به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی خبرگزاری برنا، علیرضا عسگری چاوردی مدیر پایگاه جهانی منظر باستانی ساسانی در حاشیه رونمایی از سنگ نگاره ساسانی در موزه ملی ایران اظهار کرد: این اثر از نظر هنری حائز اهمیت بوده و به دلیل داشتن تاج، کلاه و گردنبند آئینی قابل مقایسه و مکان یابی است.
وی با اشاره به اینکه این سنگ نگاره قابل مقایسه با نقش های آغازین عصر ساسانی در منطقه فارس است، گفت: شکی نداریم که این عصر مربوط به منطقه فارس است، از لحاظ تاریخ گذاری هم می دانیم که این نقش ها در آغاز عصر ساسانی و همزمان با پادشاهی اردشیر، شاپور و بهرام (224 - 295 م) شکل گرفته است.
عسگری چاوردی تصریح کرد: با توجه به اینکه از سال 300 میلادی به بعد هنر حکاکی و کنده کاری ساسانیان از سنگ به گچ انتقال یافته، عمدتاً در فارس این هنر را در گچ بری ها می بینیم.
وی گفت: ساسانیان باید در برابر فرهنگ هلنیسم یک فرهنگ مستقل می داشتند و به واسطه ایجاد این نقش ها در معبر و کنار چشمه ها این تبلیغات سیاسی حکومت را گسترش دادند، از این مرحله حدود 40 نقش برجسته داریم که 30 نمونه آن در منطقه فارس و بقیه در حتی کشورهای پیرامونی وجود دارد.
مدیر پایگاه جهانی منظر باستانی ساسانی ادامه داد: لباسی که تن مرد ساسانی است را در نقش رستم هم می بینیم، بر تن اردشیر یکم سوار بر اسب است و همین لباس چین برداشته و افراشته شده، اما در این سنگ نگاره لباس ایستایی داره و چین لباس فرو افتاده اما ظرافت هنری اش را حفظ کرده است.
وی گفت: گردنبند آئینی خاص افرادی است که صاحب جاه هستند یا موقعیت مذهبی دارند، حرکت انگشت در این سنگ نگاره نشان می دهد که موضوعی را نشان می دهد که یک مشروعیت مذهبی یا سیاسی را تبلیغ می کند، از نظر ساختار ریش، مو، سربندی که به سر بسته و کلاهی که با مهره های مرواریدی تزئین شده در سایر نقوش هم داریم و چیزی از نظر هنری کم ندارد.
عسگری چاوردی تصریح کرد: ما نقش سربازان ساسانی را داریم که عممدتاً با این تشریفات نبوده، تشکیلات لباس این مرد ساسانی نشان می دهد این فرد صاحب جاه و مقام بوده است.
وی درباره حفره هایی که روی سنگ نگاره ایجاد شده، گفت: عمدتاً نقش های ساسانی کنار آب یا رودخانه هایی بوده که مردم از کنار آن می گذشتند، این اثر هم از جنس سنگ آهک صخره ای نرم است، احتمالاً در معرض رطوبت بوده و نفوذ رطوبت باعث شده بخش هایی از اثر دچار فرسایش شود، ظاهراً یک چشمه فصلی کنار اثر بوده که نشان می دهد تحت تأثیر رطوبت در طی سال بوده است.
انتهای پیام/