به گزارش ایسنا، در ابتدای این مناظره که در حاشیه نمایشگاه مطبوعات برگزار شد، حامد نیاستی با بیان اینکه من در موضع مخالف اینجا هستم و دلایلم به امور ساختاری معطوف میشود، توضیح داد: شاید چهار دلیل وجود دارد که من با انتخابات پیش رو مخالفم؛ اولین دلیل آن دلیل وجود ساختار استصوابی در کشور است که باعث میشود نتوانیم نماینده مطلوب و دلخواه خود را انتخاب کنیم؛ از این رو در انتخاب بین بد و بدتر قرار میگیریم.
وی ادامه داد: دلیل دوم ناکارآمدی ساختاری مجلس است که شاید بتوان گفت بازه سی سالهای پشت آن است؛ اما در این دو الی سه دوره به اوج خود رسیده است. مجلس دو وظیفه ذاتی یکی نظارت و دیگری قانون گذاری دارد. در بعد قانونگذاری باید مجلس قانون گذار و مجلس ریل گذار را از هم جدا کنیم. مجلس قانون گذار برای نظم عمومی است. اما صحبت از مجلس ریل گذار به معنای معنویات و توسعه اقتصادی است. البته معتقدم مجلس ما در این زمینه مثل بحران آب و خاک و انرژیهای پاک کم کاری کرده است.
این فعال سیاسی دانشجویی با اشاره به نقش مجلس در بعد نظارتی توضیح داد: در دو سال اخیر سه بمب گذاری بزرگ رخ داد. شاهد بودیم سه تبعه خارجی از مرزها وارد شدند و بمب گذاری کردند؛ اما هیچ کدام از مسئولان اعم از وزیر کشور و شورای تامین استان به پرسش جدی و استیضاح گذاشته نشدند.
نیاستی با اشاره به ساختار عدم رقابت در این دوره از مجلس توضیح داد: شاهد آن هستیم که ۱۵ هزار نفر کاندیدا هستند؛ اما عموم آنها در یک طیف فکری قرار دارند.
زعیمی در مقابل با بیان اینکه من در موضع موافق بر اصل انتخابات و دفاع از مجلس یازدهم در این مناظره شرکت میکنم، اظهار کرد: اگر خاطرات میشل فوکو که بعد از انقلاب دو بار به ایران سفر کرده است را مطالعه کنیم، متوجه میشویم او انقلاب ایران را معنویت پایه توصیف میکند و این معنویت پایه بودن ماهیت مردمی و مردمی بودن دارد. مجلس ایران جزو معدود مجالسی است که قابلیت انحلال ندارد. سایر مجالس کشورها قابلیت انحلال دارند و از این لحاظ مجلس ما دارای قدرت زیاد برای قانون گذاری و تشکیل یک ساختار برای پیش برد امور کشور است.
وی با بیان اینکه برخورد با مسببین بمب گذاری مطالبه تمام مسئولین اعم از وزرا بوده است، ادامه داد: مجلس یازدهم از جمله مجالسی بود که روی مهاجرین به ویژه پس از استقرار حکومت طالبان تاکید داشت و بر روی مرزهای ما در خصوص ورود و خروج افراد دقت داشت؛ به طوری که تبعههای افغانی به شدت ریپورت شده و گرین کارت آنها بررسی میشد.
نیاستی در مقابل این ادعای زعیمی گفت: من این را نمیپذیرم؛ چون با واقعیت مطابقت ندارد. شما آماری از وزارتخانه میدهید که لزوما با واقعیت منطبق نیست.
*کارآمدی و ناکارآمدی مجلس باید مجلس به مجلس پیگیری شود
زعیمی در مقابل گفت: شما آمار را از کجا میآورید. ماهیت حضور مردم در انتخابات مهم است. کارآمدی و ناکارآمدی مجلس باید مجلس به مجلس پیگیری شود و سی سال عملکرد مجلس را نمیتوان زیر سوال برد. مردم باید از نماینده مجلس، قانون گذاری برای حل مشکل آب و برق را مطالبه کنند؛اما از نماینده مجلس اشتغال فرزند خود را میخواهند. این عدم سواد سیاسی مردم را میرساند که به وعده آن نماینده اعتماد کنند.
نیاستی در مقابل بیان کرد: شما قبول دارید نمایندگان مجلس این مسائل را پیشنهاد و وعده دادند؟
زعیمی پاسخ داد: من موافقم برخی این وعدهها را دادهاند و عده زیادی هم ندادهاند.
*انعطاف پذیری قانون اساسی ما پایین است
نیاستی در مقابل بیان کرد: درست است که شما این عده از نمایندگان را مطلوب خود نمیدانید؛ اما این عده از نمایندگان توسط شورای نگهبان مورد تایید صلاحیت قرار گرفتند. در دنیا از لحاظ حقوقی یک سری قوانین شناور و باثبات داریم. قوانین اساسی اصولا قوانین باثباتی هستند و عموما دچار تغییر نمیشوند؛ اما برداشت هایی که از دل آنها صورت میگیرد فرق میکند. شناوری و انعطاف پذیری قانون اساسی ما پایین است و ما میتوانیم خیلی از اصول را از قانون اساسی برداشت کنیم. در کشور ما قانون اساسی از دوران مشروطه تصویب شده که ترجمه چند کشور بلژیک و.. و دور از فرهنگ مردم ما بوده است.
این فعال سیاسی دانشجویی تایکد کرد: از طرفی ما ۲۰۰۰ سال هم فرهنگ پادشاهی داشتیم و ما برای اولین بار نسخه جمهوریت برگرفته از دین را در دنیا ارائه دادیم که این هم باید بررسی شود. اینکه عده ای به قانون اساسی انتقاد میکنند چیز غیر عقلانی و غیرمنطقی نیست؛ چراکه تجربه قانون گذاری در کشور ما کم بوده است.
ادامه دارد...