الهه رییسی، ششم شهریور در نشست خبری با اصحاب رسانه چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: در نشستهای قبلی در خصوص برخی طرحها و پایاننامهها در راستای پاسخگویی نیاز جامعه بحث و بررسی شد که در این نشست دو طرح مورد بررسی قرار میگیرد.
معاون پژوهشی سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: پرفشاری خون علت اصلی بیمارهای قلبی و عروقی و مگ ومیر زودرس در سراسر جهان است و به عنوان قاتل خاموش، سومین علت مرگ و میر در جهان شناخته میشود.
عبدالله محمدیان هفشجانی، سرپرست مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت علوم پزشکی شهرکرد نیز در این نشست اظهار کرد: پرفشاری خون یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر است که در ایران دومین علت مرگ و میر به شمار میرود و در سطح جهان حدود ۸۷۵ میلیون بزرگسال بالای ۲۵ سال مبتلا به بیماری فشار خون هستند.
وی در ادامه افزود: در هر چهار بزرگسال یکی مبتلا به فشار خون است و این بیماری میتواند عوارض متفاوتی داشته باشد. پرفشاری عامل ۵۴ درصد علت سکتههای مغزی و ۴۷ درصد علت بیماریهای قلبی است و اگر بتوانیم سه میلیمتر جیوه فشار خون را در سطح جامعه کاهش بدهیم این میتواند در سلامت جامعه موثر باشد.
محمدیان با اشاره به اینکه در صورتی که یک سیاستمدار سلامت بخواهد مداخلهای در سلامت جامعه انجام دهد در گام اول باید بداند وضعیت سلامت در جامعه چگونه است، افزود: در چهارمحال و بختیاری طی سالهای اخیر مطالعه در خصوص فشار خون انجام نشده بود و با این هدف مطالعه فشار خون را در دستور کارمان و مطالعه خود را بر جمعیت هدف کوهورت شهرکرد انجام دادیم.
سرپرست مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد توضیح داد: آمارها نشان میدهد ۵۰ درصد افراد مبتلا به فشار خون از این بیماری آگاهی ندارند و به دلیل بیاطلاعی دنبال درمان نخواهد رفت و این افراد تحت عنوان فشار خون ناشناخته در نظر گرفته میشدند که گروه تحقیقاتی این افراد را تحت مطالعات قرار دادند.
محمدیان گفت: این مطالعه برای گروه سنی ۳۵ تا ۷۰ ساله بر روی ۶۶۰۰ نفر از شرکتکنندگان در مطالعه کوهورت شهرکرد در جمعیت شهری و روستای انجام شد و در جمعیت روستای اردل حدود ۳۰ درصد را مورد مطالعه قرار دادیم.
وی افزود: در مطالعهای که در خصوص شیوع پرفشاری خون در جمعیت ۳۵ تا ۷۰ سال استان انجام شد متوجه شدیم حدود ۱۷ و نیم درصد افراد به پرفشاری خون مبتلا بودند که در آمار کشوری عدد پرفشاری خون ۲۵ درصد اعلام میشود لذا در چهارمحال و بختیاری طبق مطالعاتی که انجام شد شیوع پرفشاری کمتر از میانگین کشوری است.
محمدیان بیان کرد: شیوع پرفشاری خون در زنان بیشتر از مردان است یعنی در زنان ۱۸.۵ و در مردان ۱۶.۵ درصد است. شیوع پر فشاری در مناطق شهری حدود ۱۹ درصد و در مناطق روستایی ۱۲ درصد است. بر اساس نژاد هم متوجه شدیم که افراد فارسزبان بالاترین فشار خون و افراد با نژاد لُر شیوع فشار خون کمتری دارند. در افراد خانهدار شیوع پرفشاری ۴۱ درصد و افرادی که تحصیلات دانشگاهی داشتند شیوع پر فشاری بالاتری نسبت به گروه بیسواد داشتند و شیوع فشار خون در افراد سن بالا بیشتر است.
وی در ادامه افزود: بر طبق این پژوهش، جنسیت، وزن، سابقه خانوادگی، قند خون ناشتا، مجردی، استفاده از غذاهای نمکی، کمبود تحرک بدنی ارتباط مستقیمی با فشار خون داشتند.
محمدیان گفت: چهارمحال و بختیاری وضعیت خوبی در فشار خون را دارد و تنها ۲۰ درصد افراد از بیماری فشار خون خود اطلاع ندارند.
وی با اشاره به بیماری فشار خون ناشناخته در استان با اشاره به اینکه ناشناخته ماندن فشارخون در ۳۱ درصد مردان و ۱۳ درصد زنان رایج است، تصریح کرد: زنان در مقایسه با مردان اهمیت بیشتری به سلامت خود میدهند لذا درصد کمتری از آنان نسبت به فشار خون خود بیاطلاع هستند.
قائده حیدری، پژوهشگر دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در این نشست با اشاره به تحقیقات بر تأثیر مداخله آموزشی شکرگزاری بر استرس و سلامت مادران نوزاد نارس، گفت: میزان تولد فرزند نارس در کل جهان ۱۰ درصد است اما در کشور ایران ۱۲ درصد و مادران فرزند نارس به دلیل شرایط خاصی زیمان و انتظار داشتن فرزند سالم، حدود ۷۰ درصد استرس را تجربه میکنند.
حیدری ادامه داد: لازم است اقداماتی برای مادران نوزادان نارس انجام شود که تیم مراقبتی یکی از وظایفی که دارند مراقبت از نوزاد است و روحیه مادر در نظر گرفته نمی شود که ما در این تحقیقات سلامت مادران نوزادان نارس را مورد مطالعه قرار دادیم.
وی در ادامه افزود: در بسیاری از موارد، افراد از طریق تجویز دارو برای کاهش استرس اقدام میکنند اما براساس این تحقیقات آموزش شکرگزاری در بلندمدت اثرات بهتری نسبت به مصرف دارو بر سلامت روحی مادران را به همراه داشت.
حیدری گفت: استرس ۸۰ درصد شیر مادر را کاهش میدهد و همچنین دلبستگی مادران به فرزند را کم میکند حال آنکه شکرگزاری یکی از ابعاد مثبتنگری و جزء سلامت معنوی است. در این پژوهش، ۵۰ مادر که فرزند نارس داشتند به مدت دو هفته به دو گروه تقسیم کردیم و دو هفته تحت نظر داشتیم و سه جلسه دو ساعته نیز آموزشهای شکرگزاری را با آنها کارکردیم که متوجه شدیم این اقدام بر سلامت روحی و روانی آنها بسیار تأثیرگذار بود.
وی در پایان گفت: در این کلاسها خودآگاهی و خداشناسی را به مادران یادآوری کردیم و متوجه شدیم که شکرگزاری برای تمام نعمتهای خداوند به طور معنادار در کاهش استرس به آنها کمک کرد.
انتهای پیام