کارشناس مسائل خانواده: تضعیف نهاد خانواده بشر را با بحران عاطفی مواجه می‌کند/ ظرفیت ادیان در ایجاد جنبش جهانی تعهد به خانواده

خبرگزاری برنا چهارشنبه 05 مهر 1402 - 16:53
کارشناس مسائل خانواده گفت: باید با ایجاد هم‌اندیشی با نمایندگان ادیان الهی بر نقش خانواده در عامل بقا و هدایت بشر تاکید شود که در این زمینه می‌توان از ابزارهای مختلفی مانند نشست‌های علمی و رسانه‌ای بهره فراوان بگیریم و قطعا نخبگان میانی می‌توانند در این زمینه نقش مهمی را ایفاء کنند.

مهدیه شادمانی، کارشناس مسائل خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا با اشاره به نطق آیت‌الله رئیسی، در خصوص حوزه خانواده در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: خانواده یک نهاد مقدس است که بقای بشر و کمال انسان در آن شکل  و زمینه رشد اخلاقی، عاطفی و اجتماعی انسان در آن ایجاد می‌شود.

وی افزود: در اسلام هم دو وظیفه حقوقی و اخلاقی برای خانواده لحاظ شده است؛ یک فرد به عنوان یک زن یا مرد یک مسئولیتی دارد که از نظر حقوقی باید انجام دهد. اگر ما به آن باور اخلاقی نگاه داشته باشیم، می‌بینیم که افراد باید در رشد دیگر اعضای خانواده تلاش کنند؛ با وجود چنین وظایفی که خانواده دارد، قطعا تضعیف نهاد خانواده می‌تواند بشر را با بحران عاطفی مواجه کند.

این پژوهشگر حوزه خانواده ادامه داد: وقتی ارزش‌ها در چارچوب خانواده، در فرد درونی نشود، خود مذهبی کودک شکل نگیرد و کنترل عواطف به وی آموزش داده نشود، جامعه به سمت افزایش خشونت، اضطراب و در نتیجه بحران اجتماعی پیش می‌رود. 

شادمانی با تاکید بر اینکه نهاد خانواده مهمترین و اولین بخش برای شکل گیری هویت فرد است،  رسالت رسانه‌ها و نظام تربیتی را برای شکل گیری هویت یک ابزار کمکی دانست و افزود: اینها نشان می‌دهد که خانواده چقدر جایگاه مهمی دارد .

وی در این زمینه افزود: نظام آموزشی با وجود اینکه نقش آموزش مهارت‌های علمی، فنی و تربیتی به کودکان را دارد، یک نقش تکمیل کننده‌ای هم دارد و والدین وظیفه اصلی را در پرورش فرزندان ایفاء می‌کنند.

این کارشناس مسائل خانواده تصریح کرد: خانواده، محور شکل‌گیری هویت و آموزش دهنده اصلی ارزش‌ها و مهارت‌ها به افراد برای ورود به اجتماع است؛ لذا با توجه به نگاهی که متون دینی به خانواده دارند، از جمله کارکردهای فراوانی از جمله تامین آرامش، مراقبت و کنترل برای خانواده لحاظ شده است.

شادمانی عنوان کرد: متاسفانه امروزه یک نظام اخلاقی جدید باعث باز تعریف شکل خانواده شده است، کاهش نرخ فرزندآوری، خانواده‌های تک سرپرست یا از هم پاشیده، تغییر آداب جنسی که در گذشته مختص روابط زن و شوهر و یک چارچوب خاص پس از ازدواج بود، از نتایج تغییر این تعریف خانواده در دنیای مدرن است.

وی افزود: متاسفانه آن چیزی که امروز به اسم شاخص‌های پیشرفت زنان در دنیای مدرن تعریف می‌شود، بر پایه ارزش‌های اومانیستی و فردگرایی است؛ یعنی یک زن یا مرد خارج از مسئولیتی که در خانواده دارند، بر اساس مصلحت فردی خویش وظایف خود را انجام می‌دهند.

این پژوهشگر حوزه خانواده ادامه داد: بر این اساس، یک زن ابتدا در اجتماع باید یک مدیر خوب باشد تا یک مادر و مادر خوب بودن موضوعیت ندارد، تامین نیازهای فردی به خانواده ارجح است؛ بنابراین فرد به دنبال تامین لذایذ و غرایض خود است.

شادمانی عنوان کرد: متاسفانه باز تعریف خانواده منجر به شکل گیری شکل‌های مختلف خانواده به صورت مادران تنها، زوج‌های همجنس باز، زوج هایی که اصلا ازدواج نکردند اما دارای فرزند هستند شده است و حتی غرب برای تقویت این نوع تقدس زدایی از خانواده به دنبال ایجاد الگوهای برتر هم است.

وی در این زمینه تصریح کرد: چرا که غرب، سلبریتی‌هایی را برجسته می کند که فرزند بسیار دارند و هنوز زن و مرد ازدواج نکردند؛ شاید بتوان گفت، مهمترین عامل تضعیف نهاد خانواده، همان ارجحیت اهداف و آرمان‌های نظام سرمایه داری و کسب سود است تا اینکه منفعت اخلاقی و ارزش‌های انسانی برای نظام سرمایه داری مورد توجه باشد. 

این کارشناس مسائل خانواده همچنین با اشاره به ظرفیت شکل‌گیری"جنبش جهانی تعهد به خانواده"، اظهار کرد: در تمام ادیان ابراهیمی به نقش خانواده و تقویت آن توجه ویژه شده است، به عنوان نمونه در دین یهود، ازدواج برای طلب برکت از خداوند سفارش و فرمان‌های زیادی در خصوص ازدواج و فرزند آوری و تقویت و تحکیم خانواده شده است.

شادمانی تاکید کرد: با توجه به اینکه ادیان ابراهیمی یا غیر ابراهیمی، توجه ویژه به خانواده دارند، ما باید اقداماتی را به عنوان جمهوری اسلامی ایران و ام‌القرایی که نقطه امید بسیاری از کشورهای مسلمان و آزادی‌خواه است، داشته باشیم.

وی افزود: در سطح جهانی، برای جلوگیری از روند اضمحلال و تقدس‌زدایی نسبت به خانواده باید اقداماتی را انجام دهیم؛ این اقدامات می‌تواند در دو عرصه دیپلماسی رسمی، عمومی و غیر دولتی باشد، دستگاه‌ها و نهادهای غیر دولتی و جامعه نخبگان مذهبی و علمی باید با دیگر نمایندگانشان تعامل جدی داشته باشند.

این پژوهشگر حوزه خانواده ادامه داد: این می‌تواند از مسیر برگزاری کنفرانس، سمینارها و نشست‌های خارجی و حضوری که مسئولین ما در مجامع بین المللی دارند، باشد، سخنرانی که رئیس جمهور در سازمان ملل داشتند، اینها نقطه شروع و تاثیرگذار است؛ ما نباید اینها را یک  سخنرانی صرف ببینیم، باید استراتژی دقیقی که برای باز تعریف صحیح خانواده شروع می‌شود، بر اساس ارزش‌های انسانی و اخلاقی باشد.

شادمانی عنوان کرد: اقداماتی که می‌شود در این زمینه طبقه بندی انجام شود، این است که اگر نشستی داشته باشیم، نقطه تمرکز ما به چه صورت باید باشد، اولین اقدام این است که حتما در این نشست‌ها برای حفظ خانواده‌ها به طور طبیعی  تلاش شود؛ متاسفانه مهمترین خطر ترویج شکل خانواده خارج از عرف و براساس هم زیستی مشترکات و  همجنس بازی است.

وی با بیان اینکه اقدام دوم توجه و ارزش گذاری نسبت به نقش پدر و مادر در تربیت فرزندان است، تاکید کرد:  متاسفانه چیزی که امروز می‌بینیم تضعیف نقش والدین در خانواده است؛ در این زمینه، یکی از راه‌ها این است که کرامت را به زن در خانواده برگردانند و نقش مادر را به عنوان عنصری مهم مورد توجه جدی قرار دهند، تا از این طریق بتوانند در سلامت خانواده و اجتماع نقش داشته باشند.

این کارشناس مسائل خانواده بیان کرد: سومین گام، تحکیم باورهای دینی از جمله توحید و رسالت انبیاء در خانواده است. خانواده‌ای که شکل یافته بر مبنای ارزش‌های الهی و نه‌ جامعه لیبرالی باشد تا بتوان فرزند را به سمت خداگرایی سوق داد .

شادمانی تصریح کرد: بنابراین در جنگ فرهنگی امروز  هدف اصلی از سوق دادن زنان به سمت هرزگی، تضعیف خانواده است؛ حتی اگر نظام سلطه می‌خواهد علیه ایران هجمه‌ای داشته باشد، زن را مورد هدف قرار می دهد زیرا هدف اصلی‌اش خانوده است.

وی با تاکید بر اینکه دشمن متوجه نقش خانواده در بقای نظام اسلامی است، عنوان کرد: بنابراین باید با ایجاد هم‌اندیشی با نمایندگان ادیان الهی بر نقش خانواده در عامل بقا و هدایت بشر تاکید شود که در این زمینه می‌توان از ابزارهای مختلفی مانند نشست‌های علمی و رسانه‌ای بهره فراوان بگیریم و قطعا نخبگان میانی می‌توانند در این زمینه نقش مهمی را ایفاء کنند.

انتهای پیام/

منبع خبر "خبرگزاری برنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.