امضای الکترونیک برای ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری

صدا و سیما دوشنبه 23 مرداد 1402 - 13:27
مدیرکل ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری گفت:یکی از فواید امضای الکترونیک حذف مراجعات حضوری، کاهش هزینه‌ها، جلوگیری از جعل اسنادو تسهیل و تسریع که ۲۴ ساعته می‌تواند این کار را انجام دهند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛  برنامه سلام خبرنگار شبکه خبربا حضور آقای ابوالفضل نصیری؛ مدیرکل ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری  به گفتگو پرداخت .امضای الکترونیک برای ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری

مجری: امروز قرار است از امضای الکترونیک برای ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری رونمایی شود.
آقای ابوالفضل نصیری؛ مدیرکل ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری: با محکومیت حادثه تروریستی شیراز که این خود باعث هوشیاری و بیداری مردم و جوانان ما خواهد شد، ابراز انزجار از این حرکت می‌کنم. 
سؤال: درباره برنامه امروز بفرمایید که امضای الکترونیک در ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری چگونه قرار است اجرایی شود؟ حدود یک قرن است که شرکت‌ها یا مؤسسات موقعی که صورتجلسات شان را می‌دهند برای اگهی کردن، آگهی شان که آماده می‌شود بعد از طی مراحل قانونی، برای پرداخت حق الثبت شان مراجعه می‌کنند حضوری به ثبت شرکت‌های تهران و سراسر کشور. بعضاً صفوف زیاد، هزینه رفت و آمد و افراد سودجویی که مراجعه می‌کردند به ایشان. ما بالغ بر ۸۰۰ نفر در روز در تهران را داشتیم که برای گرفتن آگهی شان و پرداخت حق الثبت شان مراجعه می‌کردند و ساعت‌ها صف می‌ایستادند. 
مجری: و به سرانجام هم نمی‌رسید.
آقای نصیری: نمی‌رسید، ساز و کارشان را از سال‌های قبل برنامه ریزی کردیم. از ابتدای سال کار‌ها و آزمایش‌های نهایی اش انجام شد، از ۱۰ تیر در تهران به صورت الزامی اجرا شد. به لطف خداوند متعال و مدد اهل بیت، تا الآن که خدمت تان هستیم حدود ۴۵ روز رسمی کاری از این می‌گذرد، ۱۸ هزار امضای الکترونیک و پرداخت الکترونیک ما داشتیم. به طور میانگین روزی ۵۵۰ نفر عزیزان کمتر تشریف آوردند به ثبت شرکت‌ها و خیلی آثار و فواید هم برای خودشان دارد، هم برای جامعه.
سؤال: از امروز قرار است که سراسری این اتفاق بیفتد در سراسر کشور؟
آقای نصیری: بله، ما در همایش ملی ثبت شرکت‌ها که هفته گذشته داشتیم و عزیزان رؤسای ثبت شرکت‌های کل کشور تشریف آوردند کامل برایشان توضیح دادیم مکانیزم اجرایی این کار را و هفته قبل هم از طریق وبینار برایشان به صورت آزمایشی شروع کردیم. ان شاء الله از فردا در سراسر کشور این به صورت الزامی اجرا می‌شود. 
سؤال: توضیح دهید این امضای الکترونیکی چیست؟ این امضا برای ثبت کننده معنا می‌شود یا نه برای شمای ثبت شرکت‌ها است؟
آقای نصیری: هر شرکت یا مؤسسه که صورتجلسه می‌فرستد حتی برای تأسیس اش؛ آن فردی را که به عنوان ذیسمت است معرفی می‌کند برای گرفتن این آگهی و آن جا وقتی معرفی شد همین فرد باید بیاید آگهی اش را قبلاً به صورت فیزیکی بود الآن الکترونیکی است دریافت کند. هزینه‌ای را به عنوان هزینه حق الثبت پرداخت می‌کند و این آگهی را دریافت می‌کند. این امضا و پرداخت الکترونیک که از دو راه هست؛ عزیزانی که از گوشی هوشمند معمولی استفاده می‌کنند که اکثر مردم به این صور است بسیار ساده می‌توانند وارد شوند و راهنما هم داخل سایت سردفتران است به نام notary 
بنام معمولی هم بزنند کانون سردفتران می‌آید، راهنمایش هست، می‌توانند مراجعه کنند با پرداخت هزینه بسیار اندک ۲۷ هزار و ۱۰۰ تومان تا یک سال این امضا را برای خودشان محفوظ نگه دارند، وارد می‌شوند پرداخت را انجام می‌دهند، امضا را انجام می‌دهند؛ دیگر نیاز به حضور ندارد. ۲۴ ساعته می‌توانند این کار را انجام بدهند و روزنامه رسمی هم خودش بعد از ۲۴ ساعت روی سامانه می‌نشیند، بعد از حدود یک هفته به آدرس شرکت پست می‌شود که می‌توانند دریافت کنند. خیلی فواید این قضیه دارد که این رفت و آمد داخل شهر، شلوغی که هست و مقابله با افراد سودجو؛ این‌ها همه کاهش پیدا می‌کند، به نفع خود عزیزان است. پیام‌های زیادی داشتیم که مردم و متقاضیان بسیار راضی و خوشحال بودند از این طرح، و ان شاء الله بقیه‌ی قسمت‌های ثبت شرکت‌ها هم به لطف خدا تا آخر سال به طور صد درصد می‌خواهیم الکترونیکی کنیم. 
سؤال: کسی که برای ثبت شرکت اقدام می‌کند، با فرض این که همه مراحل را پشت سر می‌گذارد، شرایط ثبت شرکت را هم دارد و امکان ثبت برایش وجود دارد، پیش از این اگر مراجعه حضوری داشت برای صف چقدر زمان می‌برد تا به سرانجام برسد و آن آگهی روزنامه رسمی کشور اشاره کردید، الآن که به صورت الکترونیکی شده در چه فاصله زمانی این اتفاق خواهد افتاد؟
آقای نصیری: الآن عزیزان، متقاضیان، تجار، بازرگانان و یا نمایندگانشان می‌توانند در منزلشان و یا در محل کار بنشینند با یک گوشی حداکثر ۱۰ دقیقه زمان می‌برد که این کار را انجام بدهند. قبلاً باید می‌آمدند شماره می‌گرفتند، عکس‌های شان را داریم از ماه خرداد به قبل که این طرح انجام نشده بود هجمه افراد حالا در دوره‌ای که کرونا داشتیم که این خیلی سخت‌تر بود، ما نیرو گذاشته بودیم برای کنترل مردم که یکی یکی بیایند داخل، ولی این افراد سه تا چهار ساعت زمان می‌برد که نوبت بگیرند وارد بشوند حالا بعداً سیستم قطع می‌شد یا مشکلات دیگر بود تا بتوانند آگهی خودشان را اول پرداخت کنند از طریق پست کنار آن باجه‌ای که ما داشتیم، بعد بخوانند که خیلی موقع‌ها اشتباهات دیداری داشتند، بد امضا بکنند رسماً، تحویل بدهند آن اسکن بشود برود در سامانه ما و بقیه مراحلش را بتوانند انجام دهند. الآن دیگر خیلی ساده خودشان در موبایل نگاه می‌کنند که آگهی شان درست باشد، تأیید می‌کنند، مراجعه می‌کنند.
سؤال: به غیر از این نکته‌ای که اشاره کردید و توضیح دادید که از نظر زمانی صرفه‌جویی خواهد شد، چه آثار مثبت دیگری در این امضای الکترونیک است؟
آقای نصیری: یکی از آثارش؛ حذف مراجعات حضوری است، دوم کاهش هزینه‌ها است، سوم جلوگیری از جعل اسناد است، وقتی خود شما به عنوان ذی سِمت یک شرکت یا مؤسسه این را می‌بینی، خودت امضای خودت را می‌بینی و آن متن موضوع صورتجلسه ات را با اطمینان امضا می‌کنی، می‌روی جلو، کس دیگری نمی‌تواند غیر از شمایی که معرفی شده به نام ذی سِمت امضا کند و دریافت کند، تسهیل و تسریع است؛ این که ۲۴ ساعته می‌تواند این کار را انجام دهند. چابک سازی نیرو‌ها برای ما است. ما ۱۲ نیرویمان به لطف خدا بین کارشناسی تقسیم کردیم. خیلی از نیرو‌های ما در حال بازنشسته شدن بودند باید کادرسازی می‌شد. از این سالن ما تعدیل کردیم به سالن کارشناسی مان بردیم. ارتقای سلامت اداری است. هر جایی که مردم تجمع کنند، افراد سودجو می‌آیند دنبال این هستند که با حیل مختلف بتوانند یک چیز ساده‌ای را به آن‌ها بگویند و فریبشان دهند حتی یک صورت جلسه ساده را. الآن الحمدلله کنار اداره ثبت شرکت‌ها این تجمع کم شده، مردم در روز حدود ۷۰۰ – ۸۰۰ نفر می‌آمدند این الآن به شاید به ۱۰ تا ۱۵ نفر رسیده که بعضاً یا پیرمرد یا کسانی هستند که اطلاعات کمتری دارند که ما برای آن‌ها هم یکی دو نفر برای راهنمایی بیشتر گذاشتیم. 
سؤال: امضای طلایی هم داشتید که این امضای الکترونیک مانع آن شود بعد از این؟
آقای نصیری: اصلاً نداریم چنین چیزهایی. اصلاً دست کسی نیست این کلاً به صورت الکترونیکی است.
سؤال: می‌گویم قبل از این بوده که بعد از این امضای الکترونیک مانعش شود؟
آقای نصیری: بله، این مورد هم بوده، خیلی موقع‌ها خود طرف نمی‌توانست شرکت کند فرض کنید مدیرعامل یا وکیلش یک نامه صوری درست می‌کردند بعد امضاهایش جعلی بود یا درست بود خودش...، چون ما وارد جعل نمی‌توانستیم شویم، می‌آورند رئیس هم در شلوغی امضا می‌کرد که این آگهی را بگیرد، خیلی شرکت‌هایی را داشتیم. گفتند چرا این اگهی را به این فرد دادی؟ گفتیم آقا خودتان امضا کردید گفت نه ما امضا نکردیم. این جلوی این مسائل...
سؤال: در جمع بندی هم بفرمایید محور‌هایی که اشاره کردید تا پایان سال به صورت الکترونیکی برای مردم خبر‌های خوب و مثبتی دارد؟
آقای نصیری: یکی ما بازطراحی سامانه جامع ثبت شرکت‌ها را داریم، در بازطراحی که خیلی مهمی در سطح کشور است؛ بحث پست حذف می‌شود، همه چیز را الکترونیکی می‌فرستند و مدام رد و نقص نمی‌خورد که بخواهند پست کنند. تا پایان سال این اتفاق می‌افتد. این که می‌گویم پایان سال باید تا آذر ماه آزمایشی اش انجام شود به طور نهایی اش دهه مبارک فجر انجام می‌شود و یک نکته که خیلی مهم است در این بازطراحی؛ خیلی از افراد ممکن است بیایند مراجعه کنند و مراجعه می‌کردند که اصلاً ما نمی‌دانیم که این شرکت به نام ما ثبت شده و خودمان اطلاع نداریم. الآن برای هر کسی که بخواهد شرکتی ثبت شود یا صورتجلسه‌ای را ارسال کنند، پیامک می‌رود. می‌گوید آقا یک صورتجلسه‌ای تأسیس داریم انجام می‌دهیم شما تأیید می‌کنید، وقتی که تأیید و تصدیق کرد، آن موقع می‌شود مرحله بعدی را انجام دهند. این جلوی فساد و شرکت‌های صوری و کاغذی را می‌گیرد. تصدیق محل را ان شاء الله ما داریم، خیلی محل‌های فِیک می‌فرستادند که اصلاً محل این شرکت نبود، خانه فرد دیگری بود که می‌فرستادند، این ان شاء الله انجام می‌شود در راستای همان پیش نویس مبارزه با شرکت‌های صوری و کاغذی، دوم آرشیو الکترونیکی پرونده‌های شرکت‌ها و دفاتر را ما داریم. با توجه به ماده ۲۶ نظام نامه ثبت شرکت ها، این دفاتر دایر شده ولی همه پرونده‌ها که ما دو میلیون و ۱۵۰ هزار پرونده ثبت شده در کشور داریم. در تهران و چهار استان ما انجام شد. یعنی نصف این دو میلیون انجام شده، مابقی اش هم تا پایان سال انجام می‌شود که کارشناسان ما پرونده را نیاز نداشته باشند، فرایند تعیین نام، کشوری شده. امضای الکترونیک که انجام شد، پلمپ الکترونیک. در طول سال مردم خیلی مشکل دارند در پلمپ الکترونیکی دفاتر، روزنامه و کلشان، ان شاء الله این الکترونیکی می‌شود هم به محیط زیست کمک می‌کند بالغ بر ۱۲۰ میلیارد تومان صرفه جویی در هزینه است، همه چیزش با کمک سازمان امور مالیاتی و سازمان ثبت این اقدام صورت می‌گیرد. 
 

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.