شیر پلو یکی از غذاهای سنتی آذری هاست که به زبان محلی سوتی پلو گفته می شود. سوت در ترکی به معنی شیر است. شیر پلو اردبیل طرفداران زیادی دارد و از ترکیب شیر و زردچوبه برای تهیه آن استفاده می شود ولی شما میتوانید زعفران را جایگزین زردچوبه نمایید. شیر پلو را می توانید با کشمش ، خرما ، هویج رنده شده و تفت داده شده ، ماهی دودی یا مرغ بپزید.
| برنج | ۲ پیمانه |
| شیر | ۲ پیمانه |
| کشمش | ۲ ق غذا خوری |
| زعفران دم کرده | ۳ ق غذا خوری |
| خرما | ۵ عدد |
| فیله مرغ | ۵ عدد |
| کره و روغن | به مقدار لازم |
| نمک، فلفل سیاه، زردچوبه | به مقدار لازم |
| لیموترش | ۱ عدد |
فیله های مرغ را به همراه ادویه ، نمک ، زعفران و آب لیمو ترش مزه دار کنید و یک ساعت در یخچال بگذارید سپس با کمی کره سرخ کنید تا پخته شوند.
برنج را به مدت 2 – 3 ساعت در آب و نمک خیس کنید.
آب برنج را خالی کنید و به همراه شیر در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید.
شیر باید یک بند انگشت از برنج بالاتر باشد.
کمی زردچوبه و زعفران و روغن به قابلمه اضافه کنید و مخلوط نمایید و صبر کنید تا شیر به خورد برنج برود و تبخیر شود.
از زردچوبه حداکثر به اندازه 1 قاشق چایخوری استفاده کنید وگرنه ممکن است برنج را تلخ کند.
احتمال این که اوایل جوش آمدن ، شیر سر برود وجود دارد پس کنار گاز بمانید.
شیر که تبخیر شد ، برنج را به مدت نیم ساعت دم بگذارید.
کشمش ها را در تابه با کره کمی تفت دهید تا پف کنند.
هسته های خرما را در صورت تمایل خارج کنید و خرما را هم تفت دهید تا نرم شود.
شیر پلو را در دیس بکشید و تکه های مرغ ، خرما و کشمش را برای تزئین روی پلو استفاده کنید.
| گلاب | یک سوم پیمانه |
| آب پیاز | به مقدار لازم |
| آب | دو پیمانه |
| خلال پسته | یک پیمانه |
| پیاز داغ | یک پیمانه |
| فیله مرغ | ۵۰۰ گرم |
| دارچین | یک دوم قاشق چاییخوری |
| کشمش پلویی | یک پیمانه |
| نمک | یک قاشق چایخوری |
| زعفران | یک قاشق چایخوری |
| شیر | چهار پیمانه |
| کره | ۲۰۰ گرم |
| برنج | سه و نیم پیمانه |
فیله های مرغ را با نمک ، زعفران و آب پیاز مزه دار کنید.
برنج را از نیم ساعت قبل در آب جوش و کمی نمک بخیسانید.
نیم لیتر آب و شیر را در قابلمه بریزید تا بجوش آید.
آب برنج را خالی کنید و در قابلمه بریزید.
نمک ، زعفران و گلاب را اضافه کنید.
نصف شیر که تبخیر شد ، کره را اضافه کنید و صبر کنید تا شیر جذب برنج شود.
درقابلمه را به همراه دم کنی بگذارید و به مدت 35 دقیقه صبر کنید برنج روی حرارت ملایم دم بکشد.
کشمش را با کره و دارچین تفت دید.
فیله های مرغ مزه دار شده را سرخ کنید تا کاملا بپزد.
برنج را در دیس بکشید و با کشمش ، پیازداغ و خلال پسته و فیله های مرغ تزئین کنید.
| برنج | 4 پیمانه |
| شیر | 1 لیتر |
| کره | به مقدار لازم |
| روغن | به مقدار لازم |
| نمک | به مقدار لازم |
برنج را چند ساعت در آب نمک بخسیانید.
قابلمه را روی حرارت قرار دهید و کره را اضافه کنید تا داغ شود.
آب برنج را خالی کنید و در قابلمه بریزید و با کره تفت دید.
شیر و نمک را اضافه کنید و چند جوش که زد شعله را کم کنید تا شیر تبخیر شود.
در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید حدود 45 دقیقه شیر پلو با شعله ملایم دم بکشد.
در صورت تمایل میتوانید مقداری زعفران یا زردچوبه هنگام پخت به برنج اضافه کنید.
گردآوری : بخش تغذیه و آشپزی بیتوته