الزام درج برچسب در محصولات تراریخته/صدور ۳۶۰ پروانه ساخت برای «آرد کامل»

خبرگزاری ایسنا دوشنبه 17 مهر 1402 - 13:29
مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو ضمن تاکید چند باره بر لزوم مدیریت استفاده از آب و بکارگیری روش‌های موثر حفظ آن، در عین حال از انتشار کتاب مرتبط با تعیین حد مجاز سموم در فرآورده‌های کشاورزی خبر داد.

به گزارش ایسنا، دکتر آل‌بویه _ مدیرکل فراورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در نشست خبری در آستانه روز جهانی غذا، با اشاره به شعار این روز مبنی بر «آب غذا است، آب زندگی است، هیچکس را پشت‌سر نگذارید»، گفت: هر ساله به مناسبت این روز جشن‌هایی در جهان برگزار می‌شود و از سال ۱۹۸۱ میلادی این مناسبت گرامی‌ داشته می‌شود. شعار امسال به نقش پررنگ آب در حیات بشری اشاره دارد.

او تاکید کرد: بیش از ۵۰ درصد وزن بدن آب است  و ۷۱ درصد پوشش زمین آب است اما تنها ۲.۵ درصد آب شیرین است. کشاورزی ۷۲ درصد از برداشت آب شیرین را به دنبال دارد و در این زمینه در سطح جهان شاهد تنش‌های آبی هم هستیم. زمان آن رسیده است که مدیریت عاقلانه آب به کار برده شود تا در عین حفظ ایمنی مواد غذایی، آب کمتری برای تولید محصولات استفاده کنیم؛ به عنوان مثال سیستم پرورش آبزیان آب شیرین باید با روش‌های نوین پیش برود.

وی افزود: حفظ مواد غذایی، کاهش ضایعات مواد غذایی و یافتن راهی برای استفاده از آب و غذای دور ریخته شده، روش‌های موثر برای حفظ آب در دسترس است. آب محدود است و یک منبع طبیعی بی‌نهایت ارزشمند است که بدون آن غذا و زندگی وجود نخواهد داشت.

آل‌بویه ادامه داد: غذا موضوعی چند بخشی با نهادهای متولی زیاد مانند دامپزشکی، شیلات، جهاد کشاورزی و... و. است. قسمتی از نظارت به عهده غذا و دارو است که فرآورده‌ها باید مورد سنجش قرار گیرند.

وی در پاسخ به سوال ایسنا در زمینه نظارت بر آب آشامیدنی، گفت: آب هم نظارتی چند بخشی دارد؛ وظیفه ما در زمینه آب‌های بسته‌بندی است و آزمایشگاه مرجع غذا و دارو فعال است و حتی مرکز تحقیقات آب هم در این زمینه مستقر و فعال است تا آبی که به صورت بسته بندی در اختیار مردم قرار می‌گیرد تمام استانداردها را داشته باشد. اما آب لوله‌کشی ناظری دیگر دارد. موضوع وجود نیترات و نیتریت در آب تا جایی که در حیطه اختیارات ما باشد بررسی می‌شود؛ به عنوان مثال ممکن است ترکیباتی که به عنوان افزودنی به برخی کنسروها اضافه می‌شود در این شاخه باشد که باید حد مشخص داشته باشد.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال دیگر ایسنا در مورد آمار دور ریز مواد غذایی در کشور، اظهار کرد: این آمار حتی اگر کم باشد هم زیاد است. باید فرهنگ مصرف ضایعات مواد غذایی ایجاد شود که متولیان زیادی دارد. از سوی دیگر لازم است که روش‌های بهینه‌ای هم در زمینه کشاورزی و هم در هنگام عملیات فرآوری داشته باشیم که ضایعات فرآورده‌های غذایی به حداقل خود برسد.

وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره وضعیت پایش سموم کشاورزی، بیان کرد: اخیرا کتابی در مورد حد مجاز سموم در فرآورده‌های مختلف منتشر شد که با کمک وزارت جهاد کشاورزی تهیه شده است و با مقادیر بین‌المللی مشابه است. همچنین این حدود در مورد فرآورده‌های صادراتی هم رعایت می‌شود.

وی افزود: درخصوص برنامه‌های عملیاتی اداره کل غذا بیش از ۱۷ هزار نمونه پایش شده سموم کشاورزی داشتیم. بیش از ۴۴ هزار نمونه پایش شده در سطح عرضه را داشتیم و بیش از ۲۲۰۰ نمونه پایش افزودنی‌های خوراکی انجام شده و بیش از ۲۷۰۰ مورد پایش شده برای برچسب تراریختگی انجام شده است و در این راستا ۲۹ هزار نمونه از نظر فلزات سنگین و نیتریت پایش شده است.  

مدیرکل فراورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره نظارت بر سلامت آرد و نان، توضیح داد: گندم سالم و آرد سالم در نهایت سبب تولید نان مناسب می‌شود که موضوعی چند بخشی است. در این جهت غنی‌سازی آرد با آهن و اسیدفولیک انجام می‌شود و حتی غنی‌سازی آرد با روی یا سلنیوم هم مطرح است که در حال حاضر حدود ۳۶۰ پروانه ساخت برای آرد کامل صادر شده است و همینطور بیش از ۱۰۰ پروانه ساخت برای محصولات با آرد کامل صادر شده است که ماحصل اینها می‌تواند در ماکارانی، بیسکوییت و پودر کیک هم دیده شود.

وی افزود: در روز جهانی غذای امسال شرکت‌هایی که در زمینه تولید غذا فعالیت می‌کنند اما روش‌های مناسبی برای حفظ آب دارند مورد تقدیر قرار می‌گیرند.

او تاکید کرد: محصولات تراریخته در دنیا هنوز به صورت یک جعبه سیاه شناخته می‌شود. ما اقدامات زیادی برای شناسایی تراریختگی انجام دادیم، ولی به طور عمده محصولاتی که در دنیا از نظر تراریختگی مورد قبول بوده که استفاده شود، انگشت‌شمار بوده است و باید بر روی این محصولات برچسب تراریختگی چسبیده باشد تا مصرف کننده مطلع شود اما در عین حال ممکن است محصولاتی با منشاء تراریختگی داشته باشیم اما آثار تراریختگی نداشته باشند مانند روغن‌ها که ممکن است ذرت منشاء آن تراریخته باشد اما روغن حاصل، اثری از تراریختگی نداشته باشد. بیشترین محصولی که تحت عنوان تراریخته در ایران عنوان می‌شود روغن است که آنچنان نگرانی ندارد؛ چون اثری از پروتئین منشاء تراریختگی در روغن نیست. روغن آفتاب گردان اصلا تراریختگی ندارد.

مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو افزود: امروزه داروهایی با منشاء تراریختگی هم داریم، عموم فرآورده‌های بیولوژیک منشاء تراریختگی داشتند.

ادامه دارد

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.