همشهریآنلاین - گروه سیاسی: قدرتالله حمزه شلمزاری، عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه درباره برنامه سفر الکساندر نواک معاون نخست وزیر روسیه به ایران برای شرکت در کمیسیون همکاریهای اقتصادی ۲ کشور در تهران به همشهری آنلاین گفت: دولت سیزدهم و مجلس یازدهم بنای سیاست خارجی خود را بر تنشزدایی نسبت به همسایگان و کشورهای اسلامی گذاشتهاند.
دولت آقای رئیسی تاکنون پیشرفتهای خوبی در این زمینه داشته است و مجلس هم قوانینی را در این ارتباط تصویب کرده است. قراردادی که با کشورهای روسیه و چین بسته شد بهلحاظ اقتصادی به سود همه کشورهای منطقه خواهد بود و کشور ما نیز قطعا از این منفعت بهرهمند خواهد شد.
قدرتالله حمزه شلمزاری درخصوص جلسات پارلمانی دوستی بین ۲کشور گفت: ارتباطات ایران و روسیه خوشبختانه بهلحاظ اقتصادی خیلی خوب دارد پیش میرود؛ البته گلهمندیهایی نیز طرف روسیه داشت که دولت و مجلس قول دادند که این موانع را رفع کنند تا زودتر بتوان موافقتنامهها را عملیاتی کرد. قطعا سفر مقامات روسیه به ایران به نفع ۲کشور است. ایران عضویت شانگهای را به دست آورده است و قراردادهای خوبی هم بسته شده است.
تکمیل این حلقه روابط همسایگی از جمله بازگشایی روابط دیپلماتیک ایران و عربستان میتواند تحریمهای ظالمانه علیه ایران خنثی کند و مشکلات اقتصادی منطقه را حل کند. ضمن اینکه روابط ایران و روسیه بهلحاظ امنیتی نیز به نفع همه کشورهای منطقه است.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس درباره موانع همکاریهای ایران و روسیه توضیح داد: روسها گلهمند بودند که موافقتنامهها و مصوبات آنان در دولت گذشته طولانی میشد. اما اکنون دولت و مجلس قول دادند که اقدامات لازم خیلی سریع انجام شود.
نماینده اردل و فارسان درباره مهمترین دستور کارهای همکاری ایران و روسیه در دولت سیزدهم گفت: تکمیل کریدور شمال جنوب با اتصال خط آهن رشت آستارا یکی از مهمترین دستورکارهای روابط ۲کشور است. ایران به دنبال این است که مبادلات کالایی، بیشتر بهصورت تهاتری، با روسیه داشته باشد و اثر دلار در مبادلات تجاری ۲کشور حذف شود. ایران و روسیه برای این کار در منطقه پیشقدم شدهاند.
حمزه شلمزاری در پاسخ به این سوال که چرا با وجود برنامه توسعه روابط ایران و روسیه در گذشته این اتفاق نیفتاد، تصریح کرد: کندی روابط ایران و روسیه بهعلت نوع نگاه دولت سابق در مقوله روابط با شرق بود. بخش زیادی از این عقبماندگیها در حال جبران است.
او درباره نتیجه و میزان تراکنش بانکی حاصل از خبر بهمنماه۱۴۰۱ مبنی بر «اتصال ۸۰۶ بانک خارجی به شبکه پیامرسانی بانکی ایران و روسیه و تعامل مالی با بانکهای خارجی بدون نیاز به سوئیفت» گفت: روسها گلهمند هستند که از طرف ایران برای اتصال به شبکه پیام رسان بانکی بین ۲کشور تعلل صورت گرفته است. کلیت نظام به دنبال آن است که این شبکه مالی برقرار شود.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس درباره اینکه آیا تاکنون شبکه بانکی ایران و روسیه تراکنش مالی داشته است یا خیر، افزود: تاکنون برخی تراکنشها به صورت پراکنده و غیررسمی صورت گرفته است. هنوز تراکنش رسمی صورت نگرفته است. ما امیدواریم این مبادلات بانکی رسمیت پیدا کنند و سرعت کار بیشتر شود.
حمزه شلمزاری درباره اینکه روسیه چه تعهداتی در ساخت راهآهن ۱۶۲کیلومتری رشت-آستارا پذیرفته است؟ گفت: یکی از مسائلی که مطرح بود همین بحث تامین مالی کریدور شمال جنوب بود که روسیه پذیرفت قطعه باقیمانده را تامین مالی کند. ایران هم کمک میکند تا انجام شود.
او در پاسخ به این سوال که آیا با وجود برخی نگاههای سنتی منفی در ایفای تعهدات روسیه نسبت به ایران، امکان بهرهبرداری از توافقات تهران مسکو سر موعد مقرر وجود دارد یا خیر، گفت: من معتقدم بخش اعظم این اتفاق ناشی از تبلیغات منفی آمریکاست. بحمدالله ایران بهحدی رسیده است که دیگر بتواند از حق و حقوق مردمش دفاع کند.
طرف روسی در جلسات مصمم نشان داده است که توافقات انجام شود. ضمن اینکه روسیه ناچار است که تن به این توافقات بدهد. این تنها ما نیستیم که نیاز داریم، آنها هم نیاز دارند.