پژوهشگر کشورمان گونه از انجیر را معرفی کرد که علاوه بر مقاومت به تنشهای غیرزیستی مانند خشکی و شوری ، دارای سطح بالایی از مقاومت است .
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از « مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری» ،حل معضلات و مشکلات پیشروی کشاورزی، یکی از عواملی است که میتواند به تولید با کیفیت محصولات کشاورزی و صادرات آنها بینجامد و در نهایت برای کشور چرخه ارزآوری مناسبی ایجاد کند. به همین دلیل بنیاد از طرحهای مربوط به این حوزه حمایت میکند.
«شناسایی و گوناگونی ژنتیکی عامل « شانکر فوموپسیسی انجیر و ارزیابی حساسیت ارقام انجیر ایرانی به آن» عنوان طرحی است که خانم زینب بلبلی در قالب رساله دکتری با راهنمایی رضا مستوفی زاده قلمفرسا انجام داد و در این راه ، از حمایتهای بنیاد ملی علم ایران نیز بهره برد.
بلبلی درباره اهمیت اجرای این طرح گفت: انجیر از خانواده توتهاست و ایران پس از ترکیه و افغانستان ، سومین کشور تولیدکننده و صادرکننده این محصول در جهان است. پس از ایران، نیز کشورهای هلند، اتریش، آمریکا، اسپانیا، یونان، آلمان، ایتالیا و فرانسه قرار دارند.
این پژوهشگر افزود : در ایران، مهمترین استانهای تولیدکننده انجیر خشک به ترتیب استانهای فارس، مرکزی، سمنان، کرمانشاه، اصفهان و یزد هستند که استان فارس با بیش از ۴۷ هزار هکتار و تولید بیش از ۳۶ هزار تن از این محصول، مقاوم اول را در سطح زیر کشت و تولید انجیر در کشور را دارد و میتوان گفت که ۹۵ درصد انجیر خشک کشور در این استان تولید میشود.
وی درباره شکلگیری ایده این طرح گفت: ایده انجام این طرح در بازدید از باغ های انجیر استان فارس به ذهنم رسید و با توجه به اینکه استان فارس در تولید انجیر خشک ، رتبه اول را در کشور داراست، اهمیت اقتصادی بالایی دارد که بتوان میزان خسارات و آفات را در تولید این محصول کم کرد.
بلبلی افزود : با مرکز تحقیقات و بخش گیاهپزشکی دانشگاه شیراز برای این تحقیق همکاری کردیم چرا که شناسایی، تولید و به کارگیری ژنوتیپهای مقاوم به بیمارگرهای گیاهی کمهزینهترین، سادهترین، مطمئنترین و یکی از مؤثرترین راهبردهای مدیریتی غیرشیمیایی در مهار بیماریهای گیاهی محسوب میشود.
وی گفت : با توجه به اینکه درآمد ارزی ایران از محل صادرات انجیر، رقمی نزدیک به ۲۸ میلیون دلار برآورد شده است، این محصول ارزآوری قابلتوجهی را برای کشور به همراه داشته است. متأسفانه در سالهای اخیر بزرگترین مجموعه انواع انجیر در شهرستان استهبان و همچنین سایر باغ های استان فارس به دلیل زوال گسترده در اثر بیماری شانکر فوموپسیسی، در معرض خطر نابودی قرار گرفتند؛ بنابراین یافتن انواع انجیری که علاوه بر مقاومت به تنشهای غیرزیستی مانند خشکی و شوری دارای سطح بالایی از مقاومت باشد، یک راهکار مناسب است.
بلبلی گفت : به همین دلیل، من در این تحقیق به دنبال شناسایی مشکلات در تولید انجیر بودم که توانستم دو بیمارگر قارچی و دو پاتوژن را شناسایی کنم. البته پاتوژنها پیش از این نیز در سطح جهان توصیف شده بودند، اما شناسایی بیمارگر برای اولین بار در این تحقیق گزارش شده است.
منبع خبر "
صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد.
(ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.