شمال نیوز / بهرام لطیفی - بابل * : «شورا» پیش از آنکه مفهومی غربی باشد یا ریشه در دموکراسی داشته باشد، دستوری برخاسته از متن و بطن قرآن و فرهنگ دینی ما است، مفهومی است که با جمع و جماعت تحقق مییابد به بیان دیگر داشتن تفکر شورایی و باور به کار تیمی و گروهی، مقدم بر حضور در ساختمان شورای شهر است –همانگونه که نبی مکرّم اسلام نیز در مواردی پذیرای نظر جمع شدند و نظر خود را به دلیل قرار گرفتن در اقلیّت، نادیده گرفتند- اما آنچه که موجب تاسف است این است که بخشی از افرادی که با تبلیغات سنگین به پارلمان شهری راه مییابند چندان باوری به تفکر شورایی ندارند و شاید ریشه بخشی از ناکارآمدیها، به همین موضوع برمیگردد بنابراین برای کارآمد کردن این نهاد مردمی باید به مردم آگاهی داد تا درست و هدفمند انتخاب کنند.
طی ماههای اخیر اتفاقاتی که در برخی شوراهای شهر مازندران رخ داد و دستگیریهای گسترده برخی اعضای شناختهشده موجب شد نوعی گَرد یأس و بدبینی نسبت به موثر بودن این نهاد در افکار عمومی ایجاد شود تا جاییکه برخی شهروندان در ارزیابیهای خود سخن از ضرورت حذف این نهاد به میان آوردند، امری که در تعارض با اصولی از فصل هفتم قانون اساسی است، اما راه حل چیست؟
پیشبینی ما در خصوص موثر بودن این نهاد مردمی این است که اگر شورای شهر در جایگاه قانونی خود بماند و بر مدار قانون حرکت کند، موثر و موفق خواهد بود مشروط بر اینکه افرادی وارد این نهاد شوند که اولاً باور و پایبندی خود را به تفکر شورایی و کار تیمی نشان داده باشند، دوم اینکه بر کار خود که تقنین در حیطه قانونی و نظارت بر اجرای مصوبات حوزه مدیریت شهری است، متمرکز باشند نه اینکه در اجرا مداخله کنند، به دنبال عزل و نصب مدیران میانی شهرداری باشند و در ازای رأی دادن و انتخاب شهردار، از وی به نفع طرفهای انتخاباتی خود، تخفیفهای میلیاردی بگیرند یا در مناقصهها و مزایدهها اعمال نفوذ کنند.
اساساً هر دستگاه و نهادی بر تحقق اهداف سازمانی خود تمرکز کند، احتمال بهبیراهه رفتن و سوء استفاده اعضا و مدیران آن وجود ندارد و شورای شهر نیز همینگونه است.
همه اعضای شورای شهر نیز باید بر هدف غایی خود که ارتقا و غنای مدیریت شهری است متمرکز باشد نه اینکه به تزریق نیروهای مورد نظر خود به بدنه شهرداریها اقدام کنند یا با استفاده از موقعیتی که دارند، پی تجارت بروند و با منافع و مصالح شهر و شهروندان بازی کنند.
شورای شهر یک نهاد مدنی است و با آرای حداکثری شهروندان شکل میگیرد و نمایندگان این مجموعه نیز باید در اندیشه تامین حداکثری منافع شهر و موکلان خود باشند و نه چیز دیگر.
این نهاد مردمی که بودجه و اعتبار دولتی قابل توجهی ندارد، جایی نیست که برخی با هزینههای تبلیغاتی میلیاردی وارد آن شوند تا تجارت کنند و شهروندان و همچنین دستگاههای نظارتی باید در این شش ماهه تا انتخابات دور ششم شورای شهر، فعل و انفعالات کاندیداهای شورای شهر را مرور کنند و در صورت شناسایی چنین ریخت و پاشهایی حتماً بهصورت ریشهای با آن برخورد کنند چون این سبک تبلیغات هم به شدت مُسری است و هم به اعتماد شهروندان آسیب جدی وارد میکند.
سخن آخر اینکه شورای شهر میتواند موجبات غنای تصمیمگیری حوزه مدیریت شهری شود اگر اعضای منتخب، باور قلبی به تفکر شورایی داشته باشند، از تفکر فردمحور و رویکردهای واگرایانه پرهیز کنند.
* کارشناس سیاسی و اجتماعی