نقش بیگانه خوارهای کلیوی در پیشگیری از سنگ کلیه

صدا و سیما سه شنبه 08 اسفند 1402 - 11:42
دخالت ماکروفاژ‌ها (بیگانه خوارها) در فرآیند‌های التهابی نویدبخش توسعه اهداف درمانی جدیدی برای ممانعت از شکل‌گیری سنگ کلیه است.

نقش بیگانه خوارهای کلیوی در پیشگیری از سنگ کلیه

 
 
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، هنگامی که برخی صافی ها از طریق سامانه لوله‌ای کلیوی جریان می‌یابد، ذرات ریز رسوب از جمله کریستال‌های معدنی تولید می‌شوند. جابجایی این ذرات برای اطمینان از جریان آزاد صافی بسیار مهم است، در حالی که حذف نشدن آنها منجر به تشکیل سنگ کلیه و انسداد لوله‌ها می‌شود. با این حال، سازوکار اساسی برای حذف این ذرات نامشخص است.

بیگانه خوارها (ماکروفاژ‌ها) سلول‌های ایمنی بسیار ناهمگنی هستند که در بافت مقاوم هستند و انواع مختلفی از عملکرد‌های حمایتی بافت را انجام می‌دهند. محققان دانشکده پزشکی دانشگاه ژجیانگ چین، نحوه عملکرد سیستم ایمنی ذاتی ماکروفاژ‌های کلیه را برای جلوگیری از سنگ کلیه بررسی کردند. در مقاله‌ای که در ایمونیتی (Immunity) منتشر شده است، نویسندگان یافته‌های خود را از اقدامات مکانیکی و موقعیت راهبردی ماکروفاژ‌ها شرح دادند .

کلیه اندام قابل توجهی است که چالش حذف مواد زائد از بدن و تنظیم همزمان تعادل الکترولیت و آب را انجام می‌دهد.  تشکیل انواع مختلف سنگ کلیه به شدت تحت تأثیر pH ادرار است. PH قلیایی به تبلور سنگ‌های حاوی کلسیم و فسفات کمک می‌کند، در حالی که PH اسیدی ادرار باعث تقویت اسید اوریک می‌شود. وقتی ادرار از سامانه لوله‌ای کلیه‌ها عبور می‌کند، ذرات ریز رسوبی مختلفی از جمله کریستال‌های معدنی را از ادرار غلیظ تولید می‌کند. شرایط آسیب شناسی می‌تواند منجر به وجود پروتئین‌ها و سلول‌های التهابی شود. این ذرات می‌توانند در لوله‌ها قرار گیرند و جریان ادرار را مسدود کنند و باعث اختلال عملکرد کلیه شوند.

بیگانه خوارهای مقیم بافت، بسیار تخصصی هستند که عملکرد‌های حمایتی را در تکوین بافت برای گسترش و بازسازی انجام می‌دهند. ماکروفاژ‌ها از نظر منشا و عملکرد بسیار ناهمگن هستند و دارای یک رونوشت منحصر به فرد هستند که اجازه می‌دهد آنها برای انجام کارکرد‌های خاص ایفای نقش کنند. مطالعات اولیه در موش‌ها نقش ماکروفاژ‌ها را در سرکوب تشکیل سنگ کلیه نشان داد. در مطالعات اخیر دیده شده است که ماکروفاژ‌های ضدالتهابی در این فرایند درگیرند . دخالت ماکروفاژ‌ها در فرآیند‌های التهابی می‌تواند نویدبخش توسعه اهداف درمانی جدید باشد. بنابراین این عملکرد ماکروفاژ می‌تواند به عنوان یک راهبرد درمانی برای جلوگیری ازتشکیل سنگ باشد.

محققان با استفاده از ریزبین با وضوح بالا، ضبط زنده و روش های ریزبین دو فوتونی، ماکروفاژ‌های کلیوی را در زمان واقعی مشاهده کردند. این روش ها ارتباط ماکروفاژ‌ها را با ذرات موجود در ادرار و همچنین نقش ماکروفاژ‌ها را در حذف ذرات نشان دادند. 

این نتیجه نشان می‌دهد که عملکرد طبیعی دفع ادرار به تنهایی نمی‌تواند ذرات بزرگ در لوله‌های کلیوی را بدون کمک ماکروفاژ حذف کند. این یافته‌ها پیامد‌های درمانی بالقوه را برای سنگ‌های کلیه (نفرولیتیازیس یا سنگ‌های کلیوی) و برای توسعه روش‌های دارورسانی ویژه کلیه بر اساس این ویژگی‌های متمایز ماکروفاژ پیشنهاد می‌کنند.

ماکروفاژ یک اصطلاح یونانی است که از ترکیب دو کلمه Makrós به معنی بزرگ و phagein به معنی خوردن شکل گرفته است. ماکروفاژ‌ها به سلول‌های ایمنی بدن انسان گفته می‌شوند که سلول‌های مرده، سلول‌های سرطانی و میکروب‌ها را شناسایی می‌کنند و می‌بلعند. به این عمل آن‌ها بیگانه خواری می‌گویند.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.