خبرگزاری فارس- قم؛ سعیده کرامتی: توسل به بزرگان دین زمینهساز بهرهمندی از خلقوخوی پیشوایان دینی میشود و پیوند با امامان و ائمه معصومین موجبات قرب به خداوند را فراهم میکند و این امر دور شدن از عناصر مادی را به همراه دارد.
همانگونه که خداوند در سوره مائده صریحاً به مؤمنان دستور میدهد که برای تقرب به او وسیلهای را بجویند، تمسک و توسل به اهلبیت یکی از مهمترین وسایل تقرب به خداوند و بهرهگیری از فیوضات الهی است که توسل و عشق وافر به پیامبر اکرم(ص) و اهلبیت ایشان از امتیازات خاص فرهنگ تشیع به شمار میآید.
درباره جایگاه توسل در منابع دینی و الگوهای رفتاری اهلبیت(ع) گفتوگویی انجام دادهایم با حجتالاسلاموالمسلمین سید حسین مؤمنی، استاد حوزه علمیه که در ادامه تقدیم حضورتان میگردد:
* لطفاً در خصوص راههای رسیدن به درجات بالا چه در امور مادی و چه در امور معنوی توضیح دهید.
بِسمِ اللّه الرَحمن الرَحیم و صَل اللّه علی مُحمدِ و آل عجمعین.
بیتردید برای سلوک و رسیدن به درجات بالای مادی و معنوی، انسان حتماً باید از دو ویژگی برخوردار باشد؛ اول داشتن برنامه جامع، کامل و هدفمند و دوم بهره بردن از الگو و اسوه جذاب.
به سه دلیل داشتن این دو ویژگی برای رسیدن به درجات عالی واجب است؛ نخست اینکه زندگی دندهعقب ندارد، دوم اینکه زندگی و حیات دوربرگردان ندارد و سوم اینکه جوانی المثنی ندارد؛ یعنی ما زمان کافی در دنیا برای آزمونوخطا نداریم و حتماً باید پایمان را جایی بگذاریم که صد در صد به ما سود برساند.
بالاترین سرمایه ما عمر است بنابراین باید انسان در مسیری قرار بگیرد که حتمی الوصول و قطعی الوصول باشد.
* آیا هر برنامهای قابلاجرا و الگوبرداری است و هر شخص و شخصیتی میتواند اسوه و الگوی ما قرار بگیرد؟
قطعاً نه؛ ازآنجاکه توسل به اهلبیت(ع) راه رسیدن به عاقبتبهخیری است برنامه فقط و فقط باید از قرآن، ذیل قرآن و روایات معصومین(ع) برگرفته شده باشد و اسوه و الگوی ما هم فقط در زندگی وجود پیامبر عظیم الشان اسلام و حضرات معصومین(ع) هستند.
* چرا برنامه زندگی باید از قرآن و ذیل قرآن برگرفته باشد؟
قرآن و روایات از ابتدا قانون بودند و تا ابد قانون خواهند ماند؛ شما هیچ برنامهای در قرآن و روایات پیدا نخواهید کرد که منطبق باعقل نباشد، شما یک برنامه بر طبق قرآن پیدا نخواهید کرد که اگر کسی بر آن سلوک کرده باشد، به هدف و مقصدش نرسیده باشد.
* چرا اسوه و الگو فقط باید مختص به خاتمالانبیا و ائمه معصومین (ع) باشد؟
در این کره خاکی فقط پیامبر خدا و ائمه معصومین هستند که هیچ نقطه ظلمانی، تاریک و خاکستری در زندگیشان دیده نمیشود؛ زیرا مصداق انسانهای کامل هستند که در زمان حیاتشان اسوه و الگو بودهاند و تا ابد اسوه و الگو میمانند.
پیامبر(ص) فرمودند: صراط مستقیمی که در سوره حمد میخوانید من پیغمبرم بعد از من علی ابن ابیطالب و بعدازآن ذریه علی ابن ابیطالب(ع) است. اگر به قرآن و عترت تمسک جویید هیچگاه گمراه نخواهید شد.
* یکی از مشکلات جدی امروز جامعه ما عدم ارتباط نسلها با یکدیگر است و والدین و اولاد یکدیگر را درک نمیکنند؛ راهحل این مشکل امروز در جامعه چیست؟
اگر مراجعه کنیم به سیره حضرت زهرا(س) متوجه خاص بودن ارتباط حضرت زهرا(س) با پدر بزرگوارشان میشویم، چقدر عاشقانه این پدر و دختر همدیگر را دوست میدارند؛ همانگونه که در حدیث کسا آمده است وقتی پیامبر از ضعف جسمش به زهرای مرضیه مراجعه میکرد، این بانوی بزرگ اسلام پدر را به خدا سفارش میکردند «اِنّی اَجِدُ فی بَدَنی ضُعْفاً، فَقُلْتُ لَهُ اُعیذُکَ بِاللَّهِ یا اَبَتاهُ مِنَ الضُّعْفِ» از این ارتباط عاشقانه و صمیمی که هیچ فاصلهای بین پدر و دختر وجود ندارد انسان میتواند الگوبرداری کند.
* یکی دیگر از مشکلات امروز در خانوادهها سردی و عدم حضور کافی در روابط است، چگونه این مشکل با تمسک به سیره اهلبیت(ع) حل میشود؟
بازهم با توجه به سیره حضرت زهرا (س) و امیرالمؤمنین (ع) بهراحتی میتوان این کمبودها را رفع کرد، به سادهترین و زیباترین کلام با هم سخن میگفتند، ابراز و اظهار محبت صادقانه داشتند، در تمام مراحل همراه و مطیع هم بودند و حتی برای یکبار در طول ۹ سال زندگی مشترکشان باری بر دوش دیگری نبودند.
* یکی دیگر از مشکلات جدی جامعه در زمینه تربیت فرزند است لطفاً در این خصوص هم توضیح دهید؟
خداوند بار تربیت فرزند را بر عهده زن گذاشته است؛ درواقع زن در خانه ستون و رکن اصلی است و مرد کمکحال زن؛ یکدل بودن و همراه بودن زن و شوهر موفقیت در تربیت فرزند را به همراه دارد.
حضرت زهرا(س) اولادی همچون زینب کبری(س) تربیت میکنند که در اوج اندوه از نافله شب غافل نماند و در دامن همین مادر فرزندی همچون امام حسن(ع) کریم اهلالبیت و فرزندی همچون سیدالشهدا به ثمر میرسد که حماسهساز تاریخ اسلام میشود.
* به نظر شما رمز موفقیت حضرت فاطمه زهرا(س) چیست؟
رمز موفقیت این بانوی بزرگوار این است که هیچگاه خدا را چه هنگام خوشی و چه در اوج سختی از یاد نبرده است، ما انسانها در دو مرحله از خدا غافل میشویم، یکی در غم و دیگری در شادی.
در غم بهجای توسل به خدا متوسل به افرادی میشویم که خودشان هزاران مشکل و سختی در زندگیشان دارند درحالیکه تمام امور در ید قدرت الهی است و در شادی هم غفلت بر ما چیره میشود؛ حضرت زهرا(س) در شب عروسیاش از امیرالمؤمنین میخواهد که تا صبح به عبادت خدا بپردازند.
* بهعنوان حرف آخر اگر سخنی دارید میشنویم؟
این انقلاب، نظام و کشور اسلامی متعلق به شخص نیست، ما همگی زیر سایه حضرات معصومین (ع) هستیم؛ در هیچ کجای عالم مثل ایران بیرق امیرالمؤمنین(ع) و حضرت زهرا(س) برپا و بلند نیست و این به برکت نظام، انقلاب و شهدا است.
مملکت ما مملکت امام زمان (عج) است و مردمی که زیر سایه الطاف معصومین هستند مثل همیشه با حضور در پای صندوقهای رأی و انتخابات مشت محکمی بر دهان دشمنان داخلی و خارجی خواهند زد.
پایان پیام/۷۸۰۴۶/ض