بایدها و نبایدها غذایی برای بهبود کم کاری تیروئید

صدا و سیما سه شنبه 29 فروردین 1402 - 12:51
برای بیماری کم کاری تیروئید درمان قطعی وجود ندارد؛ اما با داشتن رژیم غذایی مناسب به خوبی می‌توان آن را کنترل کرد و یک زندگی عادی داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ برای کم کاری تیروئید باید به سراغ منابع غذایی یددار برویم.
ماده معدنی ید (I) برای ساخت هورمون‌های تیروئید (تیروکسین Thyroxine یا T4 و تری یدوتیرونین Triiodothyronine یا T3) ضروری است. کمبود این ماده می‌تواند منجر به کم کاری آن می‌شود. فقر این ماده معدنی در جهان شایع است و نزدیک به یک سوم مردم جهان از کمبود آن رنج می‌برند. به همین دلیل بسیاری از دولت‌ها با هدف پیشگیری از این بیماری، افزودن ید به نمک طعام را در دستور کار خود قرار داده‌اند. نمک یددار در دسترس‌ترین ماده غذایی است که می‌‌توان با مصرف آن از بروز تیروئید کم کار جلوگیری کرد.بایدها و نبایدها غذایی برای بهبود کم کاری تیروئید

شیر، پنیر، تخم مرغ کامل، نمک خوراکی یددار، ماهی آب شور و جلبک دریایی منابع غذایی یددار هستند. چنانچه سطح این ماده معدنی در بدن بسیار پایین باشد، پزشکان مکمل‌های ید را تجویز خواهند کرد. مصرف بیش از حد و خودسرانه این مکمل‌ها می‌تواند به غده تیروئید آسیب وارد کند.

ید موجود در مواد غذایی به سرعت جذب و وارد خون می‌شود. غده تیروئید سلول‌های ریز و کوچکی دارد که ید را از سیستم گردش خون جذب می‌کند. پس از آن این ماده معدنی اکسید و تبدیل به تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) می‌شود. این هورمون‌ها نیز به سراسر بدن دسترسی دارند و متابولیسم را تنظیم می‌کنند.

کم کاری تیروئید با کمبود ید در ارتباط است از این رو باید سلنیوم بخورید. سلنیوم (Se) دیگر ماده معدنی است که برای فعال کردن هورمون‌ های غده تیروئید لازم است. همچنین این ماده خواص آنتی‌اکسیدانی دارد، پس می‌تواند از غده تیروئید در برابر رادیکال‌های آزاد به خوبی محافظت کند.
ماهی تن، میگو، آجیل برزیلی، ژامبون، تخم مرغ، بلغور جو دوسر، برنج قهوه‌ای، گوشت گاو، بوقلمون و مرغ منابع غذایی سلنیوم است.
در کنار این مواد غذایی مکمل‌های سلنیوم نیز وجود دارند که باید توسط پزشک متخصص تجویز شود. مصرف بیش از حد این ماده منجر به مسمومیت خواهد شد.

روی (زینک، Zn) از دیگر مواد معدنی است که می‌تواند هورمون‌های تیروئید را فعال کند. این عنصر توانایی تنظیم سطح tsh در بدن را نیز دارد. TSH هورمونی است که از سوی غده هیپوفیز مغز ترشح می‌شود و عملکرد هورمون‌های غده تیروئید را تنظیم می‌کند. کمبود روی چندان شایع نیست چون در اکثر مواد غذایی وجود دارد.

صدف، مرغ، حبوبات، دانه کدو تنبل، ماست، گوشت گاو، خرچنگ و غلات غنی شده منابع غذایی زینک (روی) است.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.