تعداد مبتلایان قطعی به ویروس کرونای جهش یافته به ۱۷ تن رسید/ چهار استان کانون خطر هستند، اما «هشدار» سراسری است/ موج چهارم کرونا سرنوشت محتوم نبوده و قابل پیشگیری است

تابناک سه شنبه 28 بهمن 1399 - 13:11
شناسایی این ویروس جهش یافته نه با علایم بالینی بیمار، که حتی با کیت‌های فعلی تست پی‌سی‌آر هم ممکن نیست و می‌بایست به روشی ویژه به انجام برسد که به اختصار NGS نامیده می‌شود و نوعی ویژه‌ای از توالی یابی است. مسیری دشوار که موجب شده به موازات آن، رهگیری آخرین تماس‌های افراد مبتلا در دستور کار قرار گیرد تا...
تابناک اجتماعیشیوع ویروس جهش یافته کرونا در کشور حالا در آمار و ارقام هم خودنمایی می‌کند و روند افزایشی اش را نشان می‌دهد، هرچند دشواری‌ها در شناسایی این ویروس مانع از رصد سریع و دقیقش می‌شود.
 
به گزارش «تابناک»، کیانوش جهانپور، رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان از افزایش شمار بیماران مبتلا به ویروس جهش یافته کرونا به ۱۷ تن خبر داد؛ البته شمار قطعی مبتلایان به این ویروس، نه بیمارانی که ابتلایشان به این نوع از ویروس که در انگلیس جهش یافته، مسجل نشده و نه حتی بیمارانی که ممکن است به گونه‌های جهش یافته در آفریقای جنوبی یا حتی نسخه‌های جهش یافته ویروس در کشورمان مبتلا شده باشند!

آن گونه که این مقام وزارت بهداشت گفته، «هفت نفر از این افراد که به طور قطعی به ویروس کرونای جهش یافته انگلیسی مبتلا شده اند در استان قزوین هستند به همین علت مقررات ویژه‌ای برای شناسایی و کنترل شیوع این بیماری در استان قزوین اجرا می‌شود.» این در حالی است که به استناد سخنان وزیر بهداشت، تهران دیگر استانی است که این ویروس جهش یافته در آن شناسایی شده و حتی منجر به مرگ یکی از مبتلایان شده است و سوای این دو استان، استان‌های البرز و زنجان هم کانون خطر هستند.

این را سعید نمکی گفته و تاکید کرده که کل این مناطق باید تحت نظارت مستمر باشند و تلاش شود اولین پیک بیماری در هر کجا پیدا شود، بلافاصله خاموش شود. با تاکید بر این نکته که هشدار درباره شیوع این نسخه از ویروس و شکل گیری موج چهارم شیوع کرونا در ایران، هشداری سراسری و فراگیر است و منحصر به این چهار استان نیست. هشدار نسبت به شیوع ویروسی که نسبت به ویروس قبلی سرعت انتقال بیشتری دارد و لذا فاصله گذاری فیزیکی، استفاده از ماسک در اماکن عمومی و پرهیز از هر گونه دورهمی و تجمع برای پرهیز از ابتلا به آن بسیار ضروری است.
 
تعداد مبتلایان قطعی به ویروس کرونای جهش یافته به ۱۷ تن رسید/ چهار استان کانون خطر هستند، اما «هشدار» سراسری است/ موج چهارم کرونا سرنوشت محتوم نبوده و قابل پیشگیری است

نکته بسیار مهم در این خصوص، دشواری زیاد در شناسایی این ویروس جهش یافته است که نه با علایم بالینی بیمار، که حتی با کیت‌های فعلی تست پی‌سی‌آر ممکن نیست و می‌بایست به روشی ویژه به انجام برسد که به اختصار NGS (NEXT GENERATION SEQUENCING) نامیده می‌شود و نوعی ویژه‌ای از توالی یابی است. مسیری دشوار که موجب شده به موازات آن، رهگیری آخرین تماس‌های افراد مبتلا در دستور کار قرار گیرد تا ارتباطی میان این افراد با مسافرانی که اخیرا به کشور وارد شده اند یافت شود که البته روشی بی خطا هم نیست.

خطای این روش زمانی مشخص می‌شود که وزیر بهداشت از ابتلا و مرگ زنی در تهران خبر داده که سفر خارجی نداشته و هیچ ارتباطی میان وی با فردی که اخیرا به کشور بازگشته باشد هم یافت نشده، اما بر اثر ابتلا به نسخه جهش یافته ویروس کرونا بیمار شده و در نهایت جان به جان آفرین تسلیم کرده است. رویدادی که به تاکید وزیر حکم به صدا درآمدن زنگ هشدار برای کل کشور را دارد و نشان می‌دهد که نسخه‌های جهش یافته ممکن است در هر جایی از کشور یافت بشوند، افراد را بیمار کنند و به سرعت مسیر جایگزینی با نسخه‌های قبلی طی شود.

اما آیا این سرنوشت محتوم ما و کشورمان است که این ویروس به شدت و وسعت در سراسر پهنه آن منتشر شود، شهروندان را بیمار کند و در نهایت خیز جدید و پیک چهارم کرونا در ایران را رقم بزند؟ پیک چهارمی که گفته می‌شود در صورت وقوع، بسیار شدیدتر از پیک‌های قبلی خواهد بود و لاجرم مرگبارتر هم خواهد بود؟ آن گونه که رییس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا می‌گوید، بروز این پیک «سرنوشت محتوم کشور نبوده و قابل پیشگیری است؛ این مساله به رفتار مردم و اعمال سیاست‌های کنترلی از سوی مسئولان بستگی دارد.»

حمید سوری با اشاره به تجربیات کشور‌هایی همچون استرالیا می‌گوید: «در این کشور‌ها به رغم گزارش موارد ویروس جهش یافته، طغیانی رخ نداد، چراکه توانستند با بکارگیری تیم‌های واکنش سریع و شناسایی و کنترل شدید موارد اول، از گسترش اپیدمی پیشگیری کنند؛ بنابراین ما نیز می‌توانیم با واکنش سریع نسبت به کانون‌های آلودگی و اعمال اقدامات کنترل، وضعیت را مدیریت کنیم؛ مساله مهم شکل‌گیری سیاست‌های صحیح و متناسب با شرایط و اعمال اقدامات لازم برای اجرای این سیاست‌هاست.»

سیاست‌هایی که به گفته رییس تیم واکنش سریع کووید ۱۹ کشورمان، «همراهی و همکاری مردم» مهمترین عامل برای توفیق در آنهاست چراکه «اگر تمام تمهیدات و سیاست‌ها به درستی اتخاذ شود، ولی مردم کم توجهی کرده و سایر سازمان‌ها و ارگان‌های اثرگذار همراهی نکنند، احتمال برگشت به شرایط ناگوار اپیدمی بالاست. مخصوصا بی‌توجهی به مناسبت‌های پیش رو مانند سفرها، تعطیلات نوروز و امثال آن... با این حال هنوز در مراحل ابتدایی پیک چهارم قرار داریم، در این شرایط واکنش سریع می‌تواند به موفقیت در کنترل تغییرات پیش رو منتهی شود.»
 

منبع خبر "تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.