زنگ خطر حذف یزد از مثلث گردشگری ایران

خبرگزاری ایسنا یکشنبه 12 فروردین 1403 - 14:43
هم افزایی و تلاش‎های چندین ساله مسئولان و فعالان گردشگری یزد به ویژه پس از ثبت جهانی بافت تاریخی این شهر توسط یونسکو، در کنار مشترکات فرهنگی و گردشگری یزد با شهرهای اصفهان و شیراز باعث شد تا این شهر تاریخی به عنوان یکی از اضلاع مثلث گردشگری ایران شناخته شود ولی بی‌تدبیری متولیان فعلی این حوزه در استان و آمار مسافران نوروزی امسال یزد در مقایسه با دیگر شهرها، زنگ هشدار حذف یزد از این مثلث گردشگری و جایگزینی دیگر رقبای یزد را به صدا درآورده است.

هر چند شهرهای شمالی و جنوبی و حی زیارتی ایران همواره مسافرپذیر بوده‌اند ولی وقتی صحبت از دیدنی‌های تاریخی کشورمان می‌شود، قطعا اسم سه شهر شیراز، یزد و اصفهان مطرح است چرا که این سه شهر علاوه بر برخورداری از بافت تاریخی قابل توجه برای گردشگران، دارای مشترکات فرهنگی و ساختار شهری نیز هستند.

از طرفی این شهرها به لحاظ دسترسی نیز به دلیل همسایگی، سه راس یک مثلث را تشکیل داده‌اند و گردشگران و مسافران به راحتی می‌توانند در مرکز ایران از یکی از این شهرها به دو شهر دیگر سفر کنند لذا همواره این شهر جزو مقاصد گردشگری کشورمان به شمار می‌آیند.

با این حال، به دلیل بی تدبیری و تصمیمات نامناسب متولیان این حوزه در استان یزد در نوروز امسال آمار مسافران و گردشگران نوروزی این شهر جهانی در مقایسه با دو شهر دیگر این مثلث گردشگری و حتی مدعیان رقابت با یزد برای قرار گرقتن در این مثلث، نامطلوب بوده و شاخص‌های مختلف اعم از اسکان مسافران نوروزی و بازدید از اماکن تاریخی و حتی مشاهدات عینی نیز موید این مطلب است.

هرچند اداره کل میراث ‌فرهنگی استان یزد از رشد ۴۲ درصدی بازدیدهای مسافران و گردشگران نوروزی امسال از بناهای شاخص و اماکن تاریخی یزد خبر می‎دهد ولی طبق اطلاعات منتشر شده از سامانه بلیت فروشی برخط وزارت گردشگری، زندان اسکندر رتبه ۲۲ کشور، خانه لاری‌ها رتبه ۲۶ کشور، باغ پهلوان پور مهریز رتبه ۵۱ کشور و نارین قلعه میبد رتبه ۶۳ کشور را کسب کرده‎اند که بعضاً از رتبه برخی بناهای تاریخی شهرهای غیرمدعی در گردشگری ایران نیز پایین تر است.

در نوروز سال گذشته، بناهای بافت تاریخی یزد اعم از مسجد جامع کبیر، مدرسه ضیاییه (زندان اسکندر)، خانه لاری‌ها، موزه آب و مجموعه امیر چقماق در کنار باغ چهانی دولت آباد از آثار و اماکن پربازدید مسافران بودند.

البته مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان در آستانه نوروز به ‌طور رسمی از مردم یزد خواسته بود تا در این ایام به بافت تاریخی مراجعه نکند تا خدمات‌دهی به مسافران نوروزی بهتر انجام گیرد ولی مشخص نیست میراث فرهنگی چنین خدماتی را در کدام یک از ایام دیگر سال برای مردم خودش منظور کرده یا خواهد کرد تا خود یزدیها نیز بتوانند از آنها بهره مند شوند.

سئوال بسیاری از مردم یزد از متولیان میراث فرهنگی این است که چرا یزدیها باید از شرایط ویژه بافت تاریخی خود که به دلیل فرارسیدن نوروز و سال جدید و تنها در همین بازه زمانی اتفاق می‌افتد، بی بهره باشند. آنها معتقدند همانگونه که در طول سال بسیاری از زشتی‌ها و تخریب‌های بافت تاریخی، زباله‌های سرگردان، تاریکی معابر و کوچه پس‌کوچه‌های بافت تاریخی را شاهد هستند، در ایام نوروز حق دارند از زیبایی‌های آن استفاده کنند.

البته این بی تدبیری‌ها به همین جا نیز خلاصه نشده به طوری که در همین ایام از مغازه‌داران و اصناف بافت تاریخی و خیابان مسجد جامع خواسته شده که تنها تا ساعت ۱۰ شب فعالیت داشته باشند.

چنین تصمیمی در حالی اخذ شده که عمده بازدیدهای مسافران نوروزی و مردم به ویژه در ماه مبارک رمضان از ساعات افطار تا ساعاتی پس از نیمه شب انجام می‌شود و از طرفی جدا از فعالیت واحدهای غیرمرتبط با شئونات ماه مبارک رمضان، چرا باید رستورانها و کافی شاپهایی که مجوز فعالیت رسمی در این بخش از شهر را دارند، تنها در بازه محدود از اذان مغرب تا ساعت ۱۰ شب پذیرای مسافران باشند و به آنها حتی تا وقت سحر خدمات ارائه کنند.

احتمالاً متولیان این حوزه بر این باور هستند مسافران و بازدیدکنندگان بافت تاریخی از ساعت ۱۰ شب به بعد نیاز به خرید یا مواد غذایی ندارند و بگذریم از نبود یا کمبود سرویس‌های بهداشتی در طول مسیرهای پیاده‌روی در بافت تاریخی شهر میراث جهانی یزد ...

متاسفانه امسال رویدادهای گردشگری بسیار کمتری را در بافت تاریخی شهر یزد و دیگر شهرها و روستاهای استان نیز شاهد بودیم، اتفاقی با گلایه برخی فعالان گردشگری استان نیز همراه بود.

در حالی میراث فرهنگی در سال گذشته مجموع آمار اسکان مسافرین نوروزی از ۲۴ اسفند تا پایان روز نهم فروردین ۱۴۰۲ را تعداد ۳۸۸ هزار و ۳۵۶ نفر اعلام کرده بود، امسال مسئولان استان آمار اسکان یزد در بازه زمانی ۲۴ اسفند ۱۴۰۲ تا پایان روز دهم فروردین ۱۴۰۳ را تعداد ۳۹۴ هزار و ۱۴۷ نفر اعلام و رشد ۵ درصدی آمار اسکان نوروزی نسبت به مدت مشابه سال گذشته گزارش کرده‌اند.

در این بخش مجموع آمار اسکان در واحدهای اقامتی رسمی تعداد ۶۶ هزار و ۸۹۰ نفر، مجموع آمار اسکان در مدارس تعداد ۱۱۷ هزار و ۶۵ نفر و مجموع آمار اسکان در پارک‌ها و بوستان. های شهرداری تعداد ۸۶ هزار و ۶۵۰ نفر گزارش شده است.

همچنین آمار اسکان استان در مراکز دارای مجوز مهمان‌سراهای ادارات، سالن‌های ورزشی و خوابگاه‌های دانشجویی تعداد ۳۷ هزار و ۱۱۱ نفر و مجموع آمار اسکان در مراکز دارای مجوز ۹۰ هزار و ۴۳۱ نفر ذکر شده است.

مجموع آمار ورودی به استان در بازه زمانی ۲۴ اسفند ۱۴۰۲ تا پایان روز دهم فروردین ۱۴۰۳ نیز تعداد ۷۳۹ هزار و ۲۸۴ دستگاه اعلام شد که با توجه به آمار ۶۵۲ هزار و ۴۷۲ دستگاه خودرو ورودی مدت مشابه سال گذشته، تنها شش درصد افزایش داشته است.

مجموع آمار تردد خروجی از استان در همین بازه زمانی نیز دو درصد افزایش داشت و رقم ۷۳۴ هزار و ۸۳۹ دستگاه خودرو را ثبت کرده است.

بنا بر امارهای ارائه شده از سوی میراث فرهنگی استان، مجموع مسافر ورودی به استان از تاریخ ۲۴ اسفند ۱۴۰۲ تا پایان روز دهم فروردین ۱۴۰۳ به وسیله قطار ۱۵ هزار و ۲۸۷ نفر و مجموع مسافر خروجی در این مدت تعداد ۱۴ هزار و ۲۵۶ نفر بوده و بخش هوایی در این مدت نیز ۱۰ هزار و ۵۵۹  نفر مسافر ورودی و ۱۱ هزار و ۴۶۱ نفر مسافر خروجی ثبت شده است.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.