معرفی جدیدترین بذر‌های گیاهی ایران در روز مزرعه

صدا و سیما چهارشنبه 09 خرداد 1403 - 11:49
همزمان با روز مزرعه گندم، جدیدترین دستاورد‌های بذر و نهال کشور در مرکز تحقیقات و اصلاح بذر به نمایش گذاشته می‌شود.

معرفی جدیدترین بذرهای گیاهی ایران در روز مزرعه
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، علیرضا نیکویی؛ مسئول تدوین و دبیر کمیته نظارت برنامه ملی الگوی کشت اعلام کرد امروز چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳ که به عنوان روز مزرعه گندم تعیین شده است، جدیدترین ارقام بذر‌های اصلاح شده در مرکز تحقیقات و اصلاح بذر سازمان ترویج، آموزش و توسعه کشاورزی واقع در کرج به کارشناسان، پژوهشگران، مدیران و فعالان بخش کشاورزی و تولیدات گیاهی عرضه می‌شود.

نیکویی با اشاره به اهمیت گندم برای تامین نان مردم، اصلاح مداوم بذر گندم به منظور تولید محصولی سالمتر و مفیدتر را ضروری خواند و گفت: چیزی حدود بین ۱۲ تا ۱۴ سال طول می‌کشد که یک رقم گندم که سازگار با شرایط محیطی و منابع مناطق مختلف کشور ما باشد، معرفی شود و این بذر کمک می‌کند تا ما ضمن استفاده از همان مقدار منابع، آب و خاک، بتوانیم تولید بیشتری داشته باشیم.

وی با بیان اینکه همواره تلاش می‌ود عملکرد تولید گندم افزایش یابد، افزود: گاهی نیز لازم است که یک رقم حساس به یک نوع بیماری یا حشره یا هر آفت دیگر، مقاوم شود و رسیدن به این بذر، یک روند طولانی است و ما در سازمان تحقیقات و ترویج کشاورزی به عنوان متولی معرفی این ارقام، در ایستگاه‌های مختلف در سراسر کشور، به برای دستیابی به این ارقام تلاش می‌کنیم.
نیکویی با اشاره به برپایی مراسم روز مزرعه گندم در ایستگاه تحقیقاتی کرج، گفت: در این مرکز امروز میزبان کلیه معاونین تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سراسر کشور، بخش خصوصی، محققین مختلف و معاونین ارشد سازمان که در این زمینه فعال اند، هستیم و جدیدترین بذر‌های گندم و جو که در مرحله آزمایش هستند، ارائه خواهد شد.

وی با ابراز امیدواری به استفاده انبوه از بذر‌های اصلاح شده در نقاط مختلف، اظهار داشت: در این مرکز (کرج) شما مجموعه‌ای از ارقام مختلف خواهید دید که کار روی آنها از دهه‌ها پیش شروع شده و تاریخچه پژوهش‌ها نیز ارائه می‌شود.

نیکویی با بیان اینکه تامین غذای مردم امری ضروری است، گفت: باید پیش‌بینی کنیم که پنج تا ۱۰ سال دیگر با توجه به شرایط اقلیمی که در حال تغییر است، چه خواهد شد، چراکه خیلی از ارقام ممکن است به دلایل مختلف به یک نوع بیماری یا آفت مقاوم شوند و برای همین از همین الان تلاش و پزوهش برای ارتقاء بذر‌ها دنبال می‌شود.

وی تصریح کرد: در مورد گندم، تقریباً بالای ۹۵ درصد ارقامی که در کشور استفاده می‌شود، همین ارقامی هستند که توسط دانشمندان ایرانی ارتقاء یافته اند.

در ادامه برنامه سلام خبرنگار صبح چهارشنبه، نیکویی به تشریح وضعیت اجرای الگوی کشت پرداخت و گفت: بار‌ها ما با انواع ناترازی‌ها مواجه شده ایم و مثلا از ما سوال می‌شود که چرا یک موقع قیمت سیب زمینی این قدر بالا می‌کشد، یک موقع پایین است و یک موقع دور می‌ریزند؟ و گاهی نیز درباره مشکلات کم آبی صحبت می‌شود و بخش کشاورزی همواره متهم است که سهم زیادی از آب را مصرف می‌کند. ما این را باید تراز کنیم، یعنی تولید ما در راستای سیاست‌های ملی و امنیت غذایی و ظرفیت اکولوژیکی ما باید تراز و هدفمند باشد.

وی افزود: الگوی کشت به طور کلی این کار را انجام می‌دهد و از دهه‌های گذشته یعنی از دهه پنجم حتی در قانون‌های مختلف آمده بوده، اما در نهایت در دولت سیزدهم همت شد و جا دارد یادی کنیم از رئیس جمهور شهیدمان که در یکی از جلسات شورای عالی آب در مهر ماه سال ۱۴۰۱ خدمت ایشان ارائه شد و ایشان تأکید کردند که الگوی کشت باید اجرا شود و سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی متولی تدوین برنامه شد.

نیکویی درباره میزان پیشرفت الگوی کشت گفت: حدود بالای ۸۰ درصد سطح زیرکشتی که پیش بینی کرده بودیم، (بعضی‌ها کمتر و این میانگین وزنی اینهاست) تحقق پیدا کرد. در سال ۱۴۰۲ یک تجربه‌ای از گذشته داشتیم و الان شرایط یک مقدار بهتر است.

وی تصریح کرد: البته توقع نداریم که بلافاصله ما در یک سال به آن هدفی که داریم برسیم، ولی می‌خواهم این را کلی بگویم که این روند؛ روند رو به تنظیم است و وزارت جهاد کشاورزی عزمش را کرده که این کار را انجام دهد و قوانین هم خوشبختانه خیلی به کمک آمده است.

نیکویی گفت: در قانون برنامه هفتم توسعه نیز در ماده ۳۳ به شدت اجرای الگوی کشت مورد تأکید قرار گرفته است.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.