خانه تکانی آشپزخانه یکی از مراحل سخت و وقت گیر و پرچالش در خانه تکانی عید است.اما شما میتوانید با رعایت یک سری اصول این کار را برای خود راحتتر کنید.در این مطلب از پارس نیوز با اصول خانه تکانی آشپزخانه آشنا خواهید شد.
حتما برای شما نیز پیش آمده که یک شوینده یا وسیله ضروری را در حین خانه تکانی دم دست نداشته باشید. تا تهیه این وسیله ممکن است وقت زیادی صرف شده و مراحل زیادی از کارهای شما عقب بیفتد. برای جلوگیری از این مسئله بهتر است پیش از شروع خانه تکانی آشپزخانه تمام آنچه نیاز دارید را لیست کنید و بر اساس لیست وسایل را تهیه کنید.
این وسایل و مواد ضروری عبارتاند از:
همچنین در پارس نیوز بخوانید : تغییر دکوراسیون برای عید با چند ایده عالی و ساده
اگر ندانید که قرار است که از کجا کار خانه تکانی را شروع کنید و در چه نقطهای آن را به پایان ببرید، کمی گیج و سردرگم خواهید شد. ممکن است که با شروع از جای اشتباه، انرژی و شوقتان را برای خانه تکانی از دست بدهید؛ پس باید دقیق باشید. از سوی دیگر، اگر تمیزکاری را از نقطهای اشتباه شروع کنید، امکان دارد که تا به پایانرسیدن کار، دوبارهکاریهای فراوانی پیش بیاید. پس داشتن برنامه و فهرست از واجب هم واجبتر است.
قبل از اینکه به سراغ تهیه فهرست برویم و بگوییم که بهتر است از کدام نقطه، کار را شروع کنید از وسایل و مواد لازم برای خانه تکانی آشپزخانه میگوییم. آمادهاید ؟
حالا که مواد اولیه و وسایل لازم برای تمیزکاری را آماده کردهاید، باید به سراغ تنظیم فهرست کارها بروید. در ادامه، به ترتیب زیر، از تمیزکردن بخشهای مختلف آشپزخانه خواهید خواند:
آمادهشده برای خانه تکانی آشپزخانه مهم است. نمیتوانید بیگدار به آب بزنید.
ببینید که برای آمادگی چه باید کرد:
حالا در گام دوم خانه تکانی آشپزخانه به سراغ کشوی کابینتها میرویم. تمیزکاری را در دو جبهه دنبال میکنیم (زیاد از حد استراتژیک شدیم، نه ؟!).
ابتدا تمیزکاری و بعد سروساماندادن و ایجاد نظم:
وسایل و لوازم موجود در کابینتها را دوباره مرتب و با نظم در جای خود بچینید. باز هم تأکید میکنیم که اگر به چیزی نیاز ندارید، آن را کنار بگذارید یا به دیگران ببخشید.
برای تمیزکاری کابینتها هم از الگویی مشابه کشوی آنها استفاده میکنیم:
استفاده از ارگانایزرها یا همان وسایل نظمدهنده برای قراردادن ظروف و وسایل مختلف در کابینتها به فضای داخل آنها نظم خاصی میدهند. پس به خرید و استفاده از آنها هم فکر کنید.
پنتری همان بخشی از آشپزخانه است که کمد یا قفسههایی پر از مواد مصرفی غذایی دارد؛ مثلا جایی که روغنها، برنج، پیاز و… را میگذارید یا همان جایی که شیشهها و بطریهایی پر از ترشی، نخود و لوبیا و… قرار دارد.
بعد از تمیزکاری ظروف و کمدها، همهچیز را با نظم و ترتیب دوباره در جای خود قرار بدهید. اگر هم بهدنبال تنوع هستید، با درنظرگرفتن بهینهسازی فضا و مکان، همهچیز را با شکلوشمایلی تازه بچینید.
بهتر است مواد غذایی مشابه در کنار یکدیگر قرار بگیرند؛ مثلا تنقلات را کنار هم بگذارید، نبات و قند در کنار هم باشند و… . اگر هم کموکسری وجود دارد، فهرستی برای خرید تهیه کنید.
حالا نوبت پیشخانهای آشپزخانه میرسد. وسایل روی پیشخان یا کانتر را بردارید تا کار خانه تکانی آشپزخانه در این بخش ساده شود و بعد:
اگر از بعضی وسایل و اشیای موجود روی پیشخان زیاد استفاده نمیکنید، بهتر است که آنها را بردارید و داخل کمدها و کابینتها بگذارید. هرچه فضا بازتر باشد، آشپزخانه مرتبتر به نظر خواهد رسید.
خانه تکانی آشپزخانه یعنی تمام نقاط درون و بیرون بخشهای مختلف را تمیز کنید. گاهی داخل فر و اجاق گاز پر از جرم و کثیفی میشود. برای حفظ سلامت و بهداشت حتما باید بهسراغ تمیزکاری اساسی این بخشها بروید.
این بخش دیگر مرتبکردن زیادی نمیخواهد. سینیها و وسایل موجود در فر و اجاق را که تمیز کردید، آنها را سر جای قبلیشان برگردانید. استفاده از شویندهها و پاککنندههای مناسب برای رفع آلودگیها، جرمها و بوی نامطبوع غذاهای مانده و چسبیده به قطعات و بخشهای مختلف فر را فراموش نکنید.
یخچال و فریزر هم بخشهای مهمی در خانه تکانی آشپزخانه هستند. مراحل زیر را برای پاکسازیشان در نظر بگیرید:
در قراردادن مواد غذایی مختلف در یخچال سلیقه به خرج بدهید. علاوه بر اینکه میتوانید از ظروف بستهبندی و ارگانایزرها برای ترتیب و نظم فضای یخچال کمک بگیرید، به گذاشتن ماده مناسب در جای مناسب در هر بخش یخچال هم دقت داشته باشید. بعضی مواد باید در طبقات بالایی قرار بگیرند و برخی در طبقات پایینی.
ظرفشویی را در بخشهای آخر کار خانه تکانی آشپزخانه میگذاریم؛ یعنی زمانی که تقریبا همه موارد را تمیز و پاک کردهایم. چرا ؟ چون در طول پاک و تمیزکردن بخشهای دیگر، مدام نیاز به استفاده از ظرفشویی پیش میآید؛ پس اگر تمیزکاری ظرفشویی را همان ابتدا انجام بدهیم، بارها و بارها مجبور به تمیزکردن آن خواهیم شد.
برای اینکه اطراف سینک مرتب باشد، جایی مناسب برای آبچکان قاشقها، مایع ظرفشویی، ابرها و اسفنجها تهیه کنید. هرچه نظم این بخش بیشتر باشد، کارتان در شستوشوهای آشپزخانه راحتتر خواهد شد.
تمیزکردن کف زمین در آشپزخانه به این بستگی دارد که پوشش آن چیست. اگر فرش و موکت دارید که حتما باید آنها را از زمین جدا کنید و بشویید. کشیدن جاروبرقی هم ایده خوبی خواهد بود؛ اما اگر کفپوشهای قابل شستوشو دارید:
مانند خانه تکانی اتاق گرد و خاک را از سقف تمیز کنید و سپس ادامه ی تمیز کردن در آشپزخانه را انجام دهید.
اول از همه به سراغ یخچال و فریزر بروید. به طبقات یخچال سازمان بدهید و مواد غذایی بی مصرف و تاریخ گذشته را دور بریزید.
حالا باید یک پلاستیک زباله و یا یک سطل زباله برداشته و به هر بخش از آشپزخانه که می رسید اضافه ها و دور ریختنی ها را در آن بریزید و تا انتهای خانه تکانی آشپزخانه آن را با خود بچرخانید و با این روش از به هم ریخته شدن کف آشپزخانه و تلمبار شدن دورریختنی ها روی کابینت ها که کار را برایتان سخت می کنند دور شوید.
اگر طبقات یخچال با لکه های مواد غذایی چسبناک شده اند محتویات یخچال را بیرون ریخته و آنها را بشویید و سپس وسایل داخل یخچال را تمیز کرده و با نظم بچینید.
برای تمیز کردن فریزر باید از یک دستمال نیمه خیس استفاده کنید چون سرمای فریزر کمی در تمیز کردن اختلا ایجاد می کند.
به مواد غذایی داخل فریز نظم دهید و تا حد ممکن مواد غذایی گوشتی را در کشویی جدا از سبزیجات و.. قرار دهید.
با مخلوطی از مقادیر مساوی نمک پودر و جوش شیرین خمیری تهیه کنید.سپس با خمیر بدست آمده و یک دستمال نرم، سینک ظرف شویی را تمیز و براق کنید. برای از بین بردن رسوب آهک از باقی مانده شستشوی ظروف می توانید آخر شب یک دستمال یا حوله کاغذی را روی محل های مورد نظر پهن کنید و آن را با سرکه خیس کنید و صبح روز بعد، با آب بشویید. در غیر اینصورت خمیری از سرکه و نمک پودر درست کنید و با آن رسوب را بسایید تا به طور کامل پاک شود. همچنین نصف لیموترش تازه آغشته به نمک پودر نیز برای ساییدن و براق کردن سینک ظرف شویی استیل مناسب است.
برای شستشوی لوله ظرفشویی که از چربی و مواد غذایی باقی مانده در آن اشباع شده است، مقداری جوش شیرین و نمک را به نسبت مساوی مخلوط کنید و در سوراخ سینک بریزید و بلافاصله مقداری سرکه به این مخلوط اضافه کنید و در حد امکان راه آب را برای مدت کوتاهی ببندید. پس از مدتی، کار را با ریختن یک کتری آب جوش به اتمام برسانید.
برای جلوگیری از گرفتگی لوله های تخلیه آب در ظرفشویی بهتر است هر چند وقت یکبار یک کتری آب جوش داخل آن بریزید یا اینکه مخلوط مساوی نمک و جوش شیرین را در سوراخ ظرف شویی بریزید. توجه داشته باشید که از ریختن مواد چرب و روغن داخل ظرف شویی خودداری کنید زیرا این کار علاوه بر تجمع چربی در لوله های تخلیه آشپزخانه، موجب گرفتگی این لوله ها در خانه شما یا خانه های زیرین آپارتمان های دیگر می شود و دردسرهای فراوانی برای شما و به ویژه دیگر همسایه ها فراهم می کند.
حالا نوبت به در آوردن پرده آشپزخانه و نظافت پنجره رسیده است. برای نظافت پنجرهها از شیشهشوی و روزنامه یا دستمال مناسب استفاده کنید. توجه داشته باشید که پس از نظافت پنجره، پردهها را نصب نکنید. این کار را به بعد از تمام شدن خانه تکانی آشپزخانه موکول کنید.
تمیز کردن هود آشپزخانه را باید پیش از نظافت گاز انجام دهید؛ به خصوص اگر گاز رومیزی دارید. زیرا در هنگام نظافت، احتمالاً روی گاز کثیف خواهد شد. سالی یک بار فیلتر هود خود را عوض کنید. ممکن است لازم باشد که بخش فلزی قسمت رویی هود را خارج کرده و با سیم و اسکاچ حسابی بشویید.
حالا دیگر به دیوارهای آشپزخانه رسیدهایم. با اسپری تمیزکنندۀ سطوح و یک دستمال، کاشیهای آشپزخانه را از بالا تا پایین نظافت کنید. برای این قسمت از کار حتماً به یک چهارپایه نیاز دارید. تا جایی که میتوانید دیوارهای پشت یخچال، پشت گاز یا هر کجایی که در دسترس نیست را هم تمیز کنید. مطمئن باشید چربیها به همه جا نفوذ کردهاند.
حالا نوبت کابینت زیر سینک است. این کابینت را باید درست قبل از شستوشوی کف آشپزخانه، نظافت کنید. در سوراخ سینک، کمی جوش شیرین و نمک بریزید. سپس فوری مقداری سرکه روی آن بریزید و راه آب را ببندید. پس از گذشت دو تا سه ساعت، یکی کتری آب جوش در سینک خالی کنید. با این روش، تمام چربیهای داخل لوله را از بین بردید !
حالا کابینت را تخلیه کنید. اگر از قسمتهایی از سینک آب میچکد، آن را شناسایی کنید تا پس از خانه تکانی آشپزخانه آن قسمتها را چسب آکواریوم بزنید. احتمالاً کابینت زیر سینک از هر کابینت دیگری کثیفتر است. حسابی آن را با دستمال و اسپری یا کف بشویید و وسایلش را بچینید.
حالا نوبت کف آشپزخانه است. اگر آشپزخانه فرش یا موکت دارد، باید آن را جدا کنید و جداگانه بشویید. اگر کف آشپزخانۀ شما دارای کفپوش قابل شستوشو است با مواد ضدعفونی کننده، آب گرم و برس، کف آشپزخانه را حسابی تمیز کنید. فراموش نکنید که زیر کابینتها، یخچال و گاز نیز باید شسته شود.
برای برق انداختن شیرآلات باید از مواد مناسب شستوشوی شیرآلات استفاده کنید. این دیگر آخرین قسمت خانه تکانی آشپزخانه است. سینک و شیرآلات را برق بیندازید، یک چای تازه دم برای خود بریزید و روی مبل نشسته، خستگی خود را در کنید. البته بعد از نوشیدن چای، پرده آشپزخانه را نصب کنید تا کار خانه تکانی آشپزخانه را به پایان رسانده باشید.
یخچال، ماشین لباسشویی، اجاق گاز و مایکروفر را با استفاده از پارچه نرم و محلول گاز پاک کن خوب تمیز کنید. اگر قصد دارید برفک یخچال خود را پاک کنید، بهتر است از یک فرد تا تجربه استفاده کنید. بعد از تمیز کردن، آن ها را سرجای خود قرار دهید.
نکته: یخچال را تا 2-3 ساعت بعد از جابجایی به برق وصل نکنید زیرا موجب سوختگی موتور به علت مخلوط شدن آب و روغن آن میشود !
علاوه بر مراحل اساسی از خانه تکانی آشپزخانه ممکن است کارهای نظافتی دیگری نیز برای برق زدن آشپزخانه نیاز باشد. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
هر چیری را که از آشپزخانه خارج کرده بودید، پس از تمیز کردن در جای خود قرار دهید.