«غدیر» عید اهل آسمان و جشن زمینی ها

خبرگزاری فارس چهارشنبه 14 تیر 1402 - 11:35

به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، «غدیر خم» نام برکه‌ای کوچک و ناحیه‌ای میان مکه و مدینه است که بر اساس روایات اسلامی حضرت محمد (ص) در ۱۸ ذی‌الحجه سال ۱۰ هجری قمری امام علی علیه السلام را «مولای» مؤمنان اعلام کرد که سالروز این واقعه در میان شیعیان به عید غدیر شهرت‌ دارد. 

اهمیت و گرامیداشت این روز به دلیل انتخاب و معرفی حضرت علی بن ابیطالب (ع) به عنوان وصی و جانشین بلافصل حضرت محمد (ص) است چرا که امامت را به وجود آورد و ادامه راه رسالت بود. واقعه غدیر خم، نقش سرنوشت سازی در تعیین مسیر آینده اسلام داشته و دارد.

«غدیر» روز اکمال دین، اتمام نعمت و موجب خشنودى خداست؛ روز بزرگ، روز گشایش و روز تکامل است؛ غدیر، نه تاریخ است، نه جغرافیا و نه روایت، بلکه ولایت است و عید غدیر بزرگترین عید شیعیان است که باید باشکوه گرامی و بزرگ داشته شود.

با قبول «غدیر» هدایت حاصل می‌شود 

حجت الاسلام علی عباسی استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار فارس در قزوین با بیان اینکه غدیر یک فرهنگ و مربوط به هدایت بشر است و با قبول غدیر هدایت حاصل می‌شود و غفلت از آن مایه گمراهی است، اظهار کرد: پیامبر اکرم در غدیر مقدماتی فراهم کرد تا طبق آن مقدمات، امام را نصب کنند و باید گفت انتخاب امام علی علیه السلام به عنوان جانشین پیامبر، انتخاباتی نبوده بلکه انتصابی بوده و  خدای متعال معصوم را می‌شناسد و از عصمت درونی امام باخبر است. به همین دلیل خدای متعال امام علی علیه السلام را به رسول خود برای بشر با مقدمات در غدیر برای انتصاب معرفی کرد.

وی به تشریح فرازهایی از خطبه غدیریه پرداخت و افزود: در فراز نخست پیامبر اکرم به توحید اشاره و حمد و ثنای خداوند کرد و صفات خدا را برشمرد که بیانگر این بود  انتصاب امام علی علیه السلام با انتصابات پیگر متفاوت بوده و در راستای بندگی خدا تحقق یافته است.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه پیامبر در فراز دوم خطبه غدیر به عبودیت خداوند اقرار کرده، اظهار کرد: عبد خدا باید مطیع خدا باشد و اینکه یک ولی وقتی توسط خدا نصب شد به اقتضای عبد بودن، بقیه باید بپذیرند. در فراز سوم پیامبر به آیه ۶۷ سوره مبارکه مائده  یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ ۖ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ ۚ وَاللَّهُ یَعْصِمُکَ مِنَ النَّاسِ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا یَهْدِی الْقَوْمَ الْکَافِرِین

اشاره کرد که بیانگر این است که امامت را معادل رسالت قرار داده و اگر پیامبر، امام علی علیه السلام را نصب نمی‌کرد رسالت ایشان هیچ بوده و زحمات بی‌بدیل ایشان بی فایده‌ بوده است.

عباسی ادامه داد: در فراز چهارم خطبه غدیریه آمده است منافقین و انسان‌های ضعیف الایمان فراوان بودند و ممکن بود شورش و فتنه کنند که خدا حفظ پیامبر اکرم (ص) را ضمانت کرد. در فراز پنجم مخاطب پیامبر عموم مردم بود و فراوان کلمه معاشر الناس ای مردم استفاده شده یعنی درد عمومی جامعه با امامت دوا می‌شود و برای قشر خاصی نیست بلکه امامت برای کل بشر است.

وی اضافه کرد: در فراز ششم آمده در غدیر پیام حضرت جبرئیل سه مرتبه بر من نازل شد و به پیامبر فرمود ماموریت الهی را انجام دهد. در فراز هفتم خلافت امام علی علیه السلام بیان شد و اینکه پیامبر فرمود علی بن ابیطالب برادر، وصی و جانشین من بر امت است و همانند هارون نسبت به موسی است.

البته در فراز هشتم خطبه غدیر ولایت امام علی علیه السلام مطرح شده که پیامبر آیه ولایت آیه ۵۵ سوره مبارکه مائده إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلَاةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ را قرائت فرمود که تصریح بر ولایت امام علی علیه السلام دارد.

این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: در فراز نهم خطبه غدیر بیان شده به قدری قضیه بحرانی بوده و منافقین و ضعیف الایمان‌ها صف کشیده بودند که پیامبر از حضرت جبرئیل درخواست کرد از این قضیه استعفا دهد و آن را اعلام نکند که بیانگر این بوده حساسیت بحث امامت از اول بوده و پیامبر چنین درخواستی را داشته و اهمیت امامت را می‌رساند و معلوم می شود چقدر دشمنان در برابر این مسئله موضع گرفتند.

انکار ولایت قابل بخشش نیست

عباسی اذعان کرد: اینکه در فراز دهم پیامبر اسلام فرمود که این آخرین دیدار من است کنایه بر این است که امام و جانشین من در بین شما امام علی علیه السلام است و منظور پیامبر فقط محبت امام نبوده بلکه پذیرش و قبول امامت این امام همام بوده است.

وی اذعان کرد: پیامبر در فراز یازدهم فرمود امام علی علیه السلام اولین امام بعد از من و سپس فرزندان و ذریه او تا روز قیامت امام هستند تا شما خدا و رسول خدا را ملاقات کنید که بیانگر صاحب اختیار بودن امام و سلسله امامت است. در فراز دوازدهم پیامبر فرمود همه علوم را که خدا در اختیار من قرار داده را در اختیار امام علی علیه السلام که امام متقین است قرار داده‌ام یعنی امام علی علیه السلام با این علم می‌تواند امامت کند.

این استاد حوزه و دانشگاه گفت: در فراز سیزدهم پیامبر حضرت علی علیه السلام را محور قرار و فرمود: از او دوری نکنید، جدا نشوید، ولایت او را کنار نگذارید چرا که علی علیه السلام هدایت به حق و عمل به حق می‌کند، اوست که باطل را از بین می‌برد و نهی از باطل می‌کند و از سرزنش هیچ سرزنش کننده در راه خدا ابایی ندارد. در فراز چهاردهم پیامبر اسلام فرمود که امام علی علیه السلام سبقت گیرنده در ایمان است چرا که اولین شخص ایمان آورنده به من امام علی علیه السلام، اولین عبادت کننده و اولین ایثارگر بوده است.

طبق اذعان عباسی، در فراز پانزدهم پیامبر فرمود ای مردم شما علی را برتر بدانید که وظایف ما را مشخص می‌کند و وظیفه بشر این است که امام را بپذیرد که در فراز شانزدهم پیامبر فرمود ای مردم امام از جانب خداست نباید انکارش کنید چرا که انکارش قابل بخشش نیست و دچار عذاب شدید الهی می‌شوید.

وی اصل امامت را لازمه جامعه بشری دانست و تصریح کرد: تا زمانی که امامان معصوم حضور دارند نصب وجود دارد و بعد از امام دوازدهم که از بین امت غایب شدند نصب حاکمیت باید ادامه یابد چرا که نمی شود بشر بدون تکلیف، حاکم و امام بماند و علمای فقیه، مجتهد، الهی، مدبر و مدیر به عنوان جانشین ائمه علیهم السلام و نایب امام مطرح هستند و ادامه امامت محسوب می شود.

این استاد حوزه و دانشگاه امامت را از ضروریات برای بشر و برای همه زمان‌ها دانست و گفت: قبول ولایت و ادامه آن در قالب ولایت فقیه برای بشری یک ضرورت است چرا که همیشه امامت که ادامه رسالت است تا روز قیامت باید نسل به نسل تبلیغ و بیان شود تا جامعه گمراه نشود.

عباسی با اشاره به وقوع یک اتفاق در روز غدیر توضیح داد: پس از نصب امام علی علیه السلام به عنوان جانشین پیامبر و اعلام آن از سوی پیامبر، بر منافقین بسیار سخت آمد که یکی از منافقین خطاب به پیامبر گفت ای رسول خدا این موضوع را آیا از طرف خودت اعلام کردی یا از طرف خدا بوده، اگر از طرف خودت بوده که قبول نداریم و اگر از طرف خداست از خدا بخواه از آسمان سنگی بر من ببارد و مرا نابود کند که رسول خدا از پیامبر درخواست کرد و از آسمان سنگی بر فرق این شخص فرود آمد و به طور کلی متلاشی شد.

جامعه اسلامی بدون غدیر ابتر است

حجت الاسلام روح الله محمدی مسئول خانه اندیشه ولایت استان قزوین در گفت و گو با خبرنگار فارس در قزوین اظهار کرد: از 150 سال قبل از میلاد پیامبر اسلام (ص) یهودیان تلاش کرده بودند که پیامبر به دنیا نیاید و چندین بار قصد ترور رسول خدا را داشتند. دلیل این همه فشار روانی این بود که پیامبر می خواست مکه و بیت المقدس را فتح کند و با تصرف این دو نقطه، جهان را برای همیشه اصلاح کند که با 50 درصد جنگ ها توانست مکه را فتح کند اما بیت المقدس را هرگز نتوانست فتح کند. 

وی افزود: یهودیان با پروژه نفوذ در مسلمانان ولایت را تغییر دادند، خلافت را غصب و فضای نامناسبی بین مسلمانان ایجاد کردند. پیامبر اکرم برای اینکه حجت را تمام کند و می دانست نفوذ یهودیان آن قدر جدی و قوی است که در غدیر حجاج را جمع کرد به کسانی عبور کرده بودند گفتند بازگردید و منتظر ماندند تا کسانی که عقب مانده اند برسند تا فرمان الهی را اجابت کند و در غدیر از همه برای ولایت امام علی علیه السلام بیعت گرفت.

این مسئول ادامه داد: سالیان سال دهه ولایت و امامت در لوگوی گوشه تلویزیون، برگزاری همایش و جشن خلاصه شده اما به صورت جدی علت نامگذاری دهه ولایت و امامت تبیین نشده و در خصوص آن بحث صورت نگرفته است چرا که قربان تا غدیر، مسئله ای عمیق و امری حیاتی است و جزو مبانی دین ماست که متاسفانه به نحو احسن به آن پرداخته نشده است.

مسئول خانه اندیشه ولایت استان قزوین بیان کرد: علت اینکه به حضرت ابراهیم علیه السلام بعد از سربلند بیرون آمدن از آزمایش الهی و نبریدن چاقو برای سر حضرت اسماعیل(ع) و قربانی گوسفند، از خدا فرمان رسید خانه کعبه را بسازد این بود که به مقام امامت رسیده بود.

محمدی افزود: اگر غدیر را زنده نگه می داشتیم و راحت از کنار آن عبور نمی کردیم، یهود ظلم و خیانت نمی کرد و از بالادستی دستور نمی گرفت که 12 جانشین پیامبر اسلام (ص) که در تورات هم آمده را به شهادت برساند. 

وی اضافه کرد: اگر بخواهیم از مهدویت، عاشورا، حکومت و جامعه اسلامی و امام که مسئله ای کاملا سیاسی است، سخن بگوییم منهای غدیر ابتر، فاسد و منحرف است. 

این مسوول ادامه داد: پیام غدیر برای تمام عالم اعم از مسلمانان و غیرمسلمانان این است که جامعه الهی، جامعه ای است که منهای ولایت نیست و در قرآن کریم هم بر این مهم  تاکید شده یعنی مسئله ولایت را نمی توانیم منکر شویم و در طول تاریخ ثابت شده ایران چون ولی فقیه دارد و ولایت پذیرفته شده به رغم فشارها و تحریم ها و تهدیدها در موفقیت ها تاثیرگذار بوده و حتی دشمنان هم به این موضوع اذعان دارند.

به گزارش فارس، رسول خدا(ص) فرمود: «روز غدیر خم، برترین عیدهای امت من است و آن روزی است که خداوند بزرگ دستور داد برادرم، علی بن ابیطالب را به عنوان پرچمدار (و فرمانده) امتم منصوب کنم، تا بعد از من مردم به دست او هدایت شوند، و آن روزی است که خداوند در آن روز دین را تکمیل، و نعمت را بر امت من تمام کرد و اسلام را دین آنان قرار داد» که باید گفت عید غدیر، عید اهل آسمان و جشن زمینی هاست و باید هر کار نیکی از دستمان بر می آید در این روز انجام دهیم.

پایان پیام/

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.