در یک نگاه کلی به اقتصاد ایران به نظر میرسد که مشکلات و چالشهای اقتصادی در ۵۰ سال گذشته ثابت و غیر قابل حل مینمایند.
روی کار آمدن دولتها با گرایشهای مختلف نیز باعث نشده تا ایرانیان در زمینه اقتصادی چشمانداز روشنی پیش روی خود ببینند.
در پروژه "نیم قرن با اقتصاد ایران" با استناد به اخبار و گزارش های روزنامههای "اطلاعات" و "دنیای اقتصاد" به نوعی هم "تاریخ اقتصادی" ۵۰ سال گذشته را روایت کرده و هم اکنونمان را از گذر این اخبار واکاوی میکنیم.
در سال جاری اخبار اقتصادی سالهای ۱۳۵۵، ۱۳۶۵ ،۱۳۷۵ ،۱۳۸۵ و ۱۳۹۵ مورد بازخوانی قرار میگیرد.
شاهنشاه آریامهر صبح امروز نمایندگان کارگران کشور را که برای شرکت در کنگره به تهران آمده بودند در کاخ سعدآباد به حضور پذیرفتند و خطاب به کارگران افزودند: برای بار دوم در بزرگداشت روز بینالمللی کارگر شرکت میکنم و به یاد روز اول مه آن خشونت و بیعدالتیهایی که موجود بود در آن روز با برخورد شدیدی که در روابط کارفرما و کارگران گذشته پیش آمد که از آن روز به بعد همه کارگرهای جهان این روز را گرامی میدارند، ولی خوشبختانه در مملکت ما این روز را نه به یادگار برخورد و خونریزی جشن میگیریم. این یادگار، یادگار عشق و دوستی و تفاهم متقابل در سایه انقلاب شاه و ملت میباشد.
فلسفه انقلاب را که امروز به 17 اصل رسیده است و از روز اول هم شما کارگرها در صف اول فکر و هدفهای انقلاب ایران قرار داشتید.
مثلا با سهیم شدن تا 20 درصد منافع کارگرها و بالاخره پارسال با اصل سیزدهم در سهیم شدن در سهام کارخانجات با چنان سرعتی به مرحله عالی انسانی و تمدن در عصر احترام گذاشتن و تمدن در عصر احترام گذاشتن به زحمتکشان و کارگران رسیدهاید که به نظر کاری که در جاهای دیگر دهها سال با زد و خورد و با اشکالات تا حدودی تامین شده است در مملکت شما با تفاهم در این مدت کوتاه از سال 1341 به این طرف به دست آوردهاید و این افتخارات که باید باقی بماند ولو اینکه الان شما سهامدار بشوید و در سود شریک بشوید، ولی حتما اسم کارگر که خودش اسم شریفی است و در چندین سال پیش این کلمه را من استعمال کردم این اسم را باید حفظ کنید.
در این بین مطلبی که باقی میماند و باید ما برای آسایش بیشتر شما به آن فکر کنیم، قسمت تولید بیشتر و درآمد بیشتر با شما است. ولی کمک به تهیه مسکن چه سازمانی و چه شخصی برای دورههای بازنشستگی شما از مطالبی است که حتما همیشه موردتوجه ما بوده و خواهد بود.
اگر تا به حال در این امر پیشرفت کافی نشده است، علتش واضح است. یکی نبودن مصالح ساختمانی و سیمان، مسلما حتی آجر دوم نبودن کارخانجات خانهسازی. و چون خانه وقتی به تعداد زیادی ساخته می شود باید پیشساخته باشد که بشود به سرعت این خانه را سوار کرد و آماده کرد، ولی درصدد هستیم کارخانجات متعدد پیشساختهای خرید شده سفارش داده شده و البته خواهد رسید.
دفاتر فروش آهنآلات ساختمانی توسط کارخانه ذوب آهن اصفهان در شهرهای اصفهان، تهران، مشهد و تبریز ایجاد شد.
خریداران آهن آلات ساختمانی میتوانند برای تامین نیاز خود با قیمت مصوب به جای مراجعه مستقیم به کارخانه ذوبآهن به این دفاتر مراجعه کنند.
دارندگان پروانه ساختمانی برای دریافت تیرآهن و میلگرد نیز میتوانند به دفاتر فروش ذوبآهن اصفهان در 4 مرکز اصفهان، تهران، مشهد و تبریز مراجعه کنند.
محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری اسلامی ایران گفت: کارگران و فرهنگیان اولویت بعدی دولت در واگذاری سهام عدالت به مردم هستند.
وی در آستانه روز جهانی کارگر و در هفدهمین همایش ملی معرفی کارگران واحدهای نمونه سراسر کشور با تاکید بر نقش و جایگاه مهم کارگران در توسعه و پیشرفت کشور افزود: بدون کار و مجاهدت هیچ ملتی به افتخار نخواهد رسید.
احمدینژاد، تلاش دولت برای حل مشکلات کارگران کشور را مورد تاکید قرار داد و خاطرنشان کرد: در قبال قشر عظیم کارگران، دولت مسوولیت مضاعف دارد زیرا معتقدیم کشور را بازوی پرتوان و دستان نیرومند کارگران میسازد.
احمدینژاد با اشاره به اینکه بهترین نوع واگذاری، عرضه سهام به کارگران است، گفت: ما در اصل خصوصیسازی بحث نداریم. اصل خصوصیسازی را درست میدانیم و معتقدیم امور را خود مردم باید اداره کنند و دولت باید کارها را واگذار کند، اما متاسفانه به نام خصوصیسازی کارهایی صورت گرفته که به ضرر بیتالمال تمام شده است.
حدود دو ماه پیش بود که ایران استراتژی تجاری خود را با کره جنوبی اعلام کرد. متولیان تجارت ایران مطرح کردند که دیگر نمیخواهند با کرهایها تجارت یک طرفه داشته باشند.
بر این اساس در شرایط پساتحریم ایران تغییر راهبرد داد و خواستار راهاندازی خط تولید برندهای کرهای در ایران شد. البته طرف کرهای نیز در آمد و رفتهای هیات های تجاری خود به ایران نشان داده که میخواهد در بازار این کشور نقش پررنگی داشته باشد. به همین دلیل بزرگترین هیات اقتصادی کره جنوبی متشکل از 236 بازرگان و صاحب صنایع به سرپرستی «پارک گئون هی» رئیس جمهوری این کشور قرار است به ایران بیاید. انعقاد قراردادهایی به ارزش 13 تا 17 میلیارد دلار نشان میدهد که این کشور آسیای شرقی عزم خود را برای قبول استراتژی جدید ایران جزم کرده و آمادگی ورود سرمایه را به ایران دارد.