- استان: تهران
- حوزه انتخابیه: تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس
- شعار: ایرانی سرفراز - مجلسی قوی و کارآمد
پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.
احمدرضا بنایی اسماعیلی یکی از داوطلبین نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس است، که در زیر رزومه کوتاهی از وی و پاسخهایش به سوالات مهر در دو بخش کشوری و استانی را میخوانید:
رزومه:
- استاد دانشگاه
-نویسنده و پژوهشگر فرهنگی و مدیریت شهری
- سو الات کشوری:
* مهمترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی از نگاه شما چیست؟
۱. عدم کارآمدی لوایح در قانونگذاری: عملکرد ضعیف نمایندگان مجلس در دورهی چهار ساله نمایندگی خود و تبدیل مجلس به نهادی ناکارآمد: تصویب قوانین متعدد و بعضاً متناقض به دلیل عدم شناخت کافی و عدم تناسب قوانین با نیازهای جامعه و همچنین عدم توجه به نظرات کارشناسان، خبرگان و متخصصان در فرایند قانونگذاری و طولانی شدن فرایند تصویب قوانین طی چهار سال و از طرفی بروز مشکلات اقتصادی شدید در معیشت مردم، باعث این شد تا سرمایه اجتماعی مجلس افت کند و مردم امید و اعتماد خود را نسبت به مجلس برای حل معضلات معیشتی از دست بدهند. ۲. ضعف در نظارت بر عملکرد دولت: عدم نظرت و عدم استفاده صحیح از ابزارهای نظارتی به طور مؤثر، دقیق و مستمر بر عملکرد دولت و وزارتخانهها و سازمانها - عدم برخورد قاطع با تخلفات دولتمردان - تمرکز بر مسائل سیاسی و جناحی در نظارت بر دولت ۳. عدم شفافیت و پاسخگویی: عدم شفافیت در تصمیمگیریها و عملکرد مجلس عدم پاسخگویی کافی به مردم و رسانهها عدم وجود سازوکارهای مناسب برای نظارت مردم بر عملکرد مجلس ۴. وابستگیهای افراد به جناحهای سیاسی و احزاب که باعث فساد در تصمیم گیری نمایندگان محترم خواهد شد. عدم مسئولیتپذیری سیاسی به حدی است که گاهاً نمایندگانی که در دوره قبلی با حضور در یک حزب، موفق به کسب اعتماد مردم شدهاند، در دوره بعدی با حضور در یک حزب دیگر و بدون اینکه الزامی در پاسخگویی به عملکرد خود در مجلس قبلی داشته باشند وارد مجلس بعدی میشوند. ۵- عدم ارائه کارنامه قابل قبول توسط نمایندگان مجلس: معضل بعدی که میتوان به آن پرداخت این است که همانند دورههای قبلی مجلس، کارنامهای از عملکرد مجلس و نمایندگان آن به مردم ارائه نشده است.
*مجلس برای تقوی ت نقش نظارتی و تقنینی خود باید دست به چه اقداماتی بزند؟
در سطح ساختاری: اصلاح قانون انتخابات و نظام انتخاباتی برای دورههای آینده- بازنگری و اصلاح آئیننامه های داخلی مجلس بمنظور جلوگیری از رانت و فساد - ارتقای سطح دانش و تخصص نمایندگان: استفاده از فناوریهای نوین در سطح عملکردی: تمرکز بر قانونگذاری مبتنی بر نیازهای جامعه - نظارت دقیق و مستمر بر عملکرد دولت- افزایش شفافیت و پاسخگویی- تقویت تعامل با نخبگان و جامعه و ملت در سطح جامعه: ارتقای فرهنگ سیاسی حمایت از رسانهها بمنظور افزایش مشارکت شهروندان در تصمیم گیریها و اطلاع رسانیهای مستمر در شبکههای اجتماعی و ملی
*نمایندگان چرا ن باید ا سیر تجملگرایی شوند و برای پرهیز از این آسیب، چه اقداماتی ضرورت دارد؟
دلایل متعددی وجود دارد که نمایندگان مجلس باید از تجملگرایی و اشرافیگری پرهیز کنند: الف) تعهد به آرمانهای انقلاب اسلامی: انقلاب اسلامی ایران بر پایه عدالت، سادهزیستی و مبارزه با ظلم و فساد بنا شده است. نمایندگان به عنوان خادمین مردم و منتخبین ملت، موظف به تبعیت از این آرمانها و پرهیز از هرگونه رفتار اشرافیگرانه هستند. ب) حفظ اعتماد عمومی: مردم ایران به نمایندگان خود اعتماد میکنند تا در راستای منافع ملی و حل مشکلات کشور گام بردارند. تجملگرایی و اشرافیگری نمایندگان، این اعتماد را خدشهدار میکند و مردم را از نظام و حاکمیت دور میکند. ج) ضرورت الگوسازی: نمایندگان به عنوان الگو برای مردم جامعه هستند. تجملگرایی و اشرافیگری آنها، ترویج فرهنگ مصرفگرایی و بیعدالتی خواهد بود. د) حفظ بیتالمال: منابع و امکاناتی که در اختیار نمایندگان قرار میگیرد، بیتالمال و متعلق به مردم است. تجملگرایی و اسراف در بیتالمال، خیانت به مردم و حقوق آنها محسوب میشود .۵. ضرورت پاسخگویی: نمایندگان در قبال عملکرد خود به مردم پاسخگو هستند. تجملگرایی و اشرافیگری آنها، زمینه را برای سوءاستفاده و فساد فراهم میکند و آنها را در معرض نقد و انتقاد مردم قرار میدهد.
*همکاری و همر اهی میان مجلس و سایر قوا و دستگاهها چه تأثیری میتواند بر پیشرفت کشور داشته باشد؟ به نظر شما مهمترین تجلیگاه این همراهی و همکاری چیست؟
امروز دشمن با جنگ اقتصادی، روانی و رسانهای به دنبال مأیوس کردن مردم، اخلال در حوزههای اقتصادی، اجتماعی و جامعه است و همکاری همه قوا و به خط شدن همه ظرفیت کشور، یک ضرورت اجتنابناپذیر است. دشمن ایجاد یأس را در بین مردم دنبال میکند که همراهی مجلس با سایر قوای جمهوری اسلامی ایران همراه با اقدامات مؤثر در همه حوزههای اجرایی، تقنینی، قضائی، نظارتی و پیگیریها، ارتقا امیر و اثربخشی را در میان مردم ارتقا بخشیده که هرگونه همگرایی، همکاری، گذشت متقابل، درک شرایط طرف مقابل و مهمتر از همه روحیه انقلابی و جهادی در تعامل با قوای دیگر تسریع در حل مسائل عمومی و باعث حل چالشهای کشور با سرعت و دقت بیشتری میشوند. از دیگر مسائل مربوط به همراهی میتوان به بهبود کارایی و اثربخشی اشاره نمود: همیاری قوا منجر به استفاده بهینه از منابع و امکانات کشور میشود. در نهایت نیز باعث افزایش اعتماد عمومی در شهروندان میشود: مردم با مشاهده همدلی و همکاری قوا، به نظام و دولت اعتماد بیشتری پیدا میکنند.تقویت انسجام ملی: همراهی قوا به وحدت و انسجام ملی کمک میکند. جلوگیری از سوءاستفاده: همیاری قوا مانع از سوءاستفاده افراد و گروههای خاص از قدرت میشود.
*مسؤولی ت پذیری در قبا ل مردم موضوعی است که نمایندگان باید همواره به آن توجه داشته باشند. اگر نمایندگان از این مهم غافل شوند، چه پیامدهای منفی ایجاد خواهد شد؟
مسئولیتپذیری و جلوگیری از بروز فساد، همواره مهمترین رکن اداره یک کشور به حساب میآید. حال هرچه وظیفه فرد یا افرادی مهمتر باشد، این اهمیت بیشتر بروز و ظهور پیدا میکند. یکی از وظایف خطیری که در یک کشور باید به بهترین شکل ممکن صورت پذیرد، وظیفه قانونگذاری و نمایندگی در مجلس تقنین میباشد. در کل در خصوص مسئولیت پذیری میتوان به موضوعات زیر اشاره نمود: ۱- سطح فردی: الف) پایبندی به احکام اسلام: اعتقاد به اسلام و اجرای احکام آن - عدم گرایش به دشمنان ب) عدم انحراف عقیدتی و اخلاقی: عدم اعتماد به افراد منحرف (عقیدتی، اعمالی و اخلاقی) ج) تقوا و تدین د) فساد: غفلت از مسئولیت پذیری میتواند زمینه را برای فساد فراهم کند. زمانی که نمایندگان از قدرت خود برای منافع شخصی سو استفاده میکنند، به اعتماد عمومی آسیب میرسد و جامعه به طور کلی رنج میبرد. ه) پایبندی به نظام و قانون اساسی ۲- سطح جامعه: الف) بی اعتمادی مردم: زمانی که مردم احساس کنند که نمایندگانشان به وظایف خود عمل نمیکنند، اعتماد خود را به آنها از دست میدهند. این بی اعتمادی میتواند منجر به کاهش مشارکت در انتخابات و سایر فعالیتهای مدنی شود ب) ناامیدی و نارضایتی: بی توجهی نمایندگان به مشکلات مردم میتواند منجر به ناامیدی و نارضایتی عمومی شود. ج) انقلابی و در خط امام (ره) بودن: زمانی که نمایندگان به وظایف خود عمل نمیکنند، فرصتهای توسعه و پیشرفت کشور از دست میرود. د) اهتمام به امور مستضعفین و دلسوز مردم و طبقات محروم: بی توجهی به نیازهای اقشار آسیب پذیر جامعه میتواند منجر به افزایش نابرابری شود. این نابرابری میتواند به تنشهای اجتماعی و ناآرامیهای سیاسی منجر شود. ه) ضعف در حکمرانی: زمانی که نمایندگان به وظایف خود عمل نمیکنند، کارایی و اثربخشی دولت کاهش مییابد. این امر میتواند به مشکلات متعددی در زمینههای مختلف مانند اقتصاد، آموزش و بهداشت و درمان منجر شود. ۳- در سطح بین المللی: الف) ضعف در روابط بین الملل: زمانی که یک کشور به تعهدات بین المللی خود عمل نمیکند، اعتبار آن کشور در سطح بین المللی خدشه دار میشود. این امر میتواند به روابط آن کشور با سایر کشورها آسیب برساند. ب) بی ثباتی منطقهای: بی توجهی به مشکلات منطقهای میتواند منجر به بی ثباتی و ناامنی در منطقه شود.
*مردمی ب ودن یک ی از خصیصههای مهم هر نماینده باید باشد. یک نماینده چگونه میتواند این خصیصه را تحقق بخشد بدون آنکه در ورطه عوامزدگی و طرح شعارهای غیر واقعبینانه اسیر شود؟
مردمی بودن به ادّعاکردن نیست. برای یک نماینده که از طریق مردم انتخاب میشود در بین مردم و با مردم بودن یکی از مهمترین خصوصیات نمیانده مردم میباشد. نمایندهای موفق است که به دور از هرگونه رفتارهای تبعیض آمیز، در بین مردم باشد و به حرف دل مردم گوش فرا دهد. مردمی بودن مسئولان ویژگیهای مختلفی دارد؛ یکی از آنها زندگی کردن مسئولان مانند مردم است، ماشینی که مسئولان سوار میشوند مانند عموم جامعه باشد. خانهای که مسئولان در آن سکونت دارند مانند عموم جامعه باشد، زندگی مسئولان در سطح عرف جامعه باشد، اینها خود از نشانههای مردمی بودن است. رفتاری که مسئولان دارند باید بیانگر این باشد که در بین مردم بوده و صدای مشکلات آنان را شنیده و به آنها توجه میکنند. نباید اینگونه باشد که مشکلات را بشنویم ولی کاری نکنیم، باید مشکلات مردم را پیگیری کنیم. از نظر بنده عمده مردمی بودن به این است که شکل زندگی مسئولان مانند عموم جامعه باشد. از سوی دیگر زمانهایی که مسئولان با مردم نیز سپری میکنند مهم است؛ مردم نباید احساس کنند که مسئولان طبقهای جداگانه از عموم جامعه هستند، اگر یک مسئول با مردم و گروههای مختلف در ارتباط بوده و صدای آنان را بشنود، در هر لحظه مشکل آنان را می بیند و تشخیص میدهد. قطعاً رفتار مسئولِ مردمی متفاوتتر خواهد بود از مسئولی که بنشیند تا گزارش به او برسد. این گزارش پله پله میرود تا به گوش مسئول برسد، سپس مدتها طول میکشد تا تصمیم لازم اتخاذ شود. اما مسئولی که در بین مردم باشد خیلی سریع میتواند برای حل مشکل تصمیم گیری کند.
* طبق قانون اساس ی یک نماینده در قبال همه مردم ایران مسؤولیت دارد. برای تحقق این اصل مهم و جلوگیری از بخشی زدگی، باید چه مواردی مد نظر قرار گیرد؟
نمایندگان مجلس شورای اسلامی طبق قانون اساسی، وظایفی دارند که باید آنها را به نحو احسن و در راستای قانون اساسی و نمایندگی خودشان برای پیشرفت، حل معضلات کلان اقتصادی، ایجاد اشتغال و رفاه و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی جامعه و نیز تحقق عدالت در کشور و مبارزه واقعی با فساد با وضع قوانین جامع و مانعی انجام دهند.
- سوالات ا ستانی:
*استان تهر ان با کمبود سرانههای آموزشی، ورزشی، فضای سبز و… در اکثر مناطق خود به ویژه پردیس مواجه است، برای حل این معضل چه تدابیر عاجلی باید اندیشید؟
باید به این موضوع مهم اشاره کنیم که در کلانشهر تهران در بخش سرانههای خدماتی، با کمبود جدی مواجهیم و متوسط سرانههای خدماتی فعلی تهران، کمتر از نصف میزان استاندارد آن است که البته با توجه به عدم توزیع یکسان این سرانهها، در برخی از مناطق کمبودی وجود ندارد، اما در تعدادی از مناطق کمبود بسیار شدیدی احساس میشود که با کمک به مدیریت شهری با تشکبل کمیسیون مدیریت شهری و شهرداریها میتوان با نظارت دقیق و کمک مستمر به شوراهای اسلامی شهر تهران و شهرهای همجوار و با کاهش فاصله جنوب شهر و یا مناطق کم برخوردار از منظر خدماتی، کمکهای مناسبی را با برنامه ریزیهای مدون و استراتژیهای کوتاه مدت و بلند مدت نسبت به کاهش جبران این موضوع اقدام کرد.
*آلودگی هوا و فرسودگی حمل و نقل عمومی یکی از رایجترین معضلات استان تهران است، برای حل این دو مساله چه برنامهای دارید؟
جربه دنیا و آمارهای دستگاههای زیست محیطی حاکی از آن است که استفاده از خودورها و موتور سیکلتهای برقی نقش مؤثری در کنترل معضل آلودگی هوا دارد. همینطور که داشتن مسکن، شغل و امنیت از حقوق شهروندان است، به طور طبیعی داشتن هوای پاک نیز یکی از طبیعیترین نیازها و حقوق افراد جامعه است. آمارهایی که دولتهای مختلف ارائه کردند حاکی از نقش پررنگ خودروها و موتورسیکلتها در تشدید آلودگی هوا است. از سوی دیگر صنایع آلایندهای که در مجاورت شهرها قرار دارند، نقش ویژهای در تشدید آلودگی هوا دارند. پسماندها و زبالههایی که در سطح شهرها و یا اطراف شهرها رها میشوند، در آلودگی هوا نقش دارند توسعه خودروهای برقی و هیبریدی میتواند نقش مهمی در کاهش آلودگی هوا ایفا میکند و در وهله اول به سمت برقی کردن ناوگان حمل و نقل عمومی با کمک خودروسازان مهم میباشد. اگر به تجربه جهان نیز توجه کنیم، شهر پکن سالها به عنوان آلودهترین شهر جهان بود اما امروز با استفاده از خودروهای برقی و توجه به ناوگان حمل و نقل عمومی توانستند با این پدیده مقابله کرده و از هوای پاک بهرهمند شوند.
*حاشیه نشی نی و مهاجرت پذیری بالای تهران یکی از مسائلی است، که این استان و به خصوص شهر تهران را همواره با خود درگیر کرده است، این دو معضل چگونه مدیریت میشوند؟
پدیده حاشیه نشینی در کوتاه ¬مدت به¬وجود نیامده است که بتوان در کوتاه¬ مدت آن را ساماندهی کرد. مسأله حاشیه¬ نشینی از دهه ۱۳۴۰ و بیش از نیم¬ قرن به¬ شکل جدی در کشور وجود داشته و دامنه آن امروزه حتی شهرهای کوچک¬ مقیاس را نیز در بر گرفته است بنابراین ما با بحرانی بی¬ سابقه روبرو هستیم که زندگی حدود ۹ میلیون نفر در بیش از ۱.۵ میلیون واحد مسکونی و در بیش از ۳ هزار محله شهری را تحت تأثیر قرار داده است. می¬توان متصور شد که این مقیاس جمعیتی به تنهایی به اندازه جمعیت بسیاری از کشورهای حوزه خلیج فارس یا حتی کشورهای اروپایی است بنابراین دل¬ بستن به راهکارهای کوتاه¬ مدت می-تواند چالش برانگیز باشد. به منظور ارتقای وضعیت کنونی و ساماندهی زیست حاشیه¬ نشینان در کوتاه¬ مدت می¬بایست با بسیج منابع جمعی و بهره¬ گیری از سرمایه¬ها و ظرفیت¬های اجتماعات محلی به عنوان ابتدایی¬ترین اهرمهای ساماندهی، در کنار نقش تسهیلگری دولت گام¬ نهایی را برداشت که از جمله آن میتوان به به¬ رسمیت شناخته شدن حاشیه¬ نشینان از طریق امنیت تصرف، اختصاص کمک¬های مالی بر پایه سیستم احراز صلاحیت نیاز پایه و نه سازوکار ویژه و دور از دسترس بانک¬ها و همچنین ایجاد دفاتر دولتی در محلات حاشیه¬ نشین برای بهره¬گیری از سرمایه¬های محلی در کنار نقش حمایتی دولت اشاره کرد. راهکارهای بلند مدت و از بین بردن حاشیه نشینی مسأله حاشیه ¬نشینی در کشور حتی در بلندمدت نیز حل نخواهد شد. بلکه تنها می¬توان به ساماندهی و ارتقای وضعیت موجود اکتفا کرد. برای حل مساله حاشیه ¬نشینی با هر نوع برنامه و هر بازه زمانی باید ادعا کرد که در نهایت شرایط زیست شهروندان دهکهای پایین درآمدی و اقشار ضعیف ساکن در این مناطق اندکی می¬تواند بهبود یابد اما حل نخواهد شد. در کل "زمانی می¬توان مسأله حاشیه ¬نشینی را در کشور از بین برد که برنامه¬ها و سیاست¬گذاری¬ها معطوف به علتهای حاشیه¬ نشینی باشد نه متکی به مکان¬های حاشیه¬ نشین"