محمدرضا کارگذار کارشناس انرژی در گفت وگو با خبرنگار نفت خبرگزاری برنا درباره اهمیت توسعه زنجیره ارزش متانول گفت: متاسفانه طی سالهای اخیر اعطای یارانه انرژی ارزان به صنایع کشور به خصوص متانولسازان زمینه تکمیل زنجیره ارزش را ایجاد نکرد و این پتروشیمیهای متانولی به جای تکمیل زنجیره ارزش، سود حاصل از دریافت رانت خوراک ارزان را در جیب سهامداران عمده خود گذاشته و امروز باید همین سهامداران عمده، به دنبال اصلاح روند خامفروشی متناول باشند.
وی ادامه داد: توسعه زنجیره ارزش متانول بسیار مزایای متنوعی دارد که مهمترین آن رهایی از وابستگی به دریافت رانت خوراک ارزان است؛ همچنین توسعه زنجیره ارزش به اشتغال زایی و رشد صنایع مختلف در ایران کمک میکند. با تمرکز بر محصولات پایین دستی مشتق از متانول مانند فرمالدئید، اسید استیک و متیل سوم بوتیل اتر (MTBE)، میتوانیم یک صنعت پتروشیمی قوی و متنوع ایجاد کنیم که سرمایهگذاری خارجی را جذب کرده و فرصتهای شغلی را برای مردم ایران ایجاد کند.
این کارشناس انرژی تصریح کرد: توسعه زنجیره ارزش متانول علاوه بر اشتغال زایی و رشد اقتصادی، به پیشرفتهای فناوری در کشور نیز منجر خواهد شد. برای تولید محصولات پایین دستی باکیفیت، نیاز به سرمایه گذاری در فناوری پیشرفته و فرآیندهای تولید مدرن داریم. این موضوع نه تنها کارایی صنعت پتروشیمی ما را بهبود میبخشد، بلکه تواناییهای فناورانه ما را افزایش میدهد و نیروی کار ماهری ایجاد میکند که میتواند به توسعه کلی کشور کمک کند. برای دستیابی به این اهداف، اجرای یک استراتژی جامع که شامل سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه، توسعه زیرساختها و ظرفیت سازی باشد، ضروری است. دور شدن از اعطای بی قید و شرط یارانه انرژی و تغییر به سمت رویکردی استراتژیک تر و هدفمندتر ضروری است. دولتها باید اجرای اقدامات اصلاحی یارانهها را در نظر بگیرند که ارزش افزوده، نوآوری و توسعه صنعتی پایدار را تشویق میکند.
تخصیص هدفمند یارانه انرژی و حمایتهای دولتی مشروط به توسعه زنجیره ارزش
کارگذار با اشاره به بازطراحی نظام حمایتها در کنار اعطای مشروط یارانه انرژی به سرمایهگذاری در تکمیل زنجیره ارزش افزود: به جای یارانههای بی قید و شرط، دولتها باید یارانههای هدفمندی را برای صنایعی که تعهد به ارزش افزوده، تنوع و پایداری را نشان میدهند، در نظر بگیرند. با پیوند دادن یارانهها به شاخصهای عملکردی خاص، مانند سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه یا ایجاد فرصتهای شغلی، دولتها میتوانند صنایع را تشویق کنند تا در زنجیره ارزش حرکت کنند.
این کارشناس انرژی تصریح کرد: دولتها باید توسعه صنایع پایین دستی که ارزش افزوده به مواد خام را ایجاد میکنند و ایجاد یک زنجیره ارزش جامع را در اولویت قرار دهند. این رویکرد نوآوری را تقویت میکند، بهره وری را افزایش میدهد و اتکا به ورودیهای انرژی ارزان را کاهش میدهد. در این زمینه اعطای اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه در زمینه توسعه و بومیسازی فناوری یکی از راهکارهای مهم در زمینه اصلاح وضعیت خامفروشی است که در بازطراحی نظام حمایتها در کنار اعطای مشروط یارانه انرژی به سرمایهگذاری در تکمیل زنجیره ارزش باید به کار گرفته شود.
وی در پایان گفت: توسعه زنجیره ارزش متانول یک تصمیم راهبردی است که می تواند اهداف اقتصادی ایران را با منابع گاز طبیعی فراوان آن همسو کند. با دور شدن از فروش متانول خام و تمرکز بر تولید و صادرات محصولات با ارزش افزوده میتوانیم آینده ای با ثبات و شکوفایی را برای کشور خود رقم بزنیم. اعطای بی قید و شرط یارانه انرژی، به ویژه در قالب یارانه ارزان گاز به صنایع، پیامدهای منفی دارد که مانع توسعه اقتصادی و ایجاد ارزش میشود. با دور شدن از این رویه و اجرای تخصیص هدفمند یارانهها، ترویج صنایع پایین دستی، تشویق به انتقال انرژیهای تجدیدپذیر و سرمایه گذاری در آموزش و توسعه مهارتها، کشورها میتوانند از تله انرژی مجازی رهایی یابند و رشد اقتصادی پایدار را تقویت کنند. اولویت بندی ارزش افزوده، نوآوری و تنوع برای اطمینان از پایداری اقتصادی بلندمدت و ایجاد یک بخش تولیدی انعطاف پذیر و پویا بسیار مهم است.
انتهای پیام/