فرارو– در پی انتشار دادههای ناامیدکننده رشد اقتصادی آمریکا، بیتکوین نسبت به بسیاری از داراییهای سنتی واکنش متفاوتی از خود نشان داد و بار دیگر نقش احتمالی خود بهعنوان پوششی در برابر بیثباتی اقتصادی را به نمایش گذاشت.
به گزارش فرارو؛ به رغم کاهش ۰.۳ درصدی GDP در فصل اول ۲۰۲۵ و افزایش نگرانیها درباره رکود قریبالوقوع، قیمت بیتکوین از منطقه ۹۲،۹۰۰ دلار به نزدیکی مرز ۹۵،۰۰۰ دلار بازگشت؛ حرکتی که به باور تحلیلگران، نشانه ورود خریداران باتجربه به دنبال انتظارات کاهش نرخ بهره فدرال رزرو بوده است. همچنین، دادهها نشان میدهند که جریان خروج بیتکوین از صرافیها و انتقال آن به کیفپولهای سرد ادامه دارد؛ و این نشانهای از افزایش اعتماد بلندمدت و کمبود عرضه قابل معامله در بازار است.
رشد اقتصادی یا GDP یکی از معیارهای اصلی برای سنجش سلامت اقتصاد یک کشور است و تصمیمات پولی فدرال رزرو را تحت تأثیر قرار میدهد. وقتی رشد GDP پایینتر از حد انتظار باشد، احتمال کاهش نرخ بهره برای تحریک اقتصاد قوت میگیرد که این موضوع معمولاً برای داراییهای پرریسک مانند سهام و ارزهای دیجیتال مفید است.
بالعکس، رشد بالای GDP میتواند فدرال رزرو را به حفظ یا افزایش نرخ بهره ترغیب کند که معمولاً فشار کاهشی بر قیمت بیتکوین وارد میکند. از این رو، دادههای GDP بهعنوان معیاری برای پیشبینی سیاستهای پولی و در نتیجه سنجش جذابیت نسبی بیتکوین برای سرمایهگذاران عمل میکنند.
گزارش اولیه فصل اول سال ۲۰۲۵، از کاهش ۰.۳ درصدی GDP خبر داد که نخستین انقباض اقتصادی در بیش از دو سال گذشته بهشمار میرفت. این انقباض عمدتاً بهدلیل کاهش سرمایهگذاری مصرفی و اختلال در زنجیرههای تأمین ناشی از جنگ تعرفهای رخ داده است، که در برخی بخشها باعث واردات بیشتر در کوتاهمدت برای جبران کمبود موجودی شد.» کارشناسان احتمال میدهند افزایش واردات در آمار GDP احتمالاً ناشی از پیشخرید یا احتکار وارداتی پیش از اعمال تعرفهها بهمنظور حفظ زنجیره تأمین بوده باشد.
از سوی دیگر، شاخص هسته PCE (ابزار ترجیحی فدرال رزرو برای سنجش تورم) نیز در سطح ۲.۶ درصد سالانه قرار گرفت. مجموعه این دادهها باعث افزایش احتمال کاهش نرخ بهره تا ماه ژوئن ۲۰۲۵ از ۵۹.۸ به ۶۳.۸ درصد شد.
با اعلام گزارش GDP، بیتکوین ابتدا تا حدود ۹۲،۹۱۰ دلار سقوط کرد، اما سپس با فشار خریداران الگویی مشابه سهام والاستریت را دنبال کرد و در پایان روز به نزدیکی ۹۵،۰۰۰ دلار بازگشت. برخی تحلیلگران معتقدند این بازیابی سریع حاصل انتظار معاملهگران برای تسهیل پولی بیشتر و افزایش چاپ دلار توسط فدرال رزرو است که در گذشته محرکی قوی برای افزایش قیمت بیتکوین بوده است.
از سوی دیگر باتوجه به دادهها، موجودی بیتکوین در صرافیها به پایینترین سطح پنجساله خود رسیده است که نشانهای از حذف بخش زیادی از عرضه معاملهپذیر است؛ اما تا زمانی که تقاضا مداوم ایجاد نشود، جهش ناگهانی بعید به نظر میرسد.
رسانههای آمریکایی نوشتند افت ۳ درصدی GDP اولین انقباض اقتصادی از سال ۲۰۲۲ است. فشار جنگ تعرفهای و تأثیر آن بر رشد اقتصادی آمریکا از اصلیترین محرکهای فدرال رزرو برای محدود کردن روند افزایشی نرخ بهره است که در مجموع برای بازار ارزهای دیجیتال مثبت ارزیابی میشود.
رسانههای معتبری همچون کویندسک با اشاره به انتشار دادههای ناامیدکننده GDP و گزارش ضعیف اشتغال ADP، اذعان داشتند که بیتکوین برخلاف سایر داراییها مقاومت نشان داده و میتواند به عنوان پناهگاهی در بحران اقتصادی در نظر گرفته شود.
بلومبرگ نیز در تحلیلی عنوان کرد که همبستگی اخیر بیتکوین با بازارهای سنتی نشاندهنده تردیدها نسبت به دلار آمریکا است و در صورت ادامه سیاستهای انبساطی، بیتکوین میتواند از ضعف دلار سود ببرد.
رویترز نیز گزارش داد که با بدتر شدن چشمانداز بدهی آمریکا، سهامداران نهادی و صندوقهای ثروت سوئد روی بیتکوین و طلا بهعنوان پوششهای تورمی حساب باز کردهاند.
اکنون سؤال مهمی مطرح است: آیا رشد کوتاهمدت بیتکوین صرفاً یک «بازیابی موقت» است یا نشانه آغاز روند صعودی جدید؟
تحلیلگران به خروج گسترده بیتکوین از صرافیها اشاره میکنند که حکایت از کاهش عرضه در گردش دارد؛ اما تأکید میکنند تا زمانی که تقاضا افزایش نیابد، قیمت نمیتواند با شتاب زیادی اوج بگیرد. از سوی دیگر، روند انقباضی GDP و ترس از رکود میتواند در بلندمدت سرمایهگذاران بیشتری را به سمت بیتکوین بکشاند و تا اواسط سال ۲۰۲۵ احتمال رسیدن قیمت به ۱۴۰،۰۰۰ دلار نیز مطرح شده است، گرچه برای تحقق این سناریو به دادههای اقتصادی مثبت بیشتری نیاز است.
دادههای GDP بهرغم انتظارات نزولی اولیه نتوانستند موقعیت بیتکوین را بهعنوان یک دارایی مقاوم زیر سؤال ببرند. کارشناسان بر این باورند که ادامه کاهش عرضه معاملهپذیر و سیاستهای پولی انبساطی، شانس رشد بلندمدت این ارز دیجیتال را بالا میبرد. هرچند نوسانات تند و تیز در کوتاهمدت ممکن است ادامه داشته باشد، اما نشانههای فعلی حکایت از احتمال روند صعودی پیشرو دارد.