به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در مراسم هفتمین سالگرد شهدای آتش نشان حادثه پلاسکو امروز قرار است روایت این رویداد را از زبان فردی بشنویم که حاضر و ناظر بر این حادثه بود.
خود حادثه پلاسکو را یک بازخوانی کنیم بعد بریم به سراغ ناایمن بودن سایر ساختمان ها؟
ملکی: صبحت کردن در مورد پلاسکو برای ما آتش نشان خیلی سخت است خصوصا کسانی که در آن جا حضور داشتیم کسانی را از دست دادیم که با آنها زندگی کرده بودم شهید امینی استاد خودم بود، شهید سلطانی همکارم بود، شهید ناصر مهرورز همکار در یک شیفت با یکدیگر خدمت میکردیم با همه این عزیزان خاطره داشتیم پس خیلی سخت بود که ده روز جایی کار کنیم و دنبال کسانی بگردیم که آمده بودند حادثهای را جمع کنند که خودشان بی تقصیر بودند این جا سوزناک قضیه است آتش نشانان به جاهایی میروند و آسیب میبینند یا بعضا به شهادت میرسند که خودشان عامل آن حادثه نبودند باعث نه حادثه بودند عامل تشدیدش نبودند میآیند کمک کنند، اما بعضی وقتها از کنترل خارج میشود یا اتفاقات ثانویه اتفاق میافتد و منجر به این قضیه میشود. پلاسکو را میتوانیم به دیگ زودپزی تشبیه کنیم که حاصل پنجاه و هفت سال ناایمنی بود که در سی دی ماه ۱۳۹۵ دیگ ترکید و منفجر شد. بارها اخطار داده شد بارها گفته شد هیچ گونه همکاری صورت نگرفت از طرف کسبه از طرف هیات مدیره از طرف مالکان و داخلش که میرفتید دنیایی از ناایمنی میدیدیم حتی تقاضای مانور میکردیم خیلی استقبال نمیکردند میگفتیم کلاس آموزشی برگزار کنیم حتی چند ماه قبل آخرین مانور آن جا برگزار شد که کسی استقبال نکرد کلاس آموزش میگذاشتیم ساختمانی که خودشان میگفتند بیش از سه هزار نفر پرسنل ثابت و دو سه هزار نفر هم پرسنل متغیر به عنوان خریدار دارد در حد چند نفر میآمدند سر کلاس، مجموع این اتفاقات و ناایمنیها وضعیت سیم کشیها وضعیت انبار راهروها سقف کاذبشان دست به دست هم داد یک جایی بالاخره میزند این باید برای ما تجربهای بشود دست عبرتی بشود که اگر جلوی حوادث بعدی را بگیریم میتوانیم بگوییم از این حادثه تلخ عبرت گرفتیم و یک جایی برنده ایم، اما اگر نه وقتی بعضی وقتها میبینیم که حوادث این چنینی شاهدیم. متروپل آبادان اتفاق افتاد نشان داد که آن جور که باید و شاید درس نگرفتیم.
۱۶ نفر از آتش نشانان در حدثه به شهادت رسیدند امروز که قرار است مراسم یادبودی برای این عزیزان بزرگوار برگزار کنیم که مراسم هفتمین سالگردشان است نکتهای باقی مانده که موضوع پلاسکو را با همه تلخی هایش که هنوز بعد از ۷ سال که تصاویر را میبینیم همچنان برای هموطنان تهرانی که تصاویر را میبینند و صدای شما را میشنوند تلخ است اگر نکتهای باقی مانده بگویید؟
ملکی: دقایق و لحظات تلخ و نکات منفی اش خیلی گفته شده میخواهم از نگاه دیگهای از یک زاویهای دیگر به این مساله نگاه کنم میخواهم بگویم مخلص همه هموطنانیم مردم ما ماهند، متروپل هم عین همیشه قضیه در عین حال که خودشان پا به پای ما ناراحت بودند و گریه میکردند و کمک میکردند محبت هایشان را فراموش نمیکنم در آن ده روزی که آن جا بودیم حتی ثانیهای ما را تنها نگذاشتند از آن محوطه خارج میشدیم آقایان و خانمهایی را میدیدیم که حتی داشتند دعا میکردند نصف شب داشتند دعا میکردند اتفاقات خیلی خوبی میافتاد که به ما انرژی میداد کسانی که تجهیزات راه سازی داشتند لودر داشتند بیل مکانیکی داشتند روزی خیلی کرایه اش بود از شهر دیگری راه میافتاد و میآمد آن جا اصرار میکرد که میخواهم کمک کنم بدون هیچ چشم داشتی، کسانی که برای غذا میخواستند کمک کنند ما را یاد دفاع مقدس میانداخت که آن موقع کوچک بودیم اینها را میدیدیم میگفتیم این نسل از آن نسل یاد گرفتند و هیچ وقت تنها نمیگذارند در سختی ها، حتی اگر خودمان در آن مقطع از هر جهتی دست مان بسته باشد، اما حداقل سعی میکنیم به هر طریقی تسکین دهنده آلامی باشیم که نیاز به کمک دارند قدردانی همه مردم عزیزمانیم.
ما هم قدردانی شما و همکارانتانیم. اشاره کردید از حادثه پلاسکو و متروپل آبادان درسی را بگیریم. ما چقدر درس گرفتیم الان ساختمان ناایمن چقدر داریم که کسی زیر بارش نمیرود که طبق فرمایش تان در آن مانور برگزار شود اصلاح شود مشکلاتش برطرف شود؟
ملکی: بحث ساختمانهای ناایمن که به این راحتیها از شهر تهران پاک شدنی نیست فقط میتوانم این را خدمتتان بگویم که سالهای گذشته در ده دوازده سال گذشته سازمان آتش نشانی در قسمت معاونت پیشگیری ورود کرده به بخش ایمنی از ساختمانها و خیلی سختگیرانه رفتار میکند خبر خوبی که در ده دوازده سال گذشته اتفاق تلخی که در ساختمانهایی که تاییدیه ایمنی گرفتند نداشتیم به صراحت بگویم ساختمانهایی که در ده دوازده سال اخیر تاییدیه گرفتند از سازمان آتش نشانی حتی اگر تمدید نکرده باشند همان تاییدیه اولیه را داشته باشند یا اتفاقی نیفتاده یا افتاده آن سیستمها به موقع عمل کرده و این را میدانم حادثهای که منجر به فوت شده باشد در این ساختمانها نداریم. حادثه بوده، اما این سیستمها بلافاصله در دقایق اولیه عمل کرده و به صدا درآمده سیستمهای آب افشان کار کرده و حادثه را کنترل کرده است. مشکل مان ساختمانهای قدیمی است ساختمانهایی قبل از این ده دوازده سال ساخته شده آنهایی که ۲۰ سال قبل، ۵۰ سال قبل و ۷۰ سال قبل ساخته شده که تعدادشان زیاد است و در آنها کاربردی مسکونی، اداری، تجاری، پاساژ دارد حتی ساختمانهای دولتی در آن است یک دسته بندی کردیم در بیش از ۴۵ هزار ساختمانی که بازدید شد در شهر تهران در چند سال گذشته ۴ دسته بندی برایمان حاصل شد. ساختمانهای بحرانی یا بسیار پرخطر که تعدادشان در دو سه سال گذشته ۱۲۹ بود عددی بود ۱۲۹ عدد ساختمانهای بسیار پرخطر و بحرانی بود که هم رده پلاسکو بود حتی از پلاسکو بغرنجتر و دسته بندی ساختمانهای پرخطر، میان خطر و کم خطر. تا یک سال و نیم گذشته هیچ اتفاقی برای این ساختمانها نیفتاده بود علی رغم این که هرچقدر فریاد میزنیم.
یعنی در واقع ۱۲۹ بمب آماده انفجار در شهر تهران داریم؟
ملکی: واقعا، این را بگویم این از حیث ضوابط ایمنی و آتش نشانی بو اگر تهران به این بزرگی فقط ۱۲۹ ساختمان داشت که وضع مان خیلی بود از حیث آتش نشانی فقط ۱۲۹ ساختمان بسیار پرخطر داشتیم.
غالبا مجتمعهای تجاری و مراکز شلوغ؟
ملکی: بله غالبا این طور است، درست میگویید. ساختمانهای شرکتی و اداری هم در این ساختمانها وجود دارد. اما در یک سال و نیم گذشته حدود کمتر از دو سال گذشته با همکاری خوبی که بین شورای شهر و شهرداری پیش آمد و از همه مهمتر ورود خیلی موثر دستگاههای قضایی انصافا دستگاه قضایی وقتی اومد وسط دیگه فهمیدند
الزام اجباری؟
ملکی: بله، مثل من آتش نشانی که اخطار من را بگیرید، چون میداند قدرت اجرایی ندارد اخطار را پرت کند گوشهای بگوید هر کاری میخواهی بکن.
الان عدد ۱۲۹ چه شده؟
ملکی: الان خوشحالم که بگویم که در یک سال و نیم گذشته تعداد ۱۲۹ ساختمان در آخرین پایشی که کمتر از یک هفته قبل انجام شد ۷۵ ساختمان شده و امیدواریم که تا شب عید کمتر از این هم بشود محدوده منطقه ۱۲، منطقه ۱۱، منطقه ۲۰ و جاهایی که بافت فرسوده و قدیمی بازار اینها بیشترین تعداد ساختمانهای پرخطر را دارند همان جوری که از ساختمانهای بد و ناایمن میگوییم انصاف است که از ساختمانهایی که همکاری خوب کردند بگوییم به عنوان در مرکز محدوده شهر ساختمان علاء الدین که این قدر از آن بد میگفتند و واقعا در چند سال گذشته یکی از ساختمانهای پرخطر بود با همکاری خیلی خوبی که مدیریت شان مجموعه اش را با آتش نشانی کردند الان از ساختمانهای پرخطر خارج شده ناایمنی هایشان خیلی کم شده به سمت ایمنی کامل میرود ساختمان آلومینیوم به همین صورت هنوز حدود ۷۵ ساختمان دیگر باقی مانده است یک سری کارهایشان را قول دادند که تا شب عید انجام بدهند این را بگویم تا زمانی که کار دست آتش نشانی است میتوانند کار بکنند میتوانند از ما فرجه بگیرند و وقت بگیرند وقتی مجبور شویم این اسامی و عدم همکاری شان را به دستگاه قضایی بگوییم.
بعد از چند بار اخطار به دستگاه قضایی میگویید؟
ملکی: تعدادی ندارد خودمان معمولا یک دو سه تا اخطاری به آنها میدهیم به فاصله دو سه ماه دو سه ماه سرجمع پنج شش ماهی با آنها مدارا میکنیم وقتی میبینیم هیچ اقدامی صورت نمیگیرد ناچاریم به دستگاه قضایی بگوییم و آنها برخوردهای قانونی که معمولا قهری است انجام میدهند.