گرفتاری جدید بورس

دنیای اقتصاد یکشنبه 20 خرداد 1403 - 00:06
روز شنبه شاخص کل بورس تهران با کاهش ارتفاع 0.85درصدی همراه بود و در پایان ساعت معاملاتی در سطح 2میلیون و 64هزار واحدی ایستاد. افت 17هزار و 729واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هم‌وزن با افت 0.52درصدی روبه‌رو شد و در سطح 675هزار و 660واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود یک‌درصد سرخ‌پوش شد و در نهایت در سطح 22هزار و 228واحدی کار خود را به اتمام رساند. ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق تقدم بازار می‌شود، روز شنبه مقدار یک‌هزار و 369میلیارد تومانی را ثبت کرد. به علاوه 486میلیارد تومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات بازار خارج شد. در این میان سه نماد «فملی»، «فولاد» و «شپنا» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نمادهای «آریا»، «شگویا» و «هرمز» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل فرابورس داشتند.

همچنین «ذوب»، «وتجارت» و «وبملت» سه نماد پرتراکنش روز شنبه بودند. بازار در شرایط فعلی در فشار فروش هیجانی عجیبی فرو رفته است، به طوری که روز گذشته تابلوی معاملات بازار با حدود ۶۰۰نماد منفی سرتاسر سرخ‌پوش شده بود. افت‌و‌خیز نرخ بهره بدون ریسک و ریسک انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو در کنار نرخ خوراک شرکت‌های پتروشیمی و تجدید ارزیابی دارایی شرکت‌های خودروسازی از هفته گذشته اتمسفر بازار را تحت‌تاثیر قرار دادند، اما تغییر بنیادینی در روند بازار ایجاد نکردند. از این رو می‌توان وضعیت رخوت‌انگیز بازار سرمایه را به عدم کارایی سیستم مدیریتی بازار نسبت داد. به عنوان نمونه در شرایطی که ریسک ویژه و خاصی به بازار تحمیل می‌شود، اقداماتی از قبیل محدود کردن دامنه نوسان می‌تواند مانعی دربرابر رفتارهای هیجانی سرمایه‌گذاران باشد. پس از به شهادت رسیدن رئیس دولت سیزدهم، محدود شدن دامنه نوسان جزو اقدامات بهنگام سازمان بود.

در شرایط کنونی با گذشت حدود ۳ هفته از این حادثه، پابرجا بودن محدودیت فعلی بر مکانیسم عملکردی نیروهای عرضه و تقاضای بازار خدشه وارد می‌کند و تحلیل روند کلی بازار را با اماو‌اگرهای زیادی روبه‌رو می‌کند. در خصوص چالش‌ها و مشکلات پیش رو انتظار می‌رود که تیم اقتصادی دولت چهاردهم از همان روزهای ابتدایی شروع فعالیت، تقویم اقتصادی مرتبطی با وضعیت فعلی اقتصاد ترتیب دهند. بنابراین به نظر می‌رسد در اولین گام سازمان باید نسبت به محدودیت دامنه نوسان تصمیم مشخصی بگیرد. باید منتظر ماند و دید سیاستگذاران چه مسیری برای تغییر روند بازار و افزایش ثبات در آن ترسیم خواهند کرد.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.