شمال نیوز: پس از نهضت عاشورا قیام هایی به خونخواهی از نهضت سرخ ابا عبدالله رخ داد از جمله قیام توابین و قیام مختار در عراق و قیام یحیی بن عبدالله نواده امام حسن(ع) در طبرستان همزمان با حضور امام رضا(ع) در ایران.
قیام یحیی به دلیل زمینه های فرهنگی ظلم ستیزی و عدالتخواهی شیعی در طبرستان شکل گرفت و در سال ۱۷۶ ه.ق توسط هارون الرشید به شهادت رسید و البته قیامش زمینه شکل گیری حکومت علویان در سال ۲۵۰ هجری قمری گردید.
طبرستان به دلیل دوری از حوزه نفوذ عباسیان، به ملجاء سادات علوی تبدیل شده بود لذا پیشاهنگ نهضت شیعی در ایران شد.
۱۴ آبان سالروز تاسیس حکومت علویان است روزی که سررشته و سرآغاز پیوستن مردم مازندران و متعاقبا ایرانیان به مکتب خونرنگ عاشوراست.
روز مازندران را باید طلوع اختر مروّت و خورشید عدالت در این سرزمین بدانیم و پس از آن بود که تشیع سیر تکاملی خویش را از ایستگاه های مهم و خیزش های بزرگی مثل فتوت، سربداران و صفویه سپری و نهایتا انقلاب اسلامی رسید لذا روز مازندران را باید سالروز جشن ۱۲۰۰ ساله مصاحبت،مجالست و موانست مردم دیار علویان با مکتب عاشور بدانیم.
پیوند وثیق با عُنصر دین به طور عام و عشق و ارادت به اباعبدالله به طور خاص ویژگی بارز مردمان دریاصفت دیار علویان است سبقه هزار و دویست ساله پیوستن به اردوگاه عاشورائیان که در تاریخ مشعشع مردم مازندران چون دُر و ماه تابان تا ابد خواهد درخشید، سند خدشه ناپذیری بر عظمت این مردم. این پیوند نه فقط از حیث معنوی که اوج شکوه تمدنی مازندران هم محسوب میشود؛ برآمدن ساختار سیاسی فسادستیزِ علویان و نهادینه شدن آزادیخواهی و ظلم ستیزی،منبعث از فرهنگ عاشورایی که قرنها بعد یعنی در سال ۹۰۷ ه.ق سرآغاز عصر نوزایی و تشکیل دولت_ملتِ صفویه، ایران اسلامی دارای هویت ملی و مذهبی گردید که بطور قطع مازندران و پس از آن خراسان و آذربایجان بعنوان اضلاع مثلث، نقش تاریخی خود را تکوین ملیت ایرانی ایفا کنند.
دوست داران مازندران با هر مشرب، مکتب و سلیقه باید بدانند که کانتکست و دال مرکزی این ساختار، با مفصل بندی اجتماعی این دیار با عُنصر دینی معنا پیدا می کندو عنصر دین نه فقط سبب تعالی که بستر ترقی مادی و تمدنی در این سرزمین خواهد شد امروز بیش از هر زمانی برای مقابله با آسیبهای فرهنگی به باورهای اصیل تمدنی ودینی خویش نیازمندیم
خدای بزرگ را شاکرم که در طول دوسال حضورم در مازندران به وسع خویش تلاش نمودم اندیشه و گفتمان علویان را بازخوانی و بازنشر نمایم. زنده باد دیار علویان
روح الله سلگی ؛ مدرس دانشگاه