را به پایان می رسانند، کسانی هم که جلوی این فاجعه را می گیرند محترم و مورد ستایش بودند، خیلی وضع ما بهتر بود.
یادگار امام یادآور شد: هیچ کس نمی گوید در این کشور می توانست صدها فاجعه اتفاق بیفتد و کسانی آمدند و بی هیچ نام و نشانی جلوی آن را گرفتند. در همین چند سال می توانست جنگ هایی بر سر کشور ما بیاید و کسانی مانع شدند. قهرمانان بزرگ تر کسانی هستند که جلوی فاجعه را می گیرند؛ اما گمنام هستند.
شهردار تهران: وحدت، شکل دهنده و تداوم دهنده انقلاب است
پیروز حناچی شهردار تهران نیز در آیین تجدید میثاق با بنیانگذار انقلاب اسلامی و آرمانهایش , وحدت را علت شکل گیری و همچنین تداوم و بقای انقلاب دانست.
حناچی در این مراسم گفت: پیروزی انقلاب ما یکی از نقاط عطف تاریخ ایران است و امروز آمده ایم اینجا تا یاد و خاطره امام و شهدا را زنده نگه داریم .
او با اشاره به تاکید حضرت امام ره بر حضور مردم در خیابان ها در ۲۱ بهمن ماه ۵۷ گفت: امام یک استراتژیست بود و هوشمندی خود را در هدایت مردم در مقاطع مختلف نشان داد و اگر آن روز از مردم درخواست نمی کرد که به خیابانها بیایند شاید تاریخ طور دیگری رقم می خورد.
حناچی افزود: بزرگترین خصیصه امام این بود که میتوانست تهدید را به فرصت تبدیل کند و تا وقتی ایشان زنده بود و ابتکار عمل را در دست داشت دشمنان را غافلگیر می کرد. در قطعنامه ۵۹۸ هم تا دو هفته قبل آن پیام معروف مقاومت تا آخرین نفر آخرین نفس را اعلام کرد اما دو هفته بعد قطعنامه را قبول کرد و همه غافلگیر شدند .
او ادامه داد: شاید آن روزها قبول قطعنامه برای ما تلخ بود اما چند سال بعد که نظام جهانی تجاوز گری صدام را به رسمیت شناخت و اسرا با درایت آیتالله هاشمی رفسنجانی آزاد شدند، امام که آبروی خود را با خدا معامله کرده بود اجر خود را گرفت.
او در ادامه گفت: علت به وجود آمدن انقلاب اسلامی وحدت و به تعبیر امام " همه با هم" بود و همین میتواند علت باقی ماندن نظام هم باشد. ما باید به خواست مردم توجه کنیم و نگذاریم اتحاد بین ملت تضعیف شود اگر این اتفاق بیفتد به تعبیر قرآن کریم در برابر دشمن ضعیف می شویم و هیمنه ما فرو می ریزد.
شهردار تهران در پایان گفت: ما امروز اینجا آمدهایم که ضمن دیدار با یادگار گرانقدر و با ارزش امام _حاج حسن آقا - یاد و خاطره امام و شهیدان را زنده نگاه داریم.