سیگنال‌های راهبردی شکست عربستان در جنگ یمن/ 4 درس عبرت بزرگ برای سعودی‌ها

خبرگزاری تسنیم یکشنبه 26 بهمن 1399 - 13:59
عربستان در حالی در آستانه پایان جنگ یمن قرار گرفته که با وجود هزینه‌های هنگفت برای تثبیت معادلات خود مقابل انصارالله، کوچکترین پیروزی به دست نیاورد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه القدس العربی، با وجود عملیات های موفقیت آمیز جنبش انصارالله یمن در حمله موشکی به مواضع عربستان سعودی به نظر می رسد که جنگ یمن درسایه اظهارات «جو بایدن» رئیس جمهور جدید ایالات متحده و ادعاهایی که در خصوص تعلیق حمایت از عربستان و امارات در این جنگ مطرح کرده رو به پایان است. جنگ ویرانگر یمن درسها و پیامدهایی بر جای گذاشت که مهمترین نکته آن مربوط به شکست بزرگ عربستان در این جنگ است. عربستان سعودی با یک بودجه نظامی هنگفت نتوانست پیروز شود و علاوه بر آن در حفاظت از خاک خود نیز ناکام ماند.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جنگ یمن حدود 6 سال قبل توسط عربستان سعودی با هدف از بین بردن جنبش انصارالله یمن و بازگرداندن «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور فراری این کشور به قدرت انجام شد. در آن زمان «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی مسئولیت هدایت این جنگ را به عهده گرفت تا خود را به عنوان یک رهبر منطقه‌ای معرفی کند؛ اما به مرور زمان سایر متحدان آن در ائتلاف جنگی علیه یمن از جمله هم پیمان اصلی عربستان یعنی امارات متحده عربی به‌تدریج از این ائتلاف خارج شدند.

اکنون عربستان سعودی به عنوان کشوری که به همسایه جنوبی خود حمله کرده در یک موقعیت دشوار و بن بستی بزرگ در برابر جامعه جهانی قرار گرفته است. در این شرایط نگران کننده ترین مسئله برای سعودی‌ها ناتوانی آنها در حل جنگ با جنبشی است که عربستان آن را به رسمیت نمی شناسد یعنی انصارالله.

بودجه نظامی عربستان سعودی در سال 2019 سالانه 70 میلیارد دلار برآورد شده که پس از ایالات متحده و چین در رتبه سوم جهانی قرار دارد و از کشورهایی مانند روسیه، هند، فرانسه و انگلیس پیشی گرفته است. این بالاترین بودجه نظامی در جهان در مقایسه با درآمد داخلی عربستان است که بین 9 تا 10 درصد درآمد خود را به این بخش اختصاص داده؛ این در حالی است که کشورهایی مانند فرانسه کمتر از 2 درصد بودجه به بخش نظامی اختصاص می دهند. در واقع این بودجه هنگفت برای تبدیل کردن عربستان به یک قدرت واقعی نظامی در خاورمیانه در کنار قدرت هایی مانند ایران و ترکیه و رژیم صهیونیستی کافی بود.

با این حال جنگ یمن با شکست فضاحت بار عربستان در آن دروغ و پوچ بودن این هزینه ها را افشا کرد و در واقع یک پارادوکس در تاریخ نظامی عربستان بود. این امر 2 علت دارد: در وهله اول با وجود صحبت های فراوان درباره معاملات تسلیحاتی عربستان سعودی کل تجهیزات نظامی این کشور بسیار محدود است و نشان‌دهنده بودجه 70 میلیارد دلاری نیست. عربستان ده‌ها هواپیمای اف 15 دارد که فاقد سامانه ضد موشکی و ضد هوایی هستند و مهمات کافی ندارند. این جنگ همچنین نشان داد که بعد از تصمیم کشورهای اروپایی برای توقف فروش سلاح به عربستان که اخیرا آمریکا نیز به آن پیوسته عربستان برای تامین تجهیزات نظامی با مشکل بزرگی مواجه شده است.

از سوی دیگر بودجه نظامی عربستان از بودجه همه کشورهای آفریقایی و جهان عرب بیشتر است، در حالی که ارتش این کشور هنوز به سطح آمادگی ارتش های آفریقایی مانند آفریقای جنوبی و ارتش‌های عربی مانند مغرب و الجزایر و مصر نرسیده است.

علت دوم مربوط به تناقض بودجه و تسلیحات نظامی عربستان با نوع و عملکرد این کشور در جنگ یمن است؛ چرا که عربستان با وجود هزینه های بسیار برای جنگ با انصارالله یمن به کشورهای جهان سوم مانند امارات و مصر و اردن و سودان و ... متوسل شد. در واقع عربستان به جز ارتکاب جنایتهای فجیع علیه غیرنظامیان یمنی و تخریب بیمارستانها و مدارس مردم یمن هیچ پیروزی دیگری در این جنگ به دست نیاورد و به جایی رسید که اکنون سازمان ملل و همه نهادهای حقوق بشری درباره جنایات های ریاض صحبت می کنند.

همچنین عربستان در این جنگ مجبور شد برای مقابله با پهپادها و موشک های یمنی ها به آمریکا و انگلیس و فرانسه متوسل شود. در همین راستا وزارت دفاع ایالات متحده گروهی از متخصصان و نیروهای ویژه را برای یافتن مکان پرتاب موشک های بالستیک در شمال یمن و انهدام آنها اعزام کرد تا به عربستان کمک کنند. یک گروه دیگر نیز مسئول مدیریت عملیات سامانه پاتریوت برای رهگیری موشک‌های انصارالله بودند، چرا که کارشناسان داخلی عربستان حتی قادر نبودند از این سامانه ها استفاده کنند.

اما با همه این وجود سامانه پاتریوت نیز در رهگیری موشک های بالستیک یمنی ها ناکام ماند و این یک اتفاق شگفت انگیز در تاریخ نظامی جهانی به شمار می رود. سامانه پاتریوت یکی از سامانه های پیشرفته پدافند هوایی در جهان محسوب می شود، اما در رهگیری موشک های بالستیک که شاید خیلی هم پیشرفته نباشند ناکام مانده است.

روزنامه نیویورک تایمز در نوامبر 2017 هنگامی که اولین موشک های یمنی ها به خاک عربستان اصابت کرد و فرودگاه نظامی خالد را هدف قرار داد نوشت، شکست سامانه پاتریوت در رهگیری موشک های انصارالله یمن برای امنیت ملی ایالات متحده بسیار نگران کننده است. در حالی که سامانه پاتریوت در رهگیری موشک های بالستیک یمنی ها که در آن زمان چندان پیشرفته محسوب نمیشدند شکست خورده، بنابراین در مقابله با موشکهای ایرانی یا روسی چگونه عمل خواهد کرد.

در حال حاضر جنگ یمن که گفته می‌شود رو به پایان بوده و عربستان به دنبال راهی برای خروج آبرومندانه از آن است، چندین نتیجه داشت:

- محمد بن سلمان نتوانست خود را به عنوان یک رهبر سنی در جهان عرب معرفی کند و برعکس، اوضاع جهان عرب با عملکرد شاهزاده جوان سعودی در معرض انحلال و سقوط قرار گرفت.

- جنگ یمن نشان داد که عربستان سعودی هر اندازه هم تلاش کند از نظر نظامی ضعیف است و نمی تواند به سطح توانایی کشورهایی همچون ایران و حتی مصر برسد. عربستان کشوری است که در این زمینه همواره به دفاع و حمایت دیگران نیاز دارد.

- عربستان سعودی و امارات متحده عربی در حالی در مرحله پایانی جنگ یمن هستند که به عنوان سمبل جنایت علیه بشریت در جامعه جهانی معرفی می شوند و باید در آینده نزدیک مورد محاکمه قرار بگیرند.

- جنگ یمن همراه با تغییرات چشمگیر در معادلاتی بود که اهمیت موشک ها را در برتری هوایی برجسته کرد و همین امر بیشتر کشورهای جهان را به سمت تولید و توسعه موشک‌ها برای بازدارندگی سوق می دهد.

انتهای پیام/

منبع خبر "خبرگزاری تسنیم" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.