خبرگزاری فارس چهارمحال و بختیاری|انتخابات، مهمترین مؤلفه نظام مردمسالاری دینی مبتنی بر اراده مردم است و بر اساس نگرش مردمسالارانه، تمامی افراد جامعه، بدون در نظر داشتن جنسیت و جایگاه اجتماعی، حق مساوی تصمیمگیری و دخالت در امور جمعی را دارند؛ در هر اجتماعی، زنان نیمی از پیکره جامعه را تشکیل میدهند، ضمن اینکه زنان نقش مهمی را در ساماندهی زندگی خانوادگی و اجتماعی دارند.
حضور حداکثری و چشمگیر بانوان در انتخابات و در همه عرصههای مختلف نظام مانند نقش پررنگ در شکل گیری انقلاب، ایستادگی و مقاومت در هشت سال دفاع مقدس و پس از آن نیز در راستای توسعه و پیشرفت ایران همه نشان از بلوغ فکری و سیاسی بانوان دارد که همراه نظام و پا به پای مردان مشارکت خود را در همه عرصههای سیاسی، اجتماعی فرهنگی به نمایش گذاشتهاند.
انقلاب اسلامی سبب رشد و بالندگی زنان شده و در طول سالهای گذشته شاهد پیشرفتهای بانوان در عرصههای مختلف بودهایم. همچنین در بحث مشارکت سیاسی شاهد رشد سیاسی زنان از جمله مشارکت در راهپیماییها، حضور در انتخابات مجلس و شوراهای اسلامی شهر و روستا هستیم.
با توجه به در پیشرو بودن دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی میزگردی با عنوان نقش و جایگاه بانوان در حضور و مشارکت حداکثری مردم در انتخابات با حضور شیرین مهدیان فعال فرهنگی و مسؤول سابق خواهران جامعه اسلامی دانشگاه شهرکرد، زهرا صیدالی فعال سیاسی و اجتماعی و زهرا نصیری قائم مقام تشکیلات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در خبرگزاری فارس چهارمحال و بختیاری برگزار شد.
شیرین مهدیان فعال فرهنگی، دانشجوی دامپزشکی و مسؤول سابق خواهران جامعه اسلامی دانشگاه شهرکرد: ۲ نکته مهم در خصوص نقش زنان در انتخابات مطرح است، یکی ضرورت مشارکت در انتخابات به عنوان یک وظیفه سیاسی و اجتماعی و دیگری حضور در مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده.
حضور در انتخابات یک وظیفه و مسئولیت سیاسی و اجتماعی است، کسانی که به سن قانونی یعنی به بلوغ سیاسی و عقلانی رسیدهاند، میتوانند به عنوان رایدهنده در این مهم شرکت کنند. خب در این بین کسانی به عنوان رایدهنده معتقد هستند که به دلیل عدم شرایط مناسب نباید از حق رای خود استفاده کنند، اما در حقیقت اگر مشارکت نداشته باشند، به طور غیرمستقیم در انتخابات شرکت میکنند و همان افراد قبلی، به تعبیری کسانی که کارایی لازم را ندارند دوباره رای آورده و وارد مجلس میشوند، در واقع اگر کسی انتخابات را تحریم کند، حق رای خود را از بین برده است، از طرفی دیگر، اگر معتقد به جمهوریت و مشارکت مردمی هستیم، به عنوان مردم و افرادی که در جامعه زندگی میکنیم، باید در بالا رفتن درصد مشارکت انتخابات و انتخاب هوشمندانه دخیل باشیم.
شیرین مهدیان
گفتمان امامین انقلاب الزام میکند که زنان در فعالیتهای سیاسی جامعه مشارکت کنند
درباره موضوع حضور زنان در انتخابات در گفتمان امامین انقلاب صحبتهای زیادی شده و هیچ تفاوتی بین زن و مرد قائل نشدهاند که اگر از بُعد دینی و اجتماعی نگاه کنیم الزام میکند که زنان در فعالیتهای سیاسی جامعه از جمله انتخابات مشارکت کنند.
ما در فرمایشات رهبر انقلاب بارها دیدهایم که نقش زنان در پیروزی انقلاب اسلامی را بیشتر از مردان برشمردهاند. رهبر انقلاب در سال ۱۳۷۵ در جمع زنان شهر ارومیه حضور بانوان در مبارزات عمومی و سیاسی را چندگانه دانستند و فرمودند وقتی زن، خانه خود را در مبارزات سهیم میداند و وارد میدان میشود، در واقع خانهای را که در آن، مرد و زن و فرزند هست را به صحنه میآورد و خانواده را در میدان مبارزه حاضر میکند، این نشاندهنده نقش جدی و غیرقابل اغماض زنان در عرصههای نبرد حق علیه باطل است.
عقبنشینی زنان ممکن است، تشکیل تمدن اسلامی را به تاخیر بیندازد
در خصوص حضور زنان به عنوان کاندیدا، افرادی هستند که توانایی حضور در مجلس را دارند اما به دلایل متفاوت از جمله تواضع و یا عدم ریا حاضر به این کار نمیشوند ولی خب تجربه نشان داده که هرجا عقب نشستیم باعث وارد شدن خسارت به بدنه جامعه و یا حتی نظام شده است و به تعبیر بنده این حق بر گردن کسانی است که میتوانند تاثیرگذار باشند اما شانه از زیر بار مسئولیت خالی میکنند و چه بسا موجب به تاخیر افتادن تشکیل تمدن اسلامی شود.
ما در سخنان رهبر انقلاب میبینیم که ایشان مکرراً مطرح میکنند که اگر فردی توانایی تصدی چنین جایگاهی را دارد، وارد میدان شود، همچنین رهبری در ادامه میفرمایند که فعالیتها باید به شرطی باشد که به خانه و خانواده لطمهای وارد نشود و یا جاذبه ایجاد نکند پس نمیتوان نقش زنان را از رخدادهای مهم جامعه از جمله انتخابات نادیده گرفت.
میزگرد انتخاباتی فارس با حضور فعالان دانشجویی
علاج جبران اشتباهات گذشته توجه ویژه به جایگاه مادری و نقش زنان است
به نظر بنده اگر تحلیل سیاسی زنان به روز باشد و اطلاعات خود را در این زمینه تقویت کنند و بیشترین تمرکز و برنامهریزی برای رای اولیها باشد که کاندیداها و عملکرد آنان را بررسی کنند که در این امر هم زنان در جایگاههای مختلف مانند مادر، خواهر و حتی به عنوان معلم میتوانند تاثیرگذار باشند. علاج جبران اشتباهات گذشته توجه ویژه به جایگاه مادری و نقش زنان است زیرا اگر زنان هویت خود را بیابند، جامعه از اساس اصلاح میشود.
زهرا صیدالی عضو شورای حوزه دانشگاه شهرکرد، فعال سیاسی و اجتماعی: من بحثم در مورد نقش زنان در فعالیتهای اجتماعی را از دوران تاریخ اسلام و یا حتی در طول تاریخ شروع میکنم، ما در تاریخ اسلام زنان الگوساز از جمله حضرت زینب(س)، حضرت زهرا(س)، حضرت امالبنین(س) و حتی حضرت رباب(س) را مشاهده میکنیم.
حضرت زینبی که در مجلس یزید خطبههایی را ایراد میکنند و کل معادلات دشمن را بهم زده و باعث رسوایی یزید و یزیدیان میشوند. خب الگوی ایشان، مادری است از جنس حضرت زهرا (س) که برای دفاع از ولایت، به شهادت میرسند و یا بعد از رحلت پیامبر (ص) خطبه فدکیه را ایراد میفرمایند.
زهرا صیدالی فعال فرهنگی و پژوهشی
یا حضرت امالبنین (س) را میبینم که در جایگاه مادری، حضرت عباس (ع) را تربیت میکنند که برای دفاع از ولایتش از خودگذشتگیهایی را که در مصائب و مقاتل میخوانیم و میشنویم، انجام داده است.
اما همه این بحثها را بیان کردم تا برسم به این موضوع که نقش زن گاهی در خانه و تربیت فرزند است که نهایت منجر به فعالیت سیاسی و اجتماعی فرزندش میشود، گاهی نقش زن مانند حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) است که باید در سطح جامعه ورود کنند و فعالیت روشنگرانه برای پیروزی حق بر باطل انجام دهند.
بر اساس بیانات رهبر انقلاب که در دیدار اخیر با بانوان داشتند، نقش زنان را در مشارکت حداکثری در سطح خانه برای ترغیبکردن فرزندان و همسر برای شرکت در انتخابات را بیان میکنند و از طرفی نباید از تفاوت خصایص زن و مرد غافل باشیم، زنان ریزبینی و نفوذی که در خانه دارند، مخصوصا که زنان ایرانی به دلیل بالا بودن جایگاه خانواده از نفوذ بالایی برخوردار هستند و بیشتر از مردان، برای حضور حداکثری و انتخاب کاندیدای اصلح نقش دارند.
اما رسالت اصلی زن تعلیم و تربیت در حوزه فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است، اگر مادر نقش مادری خود را به خوبی ایفا کند فرزند کودک او، مدیر کارآمد متعهد و یا شهروند مسئولیتپذیر و معتقد تربیت میشود.
مطرح شدن گفتمان سیاسی از بعد دینی در خانواده موجب رشد کودک میشود
زن نقش اساسی در خانه دارد و اگر گفتمان سیاسی از بُعد دینی و نه حزبی از ابتدا در خانه مطرح شود، کودک با کنشگری در مباحث سیاسیِ جامعه آشنا شود، شخص به خوبی در آینده متوجه رسالت سیاسی خود میشود و در وجود او و سپس به صورت جمعی این مسوولیت در جامعه نهادینه میشود.
در مورد کنشگری سیاسی اجتماعی به نظرم انتخابات شورای مدارس به عنوان مصداق بسیار خوب است چون بچهها از همان ابتدا با اهمیت و روند انتخابات در مقیاس کوچکتر آشنا میشوند.
در کنار همه اینها شناخت قوانین و شناساندن قوانین به فرزندان در خانه، مدارس و یا حتی دانشگاه میتواند در شناخت نماینده اصلح کمک کند چون به راحتی از طریق وعدههای نامزدها میتوان فهمید که چه کسی میتواند و شایستگی دارد و چه کسی با فریب به دنبال قدرت است.
زهرا نصیری قائم مقام واحد تشکیلات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد: حضور بانوان در انتخابات و فعالیتهای سیاسی یک ضرورت است، همه ما زنان تاثیرگذار در حوزههای مختلف اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را میشناسیم و حتی در تاریخ از این زنان یاد شده به طوری که ماندگار شدهاند.
زنان در بسیاری از حوادث تاریخ نقش تعیین کنندهای داشتهاند که این هویت و جایگاه را مدیون مکتب امام خمینی (ره) هستند برای نمونه در طول هشت سال دفاع مقدس ما نقش زنان را در این پیروزی به خوبی لمس میکنیم و حتی در بطن جامعه کنونی به خوبی پیشرفت و کنش اجتماعی زنان مشاهده میشود به طوری که حضور زنان در شوراهای شهر و روستا، مجلس شورای اسلامی و خیلی پستهای مهم کشور نشان از اعتماد مردم و نظام به این قشر است.
زهرا نصیری قائم مقام تشکیلات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علومپزشکی شهرکرد
آغاز تحول، خانه است و به پیرو آن تحول جامعه
در رابطه با نقش و حضور زنان در انتخابات، آنان میتوانند با ایجاد فضای تفکر و تعقل در خانواده خود و یا گفتوگو با اعضای خانواده و جامعه هدف خود شاخصهای انتخاب صحیح را بیان کنند که طبق بیانات رهبر انقلاب کارایی در مدیریت، شناسایی نیازهای جامعه و مردم، عمل هوشمندانه، داشتن برنامه و نداشتن فساد از شاخصهای کاندیدای اصلح است، اگر زنان بتوانند در تبیین همین موارد نقش خود را ایفا کنند، بسیار تاثیر مطلوبی در جامعه ایفا میکنند. این اقدام علاوه بر ایجاد شور انتخاباتی باعث تبیین، شناخت و آگاهی دیگران هم میشود، تحول از خانه شروع میشود و به پیرو آن جامعه، متحول و دارای ایجاد شور انتخاباتی میشود.
باید طرحی برای تقویت مبانی سیاسی زنان در خانواده و جامعه اجرا شود
اما ضعفی که وجود دارد این است که طرحی برای تقویت مبانی سیاسی زنان تا به حال پیریزی و انجام نشده است، اگر این تقویت مبانی بعد دینی بگیرد موثرتر خواهد بود، به نظرم باید دانشجویان در این زمینه پیشقدم شوند و منتظر مسؤولان نمانند و نقش خود را در این امر ایفا کنند، چگونه انجام شود؟ باید ساختاری توسط تشکلهای دانشجویی برای آموزش و تربیت دانشجویانی ایجاد شود که بتوانند با ورود به کف میدان و جامعه در تقویت مبانی سیاسی بانوان موثر باشند، البته به نظر من این مثل یک دایره است، یعنی دوباره بر میگردیم به نقطه اول یعنی نقش زن تاثیرگذار، اگر زن بتواند فرزند خود را دغدغهمند و دارای تحلیل سیاسی تربیت کند، این فرد وقتی به دانشگاه ورود کند، میتواند باعث تشکیل چنین بستری در دانشگاه شود و خلا آموزشی موجود را جبران کند.
پایان پیام/۶۸۰۴۳