عراقچی: طبق بند ۳۶ برجام اسنپ بک ایرانی را فعال کردیم/ هیچکس نمی‌تواند حسن نیت ایران را در برجام زیر سوال ببرد

خبرگزاری میزان یکشنبه 03 اسفند 1399 - 00:28
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: ما طبق بند ۳۶ کاهش تعهدات خودمان را شروع و اسنپ بک ایرانی را فعال کردیم تا به نقطه‌ای رسیدیم که همه چیز را کنار گذاشتیم.

خبرگزاری میزان - سید عباس عراقچی سه شنبه شب و در آستانه ضرب‌الاجل کاهش تعهدات ایران در برجام با حضور در برنامه تلویزیونی نگاه یک در خصوص اجرای بند ۶ قانون مجلس برای لغو تحریم‌ها با تاکید براینکه هیچکس نمی‌تواند حسن نیت ایران را در خصوص برجام زیر سوال ببرد، گفت: با نیت رسیدن به یک توافق و پایبندی به توافق وارد مذاکره شدیم، ایران به طور کامل به تعهدات خود در برجام پایبند بود و عمل کرد، حتی زمانی که آمریکا از برجام خارج شد تا یک سال در برجام باقی ماندیم و هنوز هم باقی مانده‌ایم.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه ۱۵ گزارش آژانس به صورت پی در پی وجود دارد که پایبندی کامل ایران به تعهدات را نشان می‌دهد، افزود: بایدن و تیم او قبل از اینکه انتخاب شوند یکی از شعار‌های انتخاباتی آن‌ها این بود که به بسیاری از توافق‌های بین‌المللی برخواهند گشت، لذا از برجام هم اسم برده بودند.

عراقچی تاکید کرد: برجام یکی از دستاورد‌های دموکرات‌ها است و خیلی از آن‌ها آن موقع جزو تیم مذاکرات بودند و اکنون هم در کنار بایدن حضور دارند، این‌ها کسانی هستند که برجام را خودشان مذاکره کرده بودند و در زمان آن‌ها اتفاق افتاده بود و طبیعی است که انگیزه بازگشت به برجام در آن‌ها وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: این دیدگاه در میان آن‌ها وجود داشت که سیاست فشار حداکثری موفق نبوده و آن‌ها نتوانستند به اهداف خود برسند، ترامپ تصور می‌کرد اگر فشار را به حداکثر برساند می‌تواند به توافق بهتر از برجام برسد، اما ناکام ماند، این سیاست به اهداف خود نرسید، آن‌ها با این شعار و با این منطق به جلو آمدند و انتخابات را برنده شدند و بعد از ورود به کاخ سفید مشخص شد کار به آن آسانی که تصور می‌کردند، نیست.

معاون سیاسی ظریف گفت: رژیم صهیونیستی همواره از مخالفین برجام بوده است و در منطقه کشور‌های دیگری هم بودند که مخالف برجام بودند. بایدن اعلام آمادگی برای مذاکره با ایران در قالب ۱+۵ کرد و به نظر می‌رسد هنوز نتوانسته اند به تنش‌های داخلی خود فائق بیایند.

وی در ادامه با تاکید براینکه ایران به صورت کامل به تعهدات خود در برجام پایبند بوده و عمل کرده است و حتی بعد از خروج آمریکا از برجام یک سال در برجام باقی ماندیم و هنوز هم باقی مانده ایم، افزود: اروپا بعد از خروج آمریکا وارد صحنه شد و از ما خواست در برجام بمانیم تا آن‌ها نبودن آمریکا را جبران و راه‌حل‌های عملی پیدا کنند.

عراقچی ادامه داد: آن یک سالی که صبر کردیم فرصت دادن به اروپا برای عمل به تعهدات آن‌ها و دیپلماسی بود. متاسفانه اروپا در عمل به تعهدات خود ناتوان بود، البته برخی دیدگاه‌ها وجود دارد که اساسا اراده نداشتند. بعد از یک سال فرصت تمام شده بود و امکان ادامه مسیر وجود نداشت و ما براساس حق خود در برجام مندرج در پارگراف‌های ۲۶ و ۳۶ از حق خود استفاده کردیم.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه با بیان اینکه تعهدات ایران پله پله کاهش پیدا کرد، تصریج کرد: ما طبق بند ۳۶ کاهش تعهدات خودمان را شروع و اسنپ بک ایرانی را فعال کردیم تا به نقطه‌ای رسیدیم که همه چیز را کنار گذاشتیم. هدف این بود که تعادلی که در برجام به وجود بیاید و برجام را متوازن و متعادل بسازیم.

معاون سیاسی ظریف ادامه داد: همواره اعلام کردیم که اقدامات ما برگشت پذیر است. یعنی اقدامات ایران برای فرصت دادن به دیپلماسی و برای جبران اقدامات آن‌ها بوده است.

عراقچی درباره بیانیه تروئیکای اروپایی درباره قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها اظهارداشت: در جایگاهی نیستند که از این حرف‌ها بزنند. وقتی ما با آن‌ها در جلسه خصوصی صحبت می‌کنیم زبانشان بسته است. ما به آن‌ها یک سال فرصت دادیم و در یک سالی که از منافع برجام و منافع اقتصادی و تحریم‌ها بهره‌مند نبودیم به تعهدات خودمان به طور کامل عمل می‌کردیم و آن‌ها نتوانستند نبود آمریکا در برجام را جبران کنند.

عضو ارشد مذاکره کننده هسته‌ای با بیان اینکه به رغم تلاش سنگین آقای ترامپ برای از بین بردن کامل برجام، اینکه در ۴ سال گذشته به رغم همه فشار‌ها بر جامعه هنوز زنده است، افزود: عمدتاً به خاطر ایران است و به خاطر سیاست‌های ایران است و اروپایی‌ها سهمی ندارند به جز سمت سیاسی در شورای امنیت که جلوی آمریکا ایستادند و جلوگیری از اسنپ بک آمریکایی کردند؛ بنابراین آن‌ها اصلاً در حوزه موضعی نیستند که بخواهند بگویند که ایران در حال به خطر انداختن دیپلماسی است.

عراقچی تاکید کرد: قانون اقدام راهبردی مجلس که تصویب شد، مجلس دولت را مکلف کرده است که اجرای نظارت‌های فراتر از توافقنامه پادمان در بین ایران و آژانس که شامل پروتکل‌های الحاقی هم می‌شود متوقف کند.

وی با اشاره به اینکه ما در موافقتنامه با آژانس اجازه دسترسی می‌دهیم و نظارت آژانس را تأمین می‌کنیم، یادآور شد: بر اساس این توافق قبول کردیم اجازه یکسری نطارت‌های بیشتر بدهیم برای اعتمادسازی. نظارت دیگر پروتکل الحاقی از طبق این قانون مجلس نظارت‌های فراوان که شامل پوتکل الحاقی هم می‌شود باید رعایت شود و باعث شد که دامنه این نظارت‌ها کاهش پیدا کند و بازرسان آژانس محدود شود. این تعبیری که بازرسان از ایران خارج خواهند شد تعبیر دقیقی نیست. میزان بازرسی‌هایشان کمتر خواهد شد و کماکان بر اساس موافقتنامه پادمان آن‌ها در ایران حضور خواهند داشت.

عراقچی تصریح کرد: از نظر بنده تقریباً حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد توان نظارتی آژانس در اثر اجرای قانون مجلس کاهش پیدا می‌کند خوب این مصوبه مجلس است و علی رغم اختلاف نظر‌هایی که بین دولت و مجلس در خصوص وجود داشت که طبیعت هر نظام مردم‌سالار است، ولی وقتی توسط مجلس تصویب می‌شود تبدیل به قانون نمی‌شود و دولت مجری قانون است و در اجرای قانون طبیعت نمی‌توان تعلل کرد.

عراقچی ابرازداشت: طبق قانون مجلس در قدم اول غنی‌سازی ۲۰ درصد آغاز شد و در قدم دوم نظارت‌های اضافی که در جامعه وجود دارد تعلق خواهد شد. طبق بند ۶ قانون مجلس اگر ظرف دو ماه که ۵ اسفند می‌شود، تحریم‌ها برداشته نشده باشد باید که به نظر نمی‌رسد این کار صورت بگیرد، پنجم اسفند قانون مجلس به طور کامل اجرا خواهد شد و ما اجرای پروتکل الحاقی را متوقف خواهیم کرد.

معاون وزیر امور خارجه گفت: توقف اجرای پروتکل الحاقی، مانند سایر اقدامات برگشت پذیر است. اگر خواسته مجلس تامین شود ما دوباره برخواهیم گشت و نظارت‌ها و بقیه تعهدات که کاهش دادیم برگشت‌پذیر است؛ ما اجرای پروتکل الحاقی را متوقف خواهیم کرد و این به معنای خروج از برجام نیست.

عراقچی ادامه داد: توقف اجرای پروتکل الحاقی برگشت پذیر است و به محض اینکه خواسته‌های ما در برجام و خواسته‌های مجلس تأمین شود ما دوباره بازخواهیم گشت و هم اجرای پروتکل الحاقی و هم نظارت‌ها و هم بقیه تعهدات را انجام می‌دهیم.

وی با تاکید بر اینکه پنجم اسفند از برجام خارج نخواهیم شد و بازرسی‌ها متوقف نخواهد شد افزود: توافق ایران و آژانس سر جایش است. راه برای بازگشت طرف‌های مقابل باز است و راه‌حل مشکل از سوی ما بیان شده است و مقامات ما از جمله مقام معظم رهبری به صراحت فرمودند برای ما عمل مهم است اگر عمل کرده و ما راستی آزمایی کنند ما به تعهداتمان برمی‌گردیم.

عراقچی با اشاره به اقدامات ایران در چند سال گذشته گفت: ما در چند سال گذشته هوشمندانه و مدبرانه حرکت کردیم. هم تعهداتمان را کاهش دادیم و هم برجام را در کلیت خود حفظ کردیم.

معاون وزیر امور خارجه گفت: اگر تعهدات را آنقدر کاهش می‌دادیم که برجام اهمیت خود را برای طرف‌ها از دست می‌داد برجام کلاً از بین می‌رفت. برای ما برجام هم ارزش اقتصادی از بعد رفع تحریم‌ها داشته و هم ارزش راهبردی و سیاسی دارد. اگر چه دستاورد اقتصادی با کارشکنی آمریکا برای ایران ایجاد نداشت، اما امکانات سیاسی و راهبردی برای ما کماکان وجود دارد. اینکه در برجام مانده بودیم به خاطر مزایایی سیاسی و راهبردی آن بود.

تکمیل می‌شود/

منبع خبر "خبرگزاری میزان" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.