مجید طهوریان عسکری در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون اهمیت حوزه خلاقیت و نوآوری در مدیریت شهری، ضمن تبیین جایگاه این مفاهیم در حکمرانی شهری، اظهار کرد: اگر قرار باشد شهرها را به شکلی هوشمندانهتر، مقرونبهصرفهتر، کارآمدتر و ایمنتر مدیریت کنیم، بیتردید یکی از کلیدیترین راههای دستیابی به چنین هدفی، بهرهگیری جدی و هدفمند از ظرفیتهای موجود در حوزههای خلاقیت و نوآوری در بستر محیط شهری است.
نایبرئیس شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به موضوعات متنوع و متعدد حوزه نوآوری که میتواند در بهینهسازی نظام تصمیمگیری در سطح شهر اثرگذار باشد، بیان کرد: در شرایط کنونی که مدیریت و اجرای امور شهری با هزینههای سنگین و سرسامآوری مواجه است، ورود جدی به مقوله خلاقیت و نوآوری و بهکارگیری فناوریهای نوین مبتنی بر این ظرفیتها، میتواند به طرز محسوسی فرآیندهای اجرایی را برای مدیران شهری تسهیل نموده و از سوی دیگر، موجب افزایش کیفیت زندگی برای شهروندان شود.
وی با تأکید بر اینکه استفاده از نوآوری نهتنها روندهای اجرایی مدیریت شهری را تسریع و تسهیل میکند بلکه به ایجاد یک زندگی مطلوبتر برای مردم منجر میشود، افزود: بیشک برای رسیدن به شهری سرزندهتر، با نشاطتر، پربرکتتر و همراه با شاخصهای ارتقا یافته در حوزه رفاه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، استفاده از نوآوری و خلاقیت در فضاهای عمومی و سیستمهای مدیریتی شهر ضرورتی اجتنابناپذیر است.
طهوریان عسکری همچنین با بیان دیدگاه خود در خصوص فعالیت استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان در شهر مشهد، تصریح کرد: از منظر حقوقی و قانونی، بستر لازم برای حمایت از این مجموعهها تا حد زیادی فراهم است. شورا نیز فراتر از برخی قوانین بالادستی، مصوبات تکمیلی و حمایتی متعددی را به تصویب رسانده است که از جمله آن میتوان به ایجاد «زون فناوری» در مشهد، راهاندازی «کارخانه نوآوری» در شهرداری و همچنین تأسیس «خانههای خلاقیت» در نقاط مختلف شهر اشاره کرد که همگی بیانگر عزم جدی مجموعه مدیریت شهری برای بهرهبرداری از ظرفیتهای نوآورانه در بهبود زندگی شهری است.
نایبرئیس شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به نقش این حمایتها در توانمندسازی کسبوکارهای نوپا گفت: مجموعه شورا و شهرداری به دنبال آن هستند که هم از ثمرات نوآوری در حوزههای مختلف مدیریت شهری بهرهمند شوند و هم زمینه حمایت مؤثرتر از شرکتهای نوپا و دانشبنیان را که در آغاز مسیر فعالیت خود نیاز به پشتیبانی دارند، فراهم آورند. این مجموعهها میتوانند در صورت برخورداری از حمایتهای لازم، نقش مهمی در ارتقا کیفیت زندگی مردم ایفا کنند.
وی با اشاره به اینکه چالشهای شرکتهای دانشبنیان تنها محدود به حوزه قوانین نیست، خاطرنشان کرد: به اعتقاد بنده، قوانین موجود برای حمایت از شرکتهای نوآور و دانشبنیان کفایت لازم را دارند. آنچه که به عنوان چالش اصلی مطرح است، عدم نهادینهشدن فرهنگ استفاده از ظرفیت این شرکتها در میان عموم مردم و حتی در بین مجموعههای اداری، اجرایی و تصمیمساز است.
طهوریان عسکری افزود: اگر فرهنگسازی عمومی در خصوص جایگاه، کارکرد و اثربخشی شرکتهای دانشبنیان بهخوبی انجام شود، میتوان با همین قوانین موجود، بهرهبرداری حداکثری و مؤثری از توانمندیهای این شرکتها داشت.
نایبرئیس شورای اسلامی شهر مشهد با اشاره به لزوم جلب مشارکت شهروندان در فرآیندهای شهری اظهار کرد: یکی از مهمترین مؤلفههای مشارکتپذیری مردم، ارتقا آگاهی عمومی است. باید با روشهای متنوع آگاهسازی، شهروندان را با موضوعاتی همچون نقش شرکتهای دانشبنیان، فناوریهای نوین، خلاقیت در مدیریت شهر و اثرگذاری آنها بر کیفیت زندگی روزمره آشنا کنیم تا زمینه همراهی و مشارکت واقعی فراهم شود.