رفع نیاز کشور با تولید ۱۸۰ هزار تُن کاغذ تحریر

صدا و سیما یکشنبه 01 مرداد 1402 - 10:26
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران از ظرفیت سازی تولید ۱۴۰ هزار تُنی کاغذ تحریر در کشور خبر داد و گفت: با تولید ۱۸۰ هزار تن می‌توانیم به طور کامل نیاز داخل به تولید کتاب‌های درسی، دفترچه‌های مشق و نیاز چاپ کتاب و نشریات کشور را رفع کنیم.
به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما؛ آقای ابوالفضل روغنی گلپایگانی رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران ساعاتی پیش از افتتاح ششمین نمایشگاه بین المللی کاغذ و صنایع سلولزی با حضور در برنامه سلام خبرنگار شبکه خبر در خصوص برگزاری این نمایشگاه توضیحاتی ارائه کرد. 
 
مشروح این گفتگو را در ادامه بخوانید:
 
مجری: ششمین نمایشگاه بین المللی کاغذ و صنایع سلولزی با چه هدفی برگزار می‌شود؟ 
 
روغنی گلپایگانی: برگزاری نمایشگاه برای صنعتی که بیش از حد نیاز داخلی می‌تواند تولید داشته باشد، بهترین و مناسب‌ترین راه برای عرضه محصولات داخلی، جذب فناوری‌های نوین، جذب سرمایه گذار و تبادل اطلاعات و ارتباطات با فعالان اقتصادی در جهان است. 
 
وی ادامه داد: در زمینه کاغذ و صنایع سلولزی سالانه چهار نمایشگاه در ایران برگزار می‌شود و امروز یکی از این رویدادهاست که ساعت ۱۰ صبح با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت افتتاح می‌شود و به مدت ۴ روز برگزار می‌شود و مشارکت کنندگان داخلی و خارجی در این دوره از نمایشگاه حضور دارند. 
 
مجری: هم اکنون وضعیت کشور در صنعت کاغذ چگونه است؟ 
 
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران: موضوع تامین کاغذ تحریر که یکی از دغدغه‌های رهبر انقلاب و دیگر مسئولان کشور است، هم اکنون در این زمینه با کمبود تولید مواجه ایم و نیاز به واردات داریم، در ۱۰ سال گذشته حدود ۳۸۰ هزار تن کاغذ وارد شده، ظرفیت سازی تولید داخل کشور ۱۴۰ هزار تُن است و با تولید ۱۸۰ هزار تن می‌توانیم به طور کامل نیاز داخل برای کتاب‌های درسی، دفترچه‌های مشق و نیاز چاپ کتاب و نشریات کشور را رفع کنیم. در زمینه کاغذ بسته بندی حدود ۹۰۰ هزار تن نیاز داخل است، اما یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن تولید می‌کنیم و در این بخش وضعیت مطلوب است و حتی صادرات داریم. 
 
مجری: چرا در زمینه کاغذ‌های تحریر مشکل داریم؟ 
 
روغنی گلپایگانی: براساس آمار‌های موجود که آمار دقیقی نیست به عبارتی ۹۰ هزار تُن، به عبارتی ۱۸۰ هزار تُن کاغذ تحریر مورد نیاز کشور است، اما به نظر من آنچه می‌تواند نیاز واقعی کشور در زمینه کاغذ تحریر باشد برای رفع نیاز‌های داخلی حدود ۱۸۰ هزار تن است. 
 
مجری: این میزان برای نیاز آموزشی و دانشگاه‌ها با توجه به چاپ کتاب‌ها برای آغاز سال تحصیلی است؟ 
 
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران: میزان کاغذتحریر مورد نیاز آموزش و پرورش برای چاپ کتاب‌های درسی حدود ۴۵ هزار تن و برای دفترچه‌های مشق حدود ۴۰ هزار تن است، برای ناشرین هم تقریبا همین حدود مورد نیاز است. اما چرا مشکل داریم؟ کشور ما واردات محور است یعنی به لحاظ اینکه در گذشته ما درآمد‌های نفتی بالایی داشتیم کمتر به تولید داخل توجه شده و بیشتر نیازمان با درآمد‌های نفتی برطرف شده است. 
 
وی با بیان اینکه ممکن است این سوال پیش بیاید که اگر ما در هر زمینه‌ای خودکفا باشیم خوب است یا خیر؟ باید در محل خودش مورد بحث قرارگیرد، اما کاغذ تحریر و اساسا کاغذ جزو موارد حساس تلقی می‌شود که دغدغه مسئولین کشور بوده و هست. 
 
روغنی گلپایگانی با بیان اینکه به دلیل واردات محور بودن و حمایت از واردات تقریبا تمام قوانین بالادستی کشور ما هم به نفع واردات است به عنوان نمونه ۹ درصد ارزش افزوده از کاغذ‌های تحریر و سفید وارداتی اخذ نمی‌شود، اما همین ۹ درصد از همه بخش‌های تولید گرفته می‌شود. 
 
وی اضافه کرد: همیشه ارز ارزان قیمت به کاغذ‌های وارداتی تخصیص یافته، اما به تولید داخل تعلق نمی‌گیرد. پس می‌توانیم به جرات و صراحت بگوییم قوانین بالادستی و حمایت‌های قانونی ما به نفع تولید نبوده است. 
 
مجری: با افزوده شدن واحد‌های تولیدی جدید آیا نیاز داخل رفع می‌شود یا کماکان نیاز به واردات داریم؟ 
 
 رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران: یک کارخانه ۲۴۰ هزارتنی است که اگر تولید آن آغاز شود نه تنها رفع نیاز خواهد شد بلکه منجر به صادرات هم می‌شود.
 
مجری: این کارخانه راه اندازی خواهد شد؟ 
 
روغنی: ۲۰ سال است که این خبر با عنوان راه اندازی یکسال دیگر یا ۲ سال دیگر در کشور وجود دارد آخرین بار هم از مدیر عامل قبلی به عنوان رئیس سندیکا سوال کردم گفتند در سال ۱۴۰۳ اجرای آن حتمی است، اما من می‌گویم فعلا راه اندازی نخواهد شد. اما در کشور بخش‌های دیگری برای فعالیت در زمینه تامین کاغذ تحریر در شیراز و مشهد پیش بینی شده همچنین در جنوب کشور ۲ کاغذ ساز قدیمی وجود دارد که به چرخه تولید بازگشتند و می‌توانند تولیدات مناسبی داشته باشند. 
 
مجری: برای جبران عقب ماندگی تاریخی در زمینه کاغذسازی چه تمهیداتی اندیشیده شده و چه کار‌هایی باید کرد؟ 
 
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران: ایران پس از چین دومین کشوری است که به فناوری تولید کاغذ دست پیدا کرد. در حوزه تامین مواد اولیه کشور با چالش‌هایی مواجه است و هم اکنون جایگاه مناسبی در زمینه کاغذ تحریر در عرصه جهانی نداریم.
 
وی ادامه داد: دلایل عقب ماندگی قوانین بالادستی تصویب شده، حمایت‌های قانونی از واردات و توجه نکردن به سرمایه گذاری‌های داخلی، به عنوان نمونه سرمایه گذار انتظار سود دارد وقتی سودی در تولید داخلی حاصل نمی‌شود طبیعتا سرمایه گذار هم به این سمت حرکتی نخواهد داشت به همین دلیل ما در زمینه کاغذ تحریر حتی آن‌هایی را هم که داشتیم از دست دادیم. 
 
 
به گفته رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران تنها یک شرکت در کشور قابلیت تولید تا ۸۵ هزار تن کاغذ را داراست که این امر مستلزم حمایت از صنعت و همراهی تولیدکنندگان برای رفع نیاز داخل حتی در شرایط امروز است. 
 
مجری: این گیر حمایتی از سوی وزارت صمت است؟ 
 
روغنی گلپایگانی: وزارت صمت قطعا هست، وزارت ارشاد، مصرف کنندگان و ذینفعانی که مسئول هستند. هم اکنون آموزش و پرورش همراهی خوبی دارد که پیش از این نداشت. 
 
مجری: آموزش و پرورش چگونه همراهی می‌کند؟ 
 
رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران: کاغذ‌های داخلی در گذشته به کیفیت کاغذ‌های خارجی نبوده و برای تولیدکننده کتاب‌های درسی مشکل ایجاد می‌کرد، اما در شرایط استمرار تولید باید مشکلات را برطرف کنیم وقتی از ما خریداری نمی‌کردند استمرار تولیدی وجود نداشت، اما امروز شرکت‌های داخلی با کیفیت مطلوب مدنظر آموزش و پرورش کاغذ تولید می‌کنند و در اختیار این وزارتخانه قرار می‌دهند، سال گذشته حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار تن. امسال هم با شرکت‌های کاغذ داخلی کاملا نیاز کشور را میتوانند برطرف کنند. 
 
وی ادامه داد: رهبر انقلاب سال گذشته در نمایشگاه چاپ و کتاب، کاغذ داخلی شرکت چوب و کاغذ مازندران را نشان دادند که با کیفیت بسیار مطلوب داخلی تولید شده بود. 
 
وی افزود: کاغذ پارس قبل از انقلاب بنیان گذاری شده برای چاپ کتاب‌های درسی و بعد از انقلاب هم چوب و کاغذ مازندران به نحو مطلوب کاغذ تولید می‌کند نیاز ذینفعان را با کیفیت بالا تولید می‌کند. 
 
روغنی تاکید کرد: تغییر ذائقه مصرف باید در کشور به وجود بیاید ما در گذشته به سمت کاغذ‌های گران قیمت می‌رفتیم در حالی که عمر کتاب‌های درسی ۸ تا ۹ ماه نیست و ضرورتی وجود ندارد که ارز گران قیمت بدهیم و کاغذی وارد کنیم که قرار است ۹ ماه بعد بازیافت شود.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.