پتانسیل‌های تجارت ایران با افغانستان و پاکستان

دنیای اقتصاد سه شنبه 05 دی 1402 - 00:15
تجارت ایران با همسایگان شرقی خود قابلیت‌‌‌‌‌‌هایی دارد که به فعلیت نرسیده‌است، هرچند اگر مسیر درست طی شود، دستیابی به این اهداف دور از ذهن نیست.

در زمینه و زمانه تحریم‌های سنگین ایران، شاید تنها تمسک به گسترش تجارت با کشورهایی که با ایران مرز مشترک دارند امیدی برای رونق‌دادن به اقتصاد کشور ایجاد کند و از میان همین کشورها نیز همگی پتانسیل یکسانی ندارند، درحالی‌که کشورهای عربی خلیج‌‌‌‌‌‌فارس بازارهایی سختگیر، لوکس و با حضور رقبای سرسخت اروپایی و آمریکایی دارند و نفوذ به آنها دشوار است، دیگر همسایگان ایران در شرق و غرب با غیبت رقبای سرسخت و نیز نزدیکی‌‌‌‌‌‌های بیشتر از نظر تاریخی و فرهنگی بازارهایی مناسب‌‌‌‌‌‌تر به‌شمار می‌روند. مساله‌ای که می‌توان آن را در گزارش بازوی پژوهشی اتاق بازرگانی تهران مشاهده کرد. ارقام این گزارش نشان می‌دهد هرچند تجارت ایران و پاکستان در سال‌۱۴۰۱ رشدی نزدیک به ۶۰‌درصدی را نشان می‌دهد، اما عامل این افزایش حجم تجارت ۳ برابر‌شدن حجم صادرات کالاهای پاکستانی به ایران است تا فتح بازارهای صادراتی توسط ایران.

در مورد افغانستان، حتی شاهد کاهش حجم مبادلات تجاری بوده‌‌‌‌‌‌ایم و تجارت دو کشور در سال‌۱۴۰۱ نسبت با سال‌پیش از آن ۱۰‌درصد کاهش داشته‌است، با این‌وجود گزارش اتاق بازرگانی با پیش‌بینی دو سناریو، امکان فتح بازارهای این دو کشور را ممکن می‌داند.  بر اساس این گزارش در سال‌۲۰۲۲، اقتصاد پاکستان عملکرد بهتری نسبت به افغانستان و ایران داشته‌است. رشد اقتصادی این کشور در سال‌گذشته، نسبت به دو کشور دیگر بالاتر و نرخ تورم آن نیز در مقایسه با ایران و افغانستان پایین‌تر بوده‌است. مشروح این گزارش را طی روزهای آینده در «دنیای‌اقتصاد» بخوانید.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.