به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از شبکه ویون، محققان شواهدی یافته اند مبنی بر اینکه میونها (ذرات ریز زیر اتمی)، آن گونه که نظریه فیزیک فعلی انتظار میرود، رفتار نمیکنند.
نتایج جدید، اولین یافته آنها را در آوریل ۲۰۲۱ تقویت میکند و تضاد قابل توجهی بین آنچه نظریهها میگویند و آنچه آزمایش پس از ۲۰ سال کار نشان میدهد ایجاد میکند. نتایج در مجله Physical Review Letters ارائه شده است.
میونها ذرات بنیادی مشابه الکترونها هستند، اما جرمی حدود ۲۰۰ برابر بیشتر دارند. مانند الکترونها، میونها دارای یک آهنربای داخلی کوچک هستند که در حضور میدان مغناطیسی مانند محور یک فرفره میچرخند. سرعت حرکت تقدیمی (سرعت پیچیدن و تغییر جهتگیری محور جسمی چرخان (precession speed)) در یک میدان مغناطیسی معین به گشتاور مغناطیسی میون بستگی دارد که معمولاً با حرف g نشان داده میشود. در سطحیترین لایه، نظریه پیشبینی میکند که g باید برابر با ۲ باشد.
با این حال، در آزمایشی به نام g-۲ (g منهای دو)، محققان از آهنرباهای قدرتمند و ابررسانا استفاده کردند تا میونها را هنگامی که دور یک حلقه ۱۵ متری با سرعتی نزدیک به نور در حرکت بودند، بتابانند.
نتایج نشان داد که میونها سریعتر از مدل استاندارد تکان میخورند که بهترین نظریه برای توصیف دنیای زیر اتمی است.
یکی از محققان این طرح گفت: یک نیروی جدید ممکن است باعث این پدیده شود. او آن را «نیروی پنجم» نامید و گفت که این یک کشف اسرارآمیز و مهم است که چیز جدیدی را در مورد جهان آشکار میکند.
یافتهها هنوز قطعی نیستند، زیرا معناداری آماری آنها ۴.۲ سیگما است، به این معنی که یک در ۴۰۰۰۰ احتمال وجود دارد که به دلیل نوسانات تصادفی باشد. استاندارد علمی برای یک کشف جدید ۵ سیگماست، که به معنای یک در ۳.۵ میلیون احتمال اشتباه است.
این تیم امیدوار است با جمعآوری دادههای بیشتر و کاهش عدم قطعیت در اندازهگیریهای خود، به آن سطح از اطمینان برسند.