تفاهم مشترک ایران و عراق برای ایجاد مرکزی برای امنیت درون زا در منطقه

صدا و سیما یکشنبه 26 بهمن 1399 - 01:20
معاون امور بین الملل قوه قضاییه گفت: در تفاهم با عراق هسته‌ای برای امنیت درون زا در منطقه ایجاد می‌کنیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما،​ علی باقری در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو سیما، با بیان اینکه در سفر رئیس قوه قضاییه به عراق مسئله ترور سردار شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس در بعد قضایی و حقوقی پیگیری شد افزد: از ابتدا تعاملاتی بین ایران و عراق برای تبادل اطلاعات و اسناد این جنایت وجود داشت که در ایران و عراق احکامی برای جلب ترامپ و ۴۶ متهم دیگر صادر شد.
وی گفت: از جلوه‌های ارتقاء همکاری دو کشور در این زمینه فعال شدن کمیته تحقیق و بررسی ابعاد جنایت بین دو طرف بود که در این کمیته معاون دادستان تهران و معاون دادستان عراق مسئولیت دارند.
معاون امور بین الملل قوه قضائیه افزود: پیگیری حقوقی پرونده سردار سلیمانی کمتر از پیگیری قضایی نیست، زیرا سرنوشت پیگیری قضایی مجازات آمران، مباشران، معاونان و عاملان این جنایت خواهد بود که برای دو ملت ایران و عراق مهم است.
آقای باقری با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره گرفتن انتقام سخت از عاملان این جنایت گفت: در سفر رئیس قوه قضاییه به عراق یادداشت تفاهمی بین دو طرف امضا شد که زیر ساخت پیگیری حقوقی انتقام سخت و اخراج آمریکایی‌ها را طراحی کرده است.
وی افزود: در موضوع انتقام سخت بخشی اجرا نظامی و فیزیکی آمریکایی هاست که باید انجام شود و این کار به وسیله گروه‌های مقاومت در منطقه انجام می‌شود، اما عرصه حقوقی آن نیازمند درک مشترک ایران و عراق از مفهوم امنیت، ناامنی و مصادیق ناامنی است.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه گفت: کار دیگری که در این سفر انجام شد و کار مهمی بود، ایجاد زیر ساخت درک مشترک مفهوم ناامنی که جلوه بارز آن تروریسم است و مصادیق آن بین دو طرف در قالب تفاهم نامه است.
آقای باقری افزود: آمریکا از اختلافی که در منطقه وجود دارد سوء استفاده می‌کند و می‌گوید اکنون ما قدرت برتر هستیم می‌آییم و امنیت را برقرار می‌کنیم در حالی که منافع آن‌ها در ایجاد ناامنی و ایجاد حاشیه امن برای صهونیست‌ها در منطقه است.
وی گفت: اگر ایران و عراق و مجامع و نهاد‌های بین المللی درباره تروریسم همکاری مشترک داشته باشند و هسته‌ای برای ایجاد امنیت درون زا در منطقه ایجاد کنند دیگر جای خالی برای ورود بیگانگان و ایجاد امنیت برون زا در منطقه برای تامین منافع آن‌ها وجود نخواهد داشت.
معاون امور بین الملل قوه قضائیه افزود: سردار شهید سلیمانی امنیت را با ابزار سخت افزاری ایجاد کرد، اما تفاهم نامه‌ای بین ایران و عراق و این اقدام حقوقی امنیت را در عرصه نرم افزاری ایجاد می‌کند.
آقای باقری گفت: تاکنون جریان مقاومت جلوه سخت افزاری داشت، اما این تفاهم نامه برای جبهه مقاومت جلوه نرم افزاری در ایجاد امنیت ایجاد می‌کند که در قالب تعامل و تفاهم دو دولت ایران و عراق توافق شده است.
وی افزود: تفاهم دو دولت موجب استحکام مقاومت در منطقه می‌شود و در گام‌های دیگر از کشور‌های منطقه می‌خواهیم به این تفاهم نامه بپیوندند تا دیگر جایی برای آمریکایی‌ها و بیگانگان وجود نداشته باشد.

 


معاون امور بین الملل قوه قضاییه گفت: اگر بتوانیم در منطقه مفهوم تروریسم را به دیگر کشور‌ها گسترش دهیم امنیت درون زا به وسیله کشور‌های منطقه ایجاد می‌شود و کشور‌هایی که پس از آن پذیرنده کشور‌های بیگانه باشند به عنوان مزدور تلقی خواهند شد.
آقای باقری افزود: این تفاهم نامه با دولت عراق ابعاد امنیتی بلند مدت خواهد داشت.
وی گفت: درباره دخالت دیگر عوامل غیر آمریکایی در ترور شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس با طرف عراقی گفتگو شد.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه افزود: عراق برای مشخص شدن دخالت عوامل غیر آمریکایی در این جنایت با کشور‌های دیگر وارد تعامل و مکاتبه شده که برخی از آن‌ها مستنداتی در زمینه دخالت این عوامل به عراق داده اند و برخی نیز در حال مبادله اسناد هستند.
آقای باقری گفت: ما نیز اسنادی در این زمینه داریم و تلاش می‌کنیم اسناد دخالت عوامل غیر آمریکایی در این ترور در اسرع وقت مبادله شود.
وی درباره نتایج سفر رئیس قوه قضاییه به عراق افزود: کار دستگاه قضایی پیشگیری از ایجاد مسائل حقوقی برای شهروندان است که در این زمینه با طرف عراقی برای آموزش زائران و فعالان اقتصادی توافق کردیم.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه گفت: قوه قضاییه در تفاهم با طرف عراقی بر نقش آفرینی نمایندگان حقوقی دو طرف برای حل و فصل مشکلات حقوقی و جلو گیری از تبدیل آن به مسائل قضایی در چارچوب قوانین توافق کرد.
آقای باقری افزود:​ در بند ۱۵ یادداشت تفاهم بین دستگاه قضایی ایران و عراق، ​ دو طرف توافق کردند در پایتخت‌ها و استان‌های مرزی دو کشور دادگاه ویژه‌ای برای مسائل اقتصادی و جلوگیری از طولانی شدن مسیر قضایی پرونده‌های اقتصادی ایجاد کنند.
وی گفت: پیگیری جدی این تفاهم نامه را آغاز کرده ایم که نمونه آن اعطای عفو به برخی زندانیان عراقی و تقدیم آن به محضر رهبر معظم انقلاب بود که ایشان نیز موافقت کردند و در عراق نیز رئیس دستگاه قضایی آن کشور ساز و کاری برای عفو زندانیان ایرانی در عراق ایجاد کرده اند که باید رئیس جمهور عراق با آن موافقت کنند.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه افزود: در بند ۴ یادداشت تفاهم قضایی با دولت عراق برای انتقال محکومان اعلام آمادگی کردیم و عراق نیز فهرستی را آماده کرده است که در آینده نزدیک محکومان بقیه دوران محکومیت خود را در کشور‌های خود سپری کنند.
آقای باقری گفت: جلوه گری همکاری دو کشور در عرصه بین المللی، تعقیب تروریست‌ها در مجامع بین المللی و حقوق بشری و پیگیری دعوای مشترک در این مجامع است.
وی افزود:​ سفر رئیس دستگاه قضا به عراق آثار و تبعات راهبردی امنیتی خواهد داشت و افزون بر حل مسائل اجتماعی و اقتصادی بین دو کشور موجب دلگرمی جدی فعالان اقتصادی ایران خواهند شد.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه گفت: پس از شهادت سردار سلیمانی سفر رئیس قوه قضاییه نخستین سفر مقام عالی رتبه ایران به عراق است که با پیگیری عراقی‌ها پس از فروکش کردن بیماری کرونا در دستور کار قرار گرفت.
آقای باقری افزود: بیش از ۱۰ میلیارد دلار تبادلات اقتصادی بین ایران و عراق است و پیش از بروز بیماری کرونا سالانه هفت میلیون نفر بین دو کشور تردد می‌کردند که این موضوع مسائل و مشکلاتی را به همراه داشت و می‌توانست در صورت رسیدگی نکردن به ابعاد حقوقی آن به مسائل قضایی تبدیل شود.
وی گفت: در این سفر زمینه سازی تسهیل مراودات بین دو کشور و حل مسائل و مشکلات فعالان اقتصادی و زائران پیگیری شد.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه افزود: در این سفر افزون بر پیگیری مسائل قضایی پیام شفاهی رهبر معظم انقلاب اسلامی به دولت عراق ابلاغ شد.
آقای باقری گفت: آمریکا پس از ترور سردار شهید سلیمانی فکر می‌کرد بر جریان مقاومت خط پایانی زده است، اما به برکت خون شهدا رئیس دستگاه قضایی کشورمان از جایی سفر خود را آغاز کرد که پرچم مقاومت در عراق از آنجا که محل شهادت سردار شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس است بلند شده است.
وی افزود: در این سفر رئیس قوه قضاییه با سران طوایف و قبایل و عشایر که نقش تعیین کننده در عرصه‌های اجتماعی و سیاسی عراق دارند و خانواده‌های شهدا دیدار و گفتگو کرد.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه گفت: حتی مقامات اقلیم کردستان نیز با رئیس دستگاه قضا از سفر به این منطقه دعوت کردند که به دلیل دیر هنگام بودن آن و محدود بودن سفر آقای رئیسی به بغداد این دیدار به زمان دیگر موکول شد.
آقای باقری افزود: دشمنان ملت‌های ایران و عراق در تلاش هستند با ایجاد فضای متشنج بین دو کشور منافع خود را به دست آوردند، اما سفر رئیس قوه قضاییه به عراق سرمایه گذاری سنگین دشمنان را برای پررنگ کردن تفاوت‌های ایران و عراق و تبدیل آن به اختلاف و نزاع را نقش بر آب کرد.
وی گفت: استقبال مردمی از رئیس قوه قضاییه در عراق نشان دهنده اعتماد و اطمینان ما به امنیت در بغداد بود و مانور قدرت ملت ایران و عراق در این استقبال نمایش داده شد.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه افزود: کدام مقام غربی جرات دارد در منطقه‌ای در بغداد قدم بگذارد.
ایرج مسجدی سفیر ایران در عراق در این برنامه گفت: سفر رئیس قوه قضاییه به عراق موفق و بی نظیر بود.
وی افزود: سالانه بین ۹ تا ۱۲ میلیارد دلار مناسبات اقتصادی با عراق داریم که بیشتر آن را بخش خصوصی انجام می‌دهد و ممکن است مشکلاتی حقوقی برای طرفین ایجاد شود که در توافقنامه قضایی با عراق قرار شد دادگاه ویژه‌ای رابرای حل و فصل این مسائل ایجاد کند.
آقای مسجدی گفت: ایجاد این دادگاه به حل و فصل مسائل حقوقی سرعت و روابط اقتصادی را بهبود می‌دهد.
سفیر ایران در عراق افزود: بحث ترانزیت کالا بین دو کشور را در دستور کار داریم البته برخی مسائل مانند توسعه راه‌ها و مقررات ترانزیت وجود دارد که در سفر رئیس قوه قضاییه بر حل آن‌ها تاکید شد.

 


آقای امیر موسوی کارشناس مسائل غرب آسیا نیز در این برنامه گفت: سفر رئیس قوه قضاییه به عراق به جایگاه شهدای مقاومت رسمیت داد، زیرا در یکسال گذشته تلاش‌هایی انجام شد که مردم عراق محل شهادت سردار شهید سلیمانی و همراهانش را فراموش کنند، اما آقای رئیسی با حضور در این مکان جایگاه ویژه‌ای به آن داد.
وی افزود: این حرکت آقای رئیسی بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های گوناگون از جمله رسانه‌های معاند داشت و خبرنگاران ۳۷ رسانه در این مکان حضور داشتند.
آقای موسوی گفت: در ۶، ۷ سال اخیر هر مسئول ایرانی که به عراق سفر می‌کرد برای آن فضای منفی ایجاد می‌کردند، اما در این سفر برای نخستین بار این اتفاق نیفتاد که نشان دهنده ایجاد یک وحدت بین ایران و عراق است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: پیش از سفر در فضای مجازی عراق هشتک‌هایی برای حمایت از سفر رئیس قوه قضاییه راه افتاد که در فضای مجازی رتبه‌های نخست را به خود اختصاص داد.
وی گفت: استکبار جهانی در پی این بود که پس از شهادت سردار سلیمانی بین ملت ایران و عراق فاصله بیندازد، اما در این سفر توطئه آن‌ها نقش بر آب شد و بسیاری از مناطق عراق خواستار سفر رئیس قوه قضاییه کشورمان به آن مناطق بودند و حتی رئیس اقلیم کردستان فرستاده ویژه‌ای را برای دعوت از آقای رئیسی فرستاده بود.
آقای موسوی افزود: استقبال همه جانبه عراقی‌ها از سفر رئیس قوه قضاییه در عراق وحدت ملی ایجاد کرد.

 

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.