به گزارش خبرگزاری فارس از نیریز، کمتر از دو ماه از حضور هاشمی مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان فارس در جمع صنعتگران نی ریز و وعده وی مبنی بر تاسیس خوشه سنگ شهرستان میگذرد .
شهرستان نی ریز در گذشته نه چندان دور قطب کشاورزی بوده و اکنون قطب صنعتی استان است. همگان میدانند باعث رشد اقتصادی یک شهر ، رشد صنایع کوچک و بنگاههای زود بازده است و به فرموده رهبر معظم انقلاب، آنچیزی که در متن جامعه اشتغال و تحرک ایجاد نموده و طبقات پایین را بهرهمند میکند، همین صنایع کوچک و متوسط است که باید تقویت شوند.
این شهرستان با وجود منابع غنی معدنی سنگ تزیینی و نما و نیز فعالیت صنایع تبدیلی سنگ در یک شهرک صنعتی با نام شهرک صنعتی تخصصی سنگ شهید سلیمانی و با حضور بیش از 150 واحد سنگبری به یکی از مهمترین نقاط تولیدات سنگی کشور و حتی خاورمیانه تبدیل گشته است.
از مزایای اجرای طرح خوشه سنگ، تقویت صنایع کوچک و متوسط و حمایت در حوزههای بازاریابی و مشاورههای مالی صنایع کوچک است که در نهایت به افزایش کیفیت و کمیت تولید میانجامد .
در این خصوص گفتگویی کوتاه با مسعود صادقیان رئیس انجمن صنفی سنگبریهای شهرستان نی ریز و مدیرعامل شرکت خدماتی شهرک صنعتی سنگ نیریز انجام دادیم.
اجرای خوشهسنگ در مسیر تحقق شعار سال رهبر انقلاب است
صادقیان معتقد است اجرای خوشه سنگ در افزایش تولید و نرخ بهره وری بسیار موثر است همانگونه که این گونه خوشهها در خوشه خرما و خوشه سنگ دهبید آزمون خود را پس داده و بسیار تاثیر گذار بوده و لذا ایشان به سرانجام رسیدن این طرح را دقیقا در راستای تحقق شعار سال مقام معظم رهبری در افزایش نرخ تولید میداند.
وی در گفتگو با خبرنگار ما عنوان داشت مراحل تشکیل خوشه سنگ در حال اجرا است و پس ازاتمام برخی مراحل اداری در شهرستان نی ریز مستقر میگردد.
صادقیان البته تاکید کرد موفقیت طرح خوشه سنگ تا حدود زیادی بستگی به همکاری صنعتگران مستقر در شهرک صنعتی دارد و در این طرح باید بتوان برای توانمند سازی صنایع خرد و کوچک تهیه مواد اولیه و فروش را از تولید جدا کرد و بحث بازاریابی و خرید مواد اولیه بصورت متمرکز صورت پذیرد .
رئیس انجمن صنفی سنگبری های شهرستان نی ریز در ادامه عنوان نمود البته نباید مشکلات شهرک صنعتی را در تحقق آرمانهای صنعتگران این شهرک نادیده گرفت و بدون شک اجرای خوشه سنگ تا حدود زیادی منوط به رفع بسیاری از کمبودها و نواقص این شهرک است.
عمده مشکلات صنعتگران شهرک سنگ شهید سلیمانی
وی میگوید بروکراسی اداری در پیگیریهای مشکلات صنعتگران یکی از مهمترین دغدغه های ماست و برخی اوقات برای ثبت یک شکایت ساده ماهها در انتظار باید بایستیم و یا مستقیما به شیراز سفرکنیم و البته آنجا نیز با عکسالعملهای متناقضی روبرو میشویم.
صادقیان افزود: دومین مشکل عمده صنعتگران شهرک سنگ شهید سلیمانی عدم نظارت وعدم وجود قوانین خاص در کنترل نرخ مواد اولیه است و معادن هرکدام بنا به نظر و سلیقه خود در ابتدای هر سال نرخ را تعیین میکنند و این موضوع تاثیر چشمگیری در افزایش تورم و کاهش تولید صنعتگران دارد بعنوان مثال در یکی از معادن سطح شهرستان افزایش نرخ مواد اولیه به یکباره از سال 1399 به سال 1400 از هر تن 350 هزار تومان به 1200000هزار تومان در تن رسیده و هیچکس نیز پاسخگو نیست که بر اساس چه الگویی چنین افزایش قیمتی صورت گرفته و وقتی به دستگاههای مسئول مراجعه میکنیم نیز میگویند نرخگذاری در این حوزه بر اساس عرضه و تقاضا صورت میپذیرد حال اینکه تقاضا نسبت به سال قبل هیچ تغییری نداشته است.
سومین مشکل صنعتکاران شهرک سنگ نی ریز از نظر رئیس انجمن صنفی سنگبریهای شهرستان نیریز اتمام محدوده واگذاری اراضی شهرک صنعتی با وجود متقاضیان فراوان است و در این خصوص صادقیان میگوید در حال حاضردرخواست احداث تعداد 42 واحد سنگبری منتظر اختصاص زمین است که برای این منظور به دلیل اینکه احداث شهرک صنعتی مستقل نیاز به مصوبه وزارت کشور دارد واین موضوع حداقل یکی دو سال زمانبر است درخواست اجرای طرح توسعه شهرک صنعتی موجود را داده ایم که متاسفانه بدلیل موارد اختلافی با اداره مسکن و شهرسازی علیرغم همکاری اداره منابع طبیعی شهرستان هنوز به نتیجه لازم برای واگذاری زمین به صنعتگران و سرمایه گزاران نرسیده ایم .
چهارمین مشکل مهم شهرک صنعتی سنگ نی ریز عدم وجود زیر ساخت برق رسانی و همچنین عدم تامین برق است و صادقیان معتقد است شرکت توزیع باید زی ساخت لازم را برابر قانون تا درب ورودی شهرک صنعتی ایجاد کند اما با بیان کردن مشکلات مالی خواستار اجرای خط نیرورسانی تا ورودی شهرک توسط شرکت شهرکهای صنعتی است واین در حالی است که شرکت شهرکها هم برابر قانون هرگونه هزینه ای را از صنعتگران دریافت میکند که عملا صنعتگر قادر به پرداخت هزینه چند باره نیست.
پنجمین مشکل مهم شهرک سنگ نی ریز از دید وی تامین آب برای صنایع است . بنا به گفته رئیس انجمن صنفی سنگبریهای شهرستان نی ریز در حال حاضر آب مورد نیاز کارخانجات سنگ از یک حلقه چاه کشاورزی تامین میگردد و این موضوع در فصل گرما بدلیل آبیاری باغات سطح شهر مشکل جدی برای کارخانجات بوجود می آورد.
البته به گفته صادقیان توافقاتی با اداره منابع آب شهرستان نی ریز در خصوص اختصاص یک حلقه چاه آب ویژه صنایع صورت گرفته اما هنوز عملی نشده است.
صادقیان ششمین مشکل شهرک صنعتی را کمبود ناوگان حمل و نقل تریلی میداند و معتقد است که شرکتهای باربری که موظف به تامین ناوگان حمل و نقل هستند بیشتر به دفتر صدور بارنامه تبدیل شده اند و لذا کمبود ناوگان حمل نقل بخصوص تریلی و همچنین نرخ کرایه مشکلات عدیده ای را برای صادرات محصولات شرکتهای صنعتی مستقر در شهرک سنگ را بوجود آورده است.
مسعود صادقیان میگوید بدلیل عدم ثبات در نرخ کرایه، صادرات ما به کشورهای عراق، عمان و قطر با مخاطرات زیادی روبرو شده و ماخواستار این هستیم که مطابق قانون کرایه بر اساس تن کیلومتر محاسبه گردد اما بنظر میرسد بدلیل اینکه راهداری قبلا به میزان 4% وازسال 1400 با افزایش 6 درصدی به میزان 10% از کرایه حمل و نقل سهم دارد و تعارض منافعی که در این میان بوجود می آید قانون آنگونه که باید اجرا نمیگردد.
به گفته وی هفتمین موردی که واحد های صنعتی را با مشکل مواجه نموده این است که سقف پرداخت بیمه از سال 1400 برداشته شده اما تامین اجتماعی در مواردی که حقوق افراد از حقوق اداره کار بالاتر است در تعیین میزان حقوق بازنشستگی سقف تعهد تامین اجتماعی را حقوق پایه اداره کار میگیرد و از این بابت صنعتگران با مشکل مواجه شده اند و بنظر میرسد تفسیر سلیقه ای از قانون این مشکل را تشدید میکند.
در ادامه به سراغ محمدرضا سلیمنژاد رئیس شرکت شهرکهای صنعتی شهرستان نی ریز رفتیم و وی نیز ضمن بیان اطلاعات شهرکهای صنعتی شهرستان نی ریز درد و دلش با صنعتکاران سنگ نی ریز یکی بود.
سلیمنژاد در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: شهرستان نی ریز به لحاظ تعداد واحدهای تولیدی بعنوان دومین شهر صنعتی استان فارس بعد از شیراز است که دارای دو شهرک و یک ناحیه صنعتی است که اولین آن شهرک صنعتی سنگ سردار شهید حاج قاسم سلیمانی است که این شهرک صنعتی در زمینی به مساحت 186 هکتار در فاصله 5 کیلومتری شهرستان نی ریز به سمت شیراز مستقر بوده که دارای 124 هکتار زمین صنعتی و مابقی معابر شهرک است.
وی افزود: در این شهرک تعداد 148 واحد صنعتی تولیدی و خدماتی دارای قرارداد با شهرکهای صنعتی فارس موجود است که اشتغالی بالغ بر 1500 نفر بطور مستقیم را در خود جای داده و از تعداد 148 واحد، 122 واحد در زمینه تولید و فرآوری انواع سنگهای نما و تزئینی (سنگبری) مشغول به فعالیت هست که فقط دو واحد سنگبری تعطیل و بقیه مشغول به کار هستند.
رئیس شرکت شهرکهای صنعتی شهرستان نی ریز افزود: این شهرک صنعتی که بانام مقدس سردار دلها حاج قاسم سلیمانی مزین شده است در سال 1396 به شرکت خدماتی سنگ نی ریز جهت راهبری و حفاظت واگذار گردیده است.
وی افزود: شهرک صنعتی غدیرگه نی ریز دومین شهرک این منطقه است و این شهرک صنعتی به مساحت 120 هکتاری و 60 هکتار زمین صنعتی بوده که در مراحل تبدیل به منطقه ویژه اقتصادی است و تاکنون سرمایه گذاری در آن صورت نگرفته است.
سلیم نژاد افزود: ناحیه صنعتی ده فاضل نی ریز دیگر قطب صنعتی این منطقه است و این ناحیه صنعتی به مساحت کلی 46 هکتار و داری حدود 30 هکتار زمین صنعتی است که تاکنون 60 قرارداد با شرکت شهرکهای صنعتی فارس منعقد گردیده و از تعداد 60 قرارداد تعداد 27 واحد صنعتی بهرهبردار در زمینه تولید سبد، رینگ اسپورت، صنایع غذایی، تولید تیر برق و.... و با اشتغالی حدود 680 نفر بطور مستقیم در حال فعالیت بوده و مابقی در مرحله ساخت و ساز و یا تخصیص زمین هستند.
دیگر مشکلات شهرکهای صنعتی نیریز
به گفته وی با توجه به تکمیل ظرفیت زمین در شهرک صنعتی سنگ و ناحیه صنعتی ده فاضل ، طرح توسعه آنها میتواند اولا از پراکندگی صنایع و آلودگی محیط پیرامون شهرستان و همچنین استفاده واحدهای تولیدی از خدمات دولت من جمله آب، برق، گاز، مخابرات و آسفالت در یک مجموعه استفاده نمایند؛ ثانیاً با توجه به تکمیل ظرفیت برق و فول بار شدن شهرک صنعتی سنگ ، ایجاد پست جدید برق جهت افزایش قدرت برق واحدهای صنعتی موجود جهت بهبود خطوط تولید و بروزرسانی دستگاههای فرسوده جهت رقابت با مدعیان تولید سنگ در کشور و به حداقل رساندن هدررفت ضایعات سنگ و همچنین تأمین برق متقاضیان جدید سنگبری جهت افزایش اشتغال و تحقق شعار سال مقام معظم رهبری لازم و ضروری بنظر میرسد.
سلیم نژاد افزود: عدم اختصاص تسهیلات بانکی ارزان و دارای مدت به واحدهای تولیدی جهت استفاده سرمایه گذار در راه اندازی واحد تولیدی البته اگر تسهیلات در خدمت تولید قرار بگیرد از افزایش نقدینگی جلوگیری کرده و باعث افزایش سرانه اشتغال و همچنین پایین آمدن نرخ تورم میگردد که مورد تاکید رهبری معظم رهبری میباشد یکی دیگر از درخواستهای ماست .
در پایان با قطعیت میتوان گفت هرچند اجرای خوشه سنگ بسیار مهم و زیربنایی است و انجام آن مورد توقع و خواست همه فعالین این عرصه است اما باید پپذیرفت که تا مشکلات اساسی فوق الذکر گریبانگیر صنعتگران سنگ نیریز باقی باشد قطعا اث بخشی خوشه سنگ بر صنایع مستقر در شهرستان بسیار دور از ذهن است و لذا این موضوع باید مورد توجه ویژه مسئولین شهرستان و استان قرار گیرد.
پایان پیام/ ف