به گزارش شمال نیوز، دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به افزایش چشمگیر حملات سایبری به ایران، اعلام کرد: حجم حملات سایبری به کشور حدود سه سال پیش، سه برابر قبل از آن شده بود و در سال ۱۴۰۱ و نیمه اول سال ۱۴۰۲ نیز رشدی چندبرابری داشته است. بر اساس آمارهای موجود، این حملات در مقایسه با سالهای پیشین به ۷ تا ۸ برابر افزایش یافته و ایران را در زمره یکی از پرهدفترین کشورها در حوزه تهدیدات سایبری قرار داده است. هرچند کشورهای دیگر مانند ایالات متحده نیز با نقاط ضعفی در سیستمهای عملیاتی و بانکی خود مواجهند، اما آمار حملات به ایران زیاد است.
سید محمدامین آقامیری با بیان اینکه ما جزو کشورهایی هستیم که کشورهای دیگر علاقهمندند پیمان متقابل امنیت سایبری را با ما ببندند، گفت: این به خاطر تجربه این چند ساله است که شاید یکی از بیشترین حملات به ما صورت گرفت. به محض اینکه اتفاقی میافتد، تیمهای کشور میروند در آن جا مستقر میشوند، ارزیابی و آسیبشناسی میکنند.
** افشای اطلاعات بانک سپه هک نبود، سرقت بود
وی درباره افشای اطلاعات بانک سپه اعلام کرد: تقریباً بعد از سه روز تیمهای بررسی متوجه شدند که سیستم بانکی هک نشده و سرقت اطلاعات بوده است. نهادهای امنیتی با توجه به وظایف خود، درگیر موضوع شدند و همین امروز هم من پیگیری کردم و متوجه شدم به نتایج خوبی رسیدند و قرار شد که خودشان اعلام کنند.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی درباره سند حکمرانی داده، گفت: نقش این سند نقش بیبدیلی است. خیلی از اندیشمندان داده را معادل پول در عصر گذشته میبینند یعنی میگویند همان گونه که پول قدرتآفرین بود، در عصر جدید، دادهها قدرتآفرین است؛ بنابراین کشورها به شدت روی این موضوع حساس هستند، تمرکز میکنند و قوانین و چارچوبهای خود را میگذارند. این موضوع میتواند فرصتهای جدیدی ایجاد کند. خیلی مواقع دادههایی را در اختیار مردم و کسب و کارها قرار دهیم، میتوانند بهینهسازیهای بسیار جدی انجام دهند، میتوانند کلی منفعت برای عامه مردم به وجود بیاورد.
آقامیری درباره نقش این سند در تحقق شعار سال گفت: داده، ستون فقرات فضای مجازی است. درباره دادهها، ما هر چقدر بتوانیم حکمرانی کنیم، حدود و ثغور مشخص میشود. اینکه من بدانم که چه دادههایی از من کجاست، چگونه استفاده میشود، در صورتی که برای این دادهها مشکلی پیش بیاید، چگونه میتوانم پیگیری کنم؟ حقوق من چیست؟ یک بحث جدی؛ مالکیت داده است، الان مالکیت داده مال کیست؟ شما الان در آن سکو در حال فعالیت هستی، داده مال شماست؟ مال سکوست؟ مال حاکمیت است؟ حتی این مدلها، حرف واحد در دنیا نیست؛ خیلی اختلافی است، بعضی از کشورها به حوزههای مختلفی کشیدند. این یک فرصتی است که ما این را تدوین کنیم و تطبیق کنیم و حقوق متقابل در آن تعریف شود و هر کس بداند که چه ظرفیتهایی را میتواند برای کجا استفاده کند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی درباره شبکه ملی اطلاعات و رابطه آن با اسناد راهبردی هم گفت: شبکه ملی متولی مختلفی دارد؛ در تقسیم کاری که انجام شده ۳۰ هدف مشخص شده؛ زحمت بخش عمده زیرساخت بر عهده وزارت ارتباطات است که این حوزه را از لحاظ این که یک شبکه خوب، پرسرعت و با کیفیت راضیکننده برای مردم تهیه کند؛ وزیر محترم هم دائماً خدمت مردم گزارش میدهند. در حوزه خدمات پایه که زیرساختهایی است که حاکمیت باید برای مردم فراهم کند تا مشکلاتی برای مردم ایجاد نشود، بخشی از این حوزه وزارت ارتباطات، معاونت علمی، وزارت صنعت و بخشهای مختلف دولت در آن دخیل هستند، ما از همه اینها برنامه زمانبندی خواستیم که داخل دولت جدید مستقر شدند، برنامه خود را در این حوزه بدهند. اکثرا ارسال شده و پیگیری میکنیم که انشاءالله این محقق شود.
وی ادامه داد: در سند راهبردی هم اولین بند نظام آن بروزرسانی شبکه ملی اطلاعات است. بالاخره سند شبکه ملی اطلاعات سال ۹۹ تصویب شده، الان پنج سال گذشته و ما بروزرسانی آن را تقریباً از اسفند ۱۴۰۲ شروع کردیم که موقع پیشرفت، دولت تغییر کرد و در دولت جدید هم بخشی از پیشنهادات دوستان ارسال شده و بخشی در حال ارسال است که تعدادی انجام شود.
** وظیفه ما جلوگیری از مختل شدن خدمات فضای مجازی است
رئیس مرکز ملی فضای مجازی درباره استقلال در فضای مجازی، گفت: ما دو وظیفه را وظیفه خود میدانیم؛ یکی این که کسی نتواند خدماتی را که مردم عزیز ما در فضای مجازی دریافت میکنند را مختل کند. الان برخی کلاسهای آموزشی آنلاین خارجی ایران را بخاطر فشارهای آمریکا تحریم کردند؛ سایتها و تارنماهایی که داده در آن هست ایران را تحریم کردند لذا ما باید به صورت پایدار نیاز مردم را با بالاترین کیفیت فراهم کنیم و مردم بتوانند استفاده کنند.
آقامیری درباره مصوبه رفع فیلتر برخی پلتفرمها توضیح داد: جلسه قبل که خدمت شما بودیم و راجع به آن مصوبه صحبت کردیم فعالیتهای متعددی تعریف شده است لذا وزارت ارتباطات بعنوان اصلیترین رکن کشور در این حوزه متولی برخی کارها شده، خود وزیر محترم این سوال را از او پرسیدند و ایشان، چون متولی کار است دارند کار را پیش میبرند؛ ما امیدواریم که در آن چارچوبهای تدوین شده بتوانیم به نتیجه برسیم.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به مسئله بازگشایی و همکاری با پلتفرمهای خارجی توضیح داد: ما در فرهنگمان معتقدیم آنچه بر خود میپسندی بر دیگران نیز بپسند؛ شرایطی که آمریکا برای تیک تاک گذاشته خودش بیاید برای ما اجرایی کند، حتی به نظر من با کمک صدا و سیما بیاییم نقد کنیم که آمریکا کار درستی میکند یا نه؟ سر بحث تیک تاک، آیا اتحادیه اروپا با دیجیتال مارکت اکت کار درستی میکند یا نه؟با این تحلیلها شاید بفهمیم که نیاز نیست ما اینقدر مثل آنها سخت بگیریم و شاید نیاز باشد خیلی راحتتر بگیریم؛ خود این موضوع به نظر من جای بررسی کارشناسی دقیقی دارد.
وی درباره آسیبشناسی نقاط ضعف و قوت پلتفرمها گفت: ما جلسات منسجم و منظم داریم، وزارت ارتباطات و بقیه دستگاهها میآیند و اصلا یکی از نکاتی که آن سند هم چند مرحلهای تصویب شد همین بود که یک زمانی یک کاری نکنیم که تبعات و آثار آن را درست ندیده باشیم.