کاهش آسیب‌پذیری مردم در بحران‌ها با افزایش توانمندی‌های جامعه

خبرگزاری ایسنا شنبه 29 مهر 1402 - 09:19
کارشناس بهداشت محیط و مدیر بحران و کاهش خطر بلایای دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به وضعیت کشورمان در حیطه بلایای طبیعی، تاکید کرد: باید با افزایش توانمندی‌های جامعه، آسیب پذیری مردم در بحران‌ها را به حداقل برسانیم.

بهروز محمد علیزاده در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت ایران در موضوع بلایای طبیعی، اظهار کرد: از ۴۳ مورد حوادث غیر مترقبه ممکن در کل جهان، حدود ۳۲ مورد در کشورمان تجربه شده و ایران جزو ۱۰ کشور بلاخیز، ششمین کشور زلزله‌خیز و چهارمین کشور سیل‌خیز در جهان است و ایران با یک درصد از جمعیت جهان، شش درصد تلفات بلایای طبیعی جهان را به خود اختصاص داده است.

وی با اشاره به بالا بودن وقوع مخاطرات در ایران، تاکید کرد: آذربایجان شرقی نیز از این مقوله مستثنی نبوده و مواردی چون موقعیت جغرافیایی و خصوصیات توپوگرافیک و آسیب­پذیری سازه­ای و غیرسازه­ای می‌تواند منجر به صدمات بی­شمار و سایر پیامدهای سوء سلامتی شود.

وی با بیان این‌که مجمع عمومی سازمان ملل، روز ۱۳ اکتبر  سال ۲۰۲۳ میلادی را به عنوان "روز جهانی کاهش خطر بلایا" با شعار ""مقابله با نابرابری برای آینده‌ای تاب آور" نامگذاری کرده است، گفت: این روز به عنوان راهی برای ترویج یک فرهنگ جهانی جهت کاهش و پیشگیری از بلایا و خطرات و ایجاد آمادگی بنا نهاده شده است.

علیزاده افزود: روز جهانی کاهش اثرات بلایا برای تشویق شهروندان و دولت‌ها برای ارتقای تاب آوری جامعه و اقشار مختلف در برابر بلایا و فجایع در نظر گرفته شده و هدف آن ایجاد تاب آوری، ارتقای آمادگی و کاهش آسیب و خطر است که دسترسی به آن، تلاش همه افراد، جوامع محلی، منطقه‌ای و بین المللی را می‌طلبد.

وی خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۲۳، روز جهانی کاهش اثرات بلایا به رابطه متقابل بین بلایا و نابرابری می‌پردازد. نابرابری و آسیب پذیری در برابر بلایا دو روی یک سکه هستند. دسترسی نابرابر به خدماتی مانند کمبود منابع مالی و بیمه، بیشترین خطر را در افراد مواجه با بلایا به دنبال دارد. به موازات تشدید اثرات بلایا نیز نابرابری‌ها افزایش یافته و جامعه در معرض خطر را به سمت فقر سوق می‌دهد.

وی گفت: بیش از نیمی از مردم جهان، ساکن شهرها بوده و یک سوم مردم شهرنشین دنیا در کشورهای کم درآمد یا با درآمد متوسط زندگی می‌کنند. یک میلیارد نفر در جهان در "فقر" به سر برده و یا در "سکونتگاه‌های غیررسمی" ساکن هستند که در معرض طیف گسترده‌ای از مخاطرات طبیعی و انسان ساخت قرار دارند. این گروه نه تنها از حداقل امکانات شهری و بهداشتی محروم هستند، بلکه خطرات مضاعفی را نیز به شهرها تحمیل می‌کنند

کارشناس بهداشت محیط و مدیر بحران و کاهش خطر بلایای دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بیان این‌که بر اساس پیش بینی‌های فعلی آب و هوا تا سال ۲۰۳۰، جهان با حدود ۵۶۰ مخاطره در سال مواجه خواهد شد، اظهار کرد: تخمین زده می‌شود که تا سال ۲۰۳۰ به دلیل تاثیر تغییرات آب و هوایی و بلایای طبیعی، ۳۷.۶ میلیون نفر به افرادی که در  فقر شدید زندگی می‌کنند، افزوده خواهد شد و در بدترین سناریو نیز تا سال ۲۰۳۰ تغییرات اقلیمی و بلایا، ۱۰۰.۷ میلیون نفر را به فقر سوق خواهد داد.

وی افزود: این مناسبت، فرصتی برای افزایش ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها و کاهش آسیب پذیری عموم مردم در بحران‌ها و حوادث است. باید تلاش کنیم تا حد امکان و توان از وقوع حوادث انسان ساخت جلوگیری کنیم و در بلایای طبیعی نیز با افزایش ظرفیت‌ها و توانمندی‌های جامعه، آسیب پذیری مردم را در بحران‌ها به حداقل برسانیم.

وی ادامه داد: کاهش خطر بلایا به عنوان بخش مهمی از برنامه‌های توسعه‌ای دولت‌ها تلقی شده و باید به عنوان سرمایه گذاری در راستای توسعه پایدار در نظر گرفته شود. سازمان‌ها، جامعه مدنی، نیروهای داوطلب، بخش خصوصی، رسانه‌ها و جامعه علمی نیز از جمله ذینفعان این برنامه‌ها محسوب می‌شوند.

علیزاده، برنامه‌هایی چون اجرای ۸۸ مانور و تمرین آمادگی در برابر بلایا، تشکیل و اعزام تیم‌های بهداشتی به مناطق زلزله زده خوی و برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های مدیریت بلایا و پدافندغیرعامل را از جمله فعالیت‌های مدیریت بحران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز عنوان کرد و گفت: در شش ماهه اول سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۶۳ هزار سرپرست خانوار استان تحت ارزیابی از نظر آمادگی برای مقابله با مخاطراتی هم‌چون زلزله قرار گرفته و آموزش‌های لازم را در جهت افزایش آمادگی و تاب آوری دریافت کردند.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.