پسماند‌ها و خلق ثروت

صدا و سیما سه شنبه 17 بهمن 1402 - 22:02
سرپرست دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها گفت: روزانه ۵۵ هزار تن پسماند در کشور تولید و از این میزان فقط ۱۰ درصد آن وارد چرخه بازیافت می‌شود که با حذف واسطه‌ها و دوره گردها، سهم صنعت پسماند از بازیافت افزایش می‌یابد.

به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما؛ پسماند که از آن به‌عنوان طلای کثیف یاد می‌شود، هم فرصت است و هم تهدید و اگر مدیریت صحیحی حاکم نباشد، جان انسان‌ها به همراه آب، خاک و هوا در معرض خطر قرار می‌گیرد؛ فرهنگ بازیافت پسماند باید در جامعه نهادینه شود تا ضمن کاهش آلایندگی، از این ظرفیت درآمدزایی و خلق ثروت شود.

امحای پسماند‌های صنعتی به عهده تولیدکننده است و بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران زیرساخت‌های لازم برای مدیریت پسماند‌های صنعتی را در کشور فراهم کرده‌اند؛ توسعه زیرساخت‌ها و واحد‌های بازیافت پسماند علاوه بر رونق اقتصادی و اشتغال موجب کاهش بحران‌های زیست‌محیطی در کشور شده طوری که از ضایعات پلاستیکی بی ارزش، ماده اولیه برای محصولات جدید تولید می‌شود.

گرانول‌های بازیافتی یا دانه‌های ریز پلیمری که از مواد دور ریختی بی ارزش در مرکز بازیافت پسماند‌ها پس از تفکیک در مبدا و انتقال به کارخانه‌های تبدیل مواد، تولید می‌شود طی مراحلی تبدیل به ماده اولیه تولید محصولات پلاستیکی شده و ارزش افزوده بالایی ایجاد می‌کند.

 یک تولیدکننده ماشین آلات بازیافت می‌گوید: صنعت بازیافت پسماند، صنعت پولسازی هست، زیرا مواد اولیه آن ارزان خریداری می‌شود که پس از طی مراحل بازیافت، ارزش افزوده قابل توجهی را برای صنعتگران ایجاد می‌کند؛ همین دلیل منجر به استقبال دیگر تولیدکنندگان بخش خصوصی برای ورود به این صنعت است. 

یک تولیدکننده گرانول‌های بازیافتی، مزایای صنعت بازیافت پسماند را در اشتغالزایی، ارزآوری و همچنین صرفه جویی در مصرف سوخت انررژی می‌داند.

اما آنچه که ضایعات را به مواد اولیه ارزشمند یا همان گرانول برای تبدیل و تولید محصولات جدید می‌کند، ماشین آلات است.

یکی دیگر از تولیدکنندگان ماشین آلات بازیافت می‌گوید: در گذشته بسیاری از ماشین آلات را از کشور‌های خارجی وارد می‌کردیم، اما امروز خوشبختانه با تکیه بر توان داخل و دستیابی به دانش فنی روز، توانسته ایم ۸۰ درصد ماشین آلات را داخلی سازی کنیم؛ از طرفی ماشین آلات ساخت داخل به لحاظ کیفیت با نمونه خارجی آن رقابت پذیری می‌کند و به لحاظ قیمت یک سوم نمونه خارجی آن است.

البته در صنعت بازیافت پسماند از ماشین آلات گوناگونی در تبدیل ضایعات به مواد اولیه تولید محصولات جدید استفاده می‌شود که شامل پرس ها، شوینده ها، خشک کن ها، جداسازها، خردکن ها، انتقال دهنده ها، سرند‌ها و گرانول ساز‌ها است.

گزارش از مهدی محمدزاده خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.