تأمین قیر راه‌ها در انتظار رفع ابهامات قانون بودجه است

صدا و سیما پنج شنبه 29 تیر 1402 - 17:42
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی گفت: پس از مخالفت مجمع تشخیص مصلحت نظام با تأمین مواد اولیه قیر به صورت تهاتر با نفت خام، قانون بودجه امسال در این زمینه دچار ابهاماتی شده که باید رفع شود.

تأمین قیر کشور در انتظار رفع ابهامات قانون بودجه است

آقای جلیل سالاری معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، درباره تأمین قیر دستگاه‌های اجرایی به ویژه جهت تأمین آسفالت راه‌های روستایی و جاده‌های کشور، بر اساس قانون بودجه امسال گفت: این مسئله در سال‌های گذشته در قانون بود، اما اجرا نشد؛ در سال ۱۴۰۰ هم که در قانون آمد، تا زمان استقرار دولت سیزدهم عمل نشد.

وی افزود: پس از استقرار دولت سیزدهم همزمان با ابلاغ آیین نامه اجرایی بند قانونی مرتبط با آن، به دستگاه‌های متولی که در قانون ذکر شده بود، اعلام کردیم که زیرساخت لازم را برای برداشت سهمیه قیر خود آماده کنند؛ آن‌ها باید منابع و شرکت‌ها را پیش بینی می‌کردند.

این مقام مسئول ادامه داد: چالش اصلی که در جلسات کمیسیون عمران و هیئت رئیسه مجلس بررسی شد، این بود که این دستگاه‌های متولی، زیرساخت‌ها را اجرا نکرده بودند و آمادگی این را نداشتند که بتوانند سهمیه تخصیص داده شده را دریافت کنند.

وی ادامه داد: علی رغم این که ۶ ماه از سال گذشته بود و تازه کار را آغاز کرده بودیم، ۷۵ درصد تخصیص سال ۱۴۰۰ محقق شد و در سال ۱۴۰۱ نیز، ۹۰ درصد محقق شد.

معاون وزیر نفت با بیان این که در سال ۱۴۰۲ هم حدود ۱۹۰ هزار میلیارد ریال معادل دو و نیم میلیون تن سهمیه در قانون بودجه دیده شده گفت: آن چه که امسال در قانون آمده، آیین نامه اجرایی ندارد و ابهاماتی هم دارد.

وی تشریح کرد: قیر و وکیوم باتوم (ماده اولیه قیر) در اختیار دولت نیست؛ بلکه در اختیار شرکت‌های پالایشی است که از محل تصفیه نفت خام، به نوعی این سهمیه را تهاتر می‌کنند که مجمع تشخیص مصلحت نظام با آن مخالفت کرد و امسال در قانون گفته شده که وزارت نفت باید وکیوم باتوم را بفروشد؛ در صورتی که اصلا در اختیار ما نیست.

آقای سالاری گفت: قیمت وکیوم باتوم را هم ۷ هزار و ۵۰۰ تومان برای هر تن مشخص کرده اند که با قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مغایرت دارد؛ در قانون تکلیف شده که وکیوم باتوم را در بورس عرضه کنیم و قیمت بر اساس عرضه و تقاضا شکل بگیرد. اگر در بورس عرضه نشود، نمی‌توان ما به التفاوت قیمت ۷ هزار و ۵۰۰ تومان با قیمت بورس را هم به شرکت‌های پالایشی پرداخت کرد.

وی اظهار کرد: محل تأمین ۷ هزار و ۵۰۰ تومان برای هر تن هم در قانون مشخص نشده و این ابهام باید روشن شود که هم اکنون در حال بررسی‌های کارشناسی در این باره با همراهی مجلس هستیم.

نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام و آن چه قانون می‌گوید

هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسه ۱۶ اسفند ۱۴۰۱، بند «ک» از تبصره یک قانون بودجه ۱۴۰۱ را مغایر با سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتى و شاخص‌های کلی اقتصاد مقاومتی اعلام کرد.

بر اساس این سیاست‌ها و شاخص ها، فرآیند‌های اقتصاد باید شفاف و سالم شوند و از فعالیت‌ها و زمینه‌های فسادزا باید جلوگیری شود.

در سال‌های گذشته، حواله‌های قیر به علت غیرشفاف بودن فرآیند‌های اجرای قانون، از بازار آزاد سر در می‌آوردند و در محلی که قانون مشخص کرده بود، صرف نمی‌شدند.

در بند «ک» تبصره یک قانون بودجه امسال هم آمده است که وزارت نفت باید نسبت به فروش مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم) از محل تحویل نفت خام به پالایشگاه‌ها به مبلغ دویست هزار میلیارد ریال با احتساب هر تن مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم) به مبلغ هفتاد و پنج میلیون ریال اقدام و معادل آن را به صورت صد در صد تخصیص یافته به شرح زیر در اختیار دستگاه‌های اجرایی قرار دهد:

  • وزارت راه و شهرسازی برای آسفالت راه‌های فرعی و روستایی و عشایری و آسفالت شبکه راه‌های اصلی، فرعی، معابر محلات هدف بازآفرینی شهری و طرح‌های مسکن مهر و طرح‌های مسکن ملی معادل چهل و هشت درصد.
  • بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای آسفالت معابر و بهسازی روستا‌ها و اجرای طرح بیست درصد که تا پنجاه درصد آن با روش تهاتر انجام می‌شود.
  • وزارت آموزش و پرورش (سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور برای نوسازی مدارس و فضا‌های آموزشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش و همچنین پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان) پنج درصد
  • وزارت کشور از طریق سازمان ذی‌ربط (برای آسفالت معابر شهر‌ها از طریق سازمان ذی‌ربط) هفده درصد، که پنجاه درصد از سهمیه وزارت کشور برای شهر‌های زیر پنجاه هزار نفر جمعیت و پنجاه درصد و مابقی برای شهر‌های بالای پنجاه هزار نفر جمعیت استفاده می‌شود. شهر‌های بالای پانصد هزار نفر جمعیت حق استفاده از این سهمیه را ندارند.
  • بسیج سازندگی هفت درصد به شرح ذیل: پنج درصد برای آسفالت مسیر راه‌های بین مزارع، پاسگاه‌های انتظامی، پایگاه‌های مقاومت بسیج، گلزار شهدا، باغ موزه و یادمان‌های دفاع مقدس؛ دو درصد برای آسفالت پایگاه‌های شکاری و پادگان‌های نظامی و مجتمع‌های مسکونی نظامی و اداری با تأیید ستاد کل ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • وزارت جهاد کشاورزی (سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور؛ برای بیابان‌زدایی و انجام عملیات قیرابه‌پاشی و خاک‌پوش سازگار با محیط زیست) دو درصد
  • وزارت صنعت، معدن و تجارت (سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران) برای آسفالت معابر، خیابان‌ها و جاده‌های دسترسی شهرک‌ها و نواحی صنعتی؛ یک درصد

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.