محبوبیت برنج در سفرههای ایرانی باعث شده است که مقداری از آن را در خانه به صورت خام نگهداری کنند اما برای دوری از حشره زدن برنج باید موارد خاصی را توجه کرد.
به گزارش نمناک، روش نگهداری برنج خام به صورتی که خراب نشده و دچار آفت نشود، حتما برای شما هم کاربردی خواهد بود. برنج یکی از اصلی ترین مواد غذایی و پرمصرف ما ایرانی هاست برای همین دانستن ترفندهای نگهداری برنج برایمان مسئله ای ضروری است.
از انجا که اغلب غذاهای ما ایرانی ها با برنج تهیه میشود، اکثر افراد مقدار زیادی برنج خریداری و نگهداری میکنند ولی گاهی به دلیل عدم رعایت نکاتی برنج دچار آفت شده و شپشک میزند. در این بخش راز نگهداری طولانی مدت از برنج خام را که مردم شمال کشورمان هم از آنها استفاده میکنند، آوردهایم.
اگر میخواهید برنج را برای طولانی مدت نگه دارید، به نکات زیر توجه نمایید:
بهترین چیزی که میتوانید برنج را در آن بدون تغییر کیفیتش طولانی مدت نگهداری کنید، کیسه پارچه ای نخی است که در آن از پلاستیک استفاده نشده باشد زیرا کیسه نخی رطوبت را از برنج میگیرد و موجب افزایش طول عمر برنج میشود پس در صورت خرید زیاد برنج، آنها را در کیسه نخی نگه دارید.
نگهداری از برنج در ظروف پلاستیک سبب میشود که برنج کم کم بو و مزه اش تغییر کند و تحت تاثیر قرار بگیرد اما اگر میخواهید برنج را در ظرف پلاستیکی بریزید، حتما باید از ظروف پلاستیکی مرغوب استفاده کنید و از خشک بودن ظرف مطمئن باشید.
ظرف شیشه ای مات نیز اگر در جایی دور از نور خورشید نگهداری شود، جزو ظرف مناسب برای نگهداری از برنج خام است.
ظروف فلزی برای نگهداری برنج مناسب نیست، استفاده از ظرف فلزی دوجداره که تنها لایه خارجی آن از فلز و لایه داخلی از پلاستیک باشد، مورد مناسبی برای نگهداری برنج است.
برای جلوگیری از شپشک زدن برنج باید به محل نگهداری آن نیز توجه نمایید. برنج خام را در جای خشک و خنک نگهداری کنید زیرا گرما و رطوبت برنج را خراب میکند و موجب شپشک زدن آن میشود.
نگهداری برنج در ظروف دربسته و مهر و موم شده سبب میشود برنج خراب شده و شپشک بزند. برای ذخیره سازی بلند مدت برنج، باید آن را در معرض هوا قرار داد زیرا برنج برای پیشگیری از فساد به قدری تهویه احتیاج دارد.
برنج را دور از نورخورشید نگهداری کنید و در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید زیرا این کار و قرار دادن برنج در معرض نور مستقیم خورشید سبب خرد شدن دانههای برنج و کاهش کیفیت آن خواهد شد پس برای از بین بردن رطوبت برنج، آن را در سایه پهن کنید تا هوا بخورد.
برای جلوگیری از نفوذ رطوبت زمین و دسترسی موجوداتی مانند موش و سوسک و غیره به کیسههای برنج آنها را در ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتری از زمین بگذارید و حداقل ۵ سانتی متر میان کیسههای برنج و دیوار فاصله بگذارید تا گردش هوا به راحتی در میان آنها انجام شود.
شما میتوانید قفسههای مشبک بزنید و برنج را در این قفسهها قرار دهید زیرا هوا در این قفسه ها به خوبی جریان مییابد.
اگر برنج زیادی خریداری نکرده اید و جای کافی برای نگهداری برنج در یخچال دارید، برنج را در یخچال بگذارید زیرا سرد بودن و عدم وجود رطوبت در یخچال باعث میشود تا شرایط نگهداری مناسبی برای برنج ایجاد شود.
بسیاری از کدبانوها برای نگهداری طولانی مدت برنج و پیشگیری از شپشک زدن آن، مواد طبیعی مانند نمک، سیر، فلفل تند و خشک، پوست و برگ گردو، زنجبیل، میخک را در کیسه برنج خود قرار میدهند.
برای نگهداری طولانی مدت برنج از جذب کنندههای اکسیژن استفاده کنید. جذب کنندههای اکسیژن بستههای کوچکی هستند که اغلب در بسته بندیهای غذایی پیدا شده و مانع از رشد قارچها میشوند.
هنگام نگهداری برنج در محفظهای مهر و موم شده همراه با یک جاذب اکسیژن حتما به تمیز کردن ظروف نگهداری برنج اهمیت دهید تا کیفیت آن پایین نیاید.
نکته مهم
برخی از افراد برای جلوگیری از شپشک و آفت برنج از قرص برنج استفاده میکنند اما قرار دادن مستقیم قرص برنج در گونی برنج موجب مرگ میشود، اگر مجبور به استفاده از قرص برنج شدید، آن را داخل یک قوطی کبریت بگذارید و قوطی را با چسب محکم ببندید و با سوزن سوراخهای به وجود آورید و آن را بین برنج ها بگذارید.